A sokszínű gránát
AZ ÉV ÁSVÁNYA: A GRÁNÁT - 5. rész

2016-ban a gránátot választották az év ásványává. Ebből az alkalomból blogunkon egy sorozatot jelentetünk meg e sokoldalú ásványról (voltaképpen ásványcsaládról). Arról, hogy mik a gránátok, a sorozat bevezető része ír. Az eddig megjelent írások listája e bejegyzés végén található.

Írta: Papp Gábor (Ásvány- és Kőzettár)

Egyes gránát ásványfajok nemcsak szép kristályaikkal, hanem változatos színükkel is felhívják magukra a figyelmet. Felöltik a szivárvány – vagyis a színkép – színeit: a vöröst, a narancstól a vérvörösön át a lilásig, hasonlóképpen a sárga és a zöld különböző árnyalatait, sőt ritkán a kék színt is. De lehetnek fehérek, feketék és különböző árnyalatú tónusú barnák is.

1_kep_szines_granatok_80923_1364893289723_gia.jpg

Különböző színű gránátokból csiszolt ékkövek. Robert Weldon (Gemmological Institute of America) felvétele.
(forrás: http://www.gia.edu/images/80923_1364893289723.jpg)

Honnan e tarkaság? A választ meglelhetjük akár egy kristálynövesztő laboratóriumban is, ahol pontosan meghatározott vegyi összetevőkből, ismert fizikai körülmények között gyártanak gránátszerkezetű kristályokat is. Ezek közül az ittrium-alumínium-gránát (YAG, Y3Al5O12) és a gadolínium-gallium-gránát (GGG, Gd3Ga5O12) is színtelen. De ha a képletet alkotó összetevők mellé egy kevés adalékanyag kerül, a képződő kristályok ennek megfelelő színeket fognak ölteni. Szerkezetük ugyanis a beépülő kémiai elemek hatására úgy módosul, hogy a kristály képes lesz a látható fény bizonyos színű (hullámhosszú) sugaraiból energiát felvenni. Emiatt nem egyenletesen nyeli el a fényt, így színesnek látjuk.

2_kep_nd_yag_laser_crystal_rod.jpgIttrium-alumínium-gránát (YAG, Y3Al5O12) kristályokból készült lézerrudak. Színük az adalékanyagtól függően zöld (Ho + Cr + Tm), rózsaszín (Nd), sárgásbarna (Er), színtelen vagy enyhén kékes (Yb), sárga, zöldessárga (Ce + Nd).

3_kep_adalekolt_ggg_kiallitas.jpg„Tiszta”, illetve különböző adalékelemekkel kristályosított gadolínium-gallium-gránát (GGG, Gd3Ga5O12) az MTM „A kiválasztottak – az év fajai” című kiállításán. Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Intézet által növesztett kristályok.

4_kep_fluxgarnetsgggxl.jpgKülönböző adalékelemekkel kristályosított mesterséges gránátok. (forrás: http://www.gemtec.co.kr/chamgo/synthetic/synthetic-process-flux.htm)

A természetes gránátok változatos színezéséért is a szerkezetükbe beépülő, egymást különböző mértékben helyettesítő fémionok a felelősek, közülük is a vas(II), mangán(II), a vas(III), króm(III), vanádium(III) és a titán(IV). Nélkülük a tűzpiros pirop (ógörögül püróposz = tűzszemű) is színtelen lenne. Ez jól látható azon a ritka fehér piropon is, mely az olaszországi Dora Maira-vidéken található. Ez az ásvány hatalmas mélységben kristályosodott ki, és onnan különleges földtani események következtében került a felszínre.

5_kep_pyrope_r050446_sample_photo_1001_m_rruf.jpgEgy – nevéhez híven – tűzpiros pirop. Elemzése szerint 11% Fe(II)-oxidot és 0,2% Mn(II)-oxidot tartalmaz. (forrás: RRUFF adatbázis, http://rruff.info/Pyrope/R050446)

6_kep_pyrope_martiniana_po_mindat_photo-607514.jpgHalvány színű pirop a Dora Maira-területről. Az itteni piropkristályok gyakran mindössze 1-2% Fe(II)-oxidot tartalmaznak, a Mn(II)-oxid 0,05% alatt van. Guillaume Baudry felvétele (forrás: www.mindat.org/photo-607514.html)

Egy gránátszín mind fölött

 

7x_kep_color_sensation_562_intenziv_granatvoros.jpg

A „hagyományos” gránát drágakövek (almandin, pirop) sötétvörös színűek, innen ered a gránátvörös színnév. 7x_kep_tinted-garnetstar-4pack_grande.jpgA vörös szín alapvető oka a nagy vas(II)-tartalom, de a vas(III), a titán(IV) és a pirop esetében a króm(III) jelenléte is befolyásolja a színáranyalatot. 7x_kep_covergirl-colorlicious-lipstick-shade-300-garnet-flame.jpgA gránátvörös a hölgyeknek számtalan szépítőszerről, az uraknak pedig például a Barcelona futballcsapatának kékkel és gránátvörössel (katalánul „blau i grana”) sávozott címeréről és mezéről lehet ismerős.8_kep_fc-barcelona-cimer_jo.jpg

A Barcelona címere a kék és gránátvörös sávokkal. (forrás: Futbol Club Barcelona, Manual d’Identitat Corporativa. http://arxiu.fcbarcelona.cat/web/downloads/sala_premsa/identitat/FCBidentitat.pdf)

Amint két tökéletesen egyforma gránát sincs, a „gránátvörös” színből is sokféle árnyalat létezik. A Pantone színrendszerben a Floridai Állami Egyetem hivatalos gránátvörös színe a 195 C, a Dél-Karolinai Egyetemé a 202 C, az FC Barcelonáé a 208 C kódszámú. 

9_1_kep_florida_pantone_szinek.jpg

„Hivatalos” gránátvörös színek, balról jobbra: Florida State University, University of South Carolina, FC Barcelona.

 

„Az év ásványa, a gránát” sorozat eddig megjelent írásai

1. Ásvány-e az év ásványa, és ha nem, miért igen?

2. Honnan ered a gránát neve?

3. Harcias gránátok

4. Nemcsak kemény és jó vágású – a gránát mint ipari ásvány

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr388929862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

október 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31
süti beállítások módosítása