Hársillatú június

A közismert, torokfájásra és köhögéscsillapításra használt teát adó fa virágzását régen megünnepelték – van, ahol még az egyik hónapot is róla nevezték el. Nem véletlenül, hiszen mindennapi életünk számos szállal kötődik a hársfákhoz

Szerző: Tamás Júlia (Mag- és Termésgyűjtemény)

Nyár elején nyitják illatos virágaikat a hársfák, termése augusztus végére érik be. Magyarországon három fajuk honos, közülük leghamarabb, június elején a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos), utána a kislevelű hárs (T. cordata), végül június-július fordulóján az ezüsthárs (T. tomentosa) virágzik. Kertekben, parkokban számos további hársfajjal találkozhatunk, amelyek szintén ebben az időszakban nyílnak. A hársfavirágzást több nép is ünnepelte a nyári napforduló környékén, és a délszláv nyelvekben a június hónap nevét (lipanj) a hárs (lipa) szóból eredeztetik.

1_viragzo_ezusthars.jpg

Virágzó ezüsthárs (Csontos Péter felvétele)

5_nagylevelu_hars_kereg_es_level.jpg

Nagylevelű hárs szürke kérge és levele (Csontos Péter felvétele)

Mi fán terem?

A hársak 25-30 m magasra is megnövő fák, a nagylevelű és az ezüst hárs gyors növekedésű. Törzsük szürke, lombjuk fiatalon kúpos, szabályos alakú. Különösen a nagylevelű hárs hajlamos többtörzsűségre is.

6_tobbtorzsu_nagylevelu_hars.jpg
Többtörzsű nagylevelű hárs példány erdei élőhelyén (Csontos Péter felvétele)

Mindhárom hazai faj évszázadok óta kedvelt kerti és parkfa, ugyanakkor erdőben sétálva eredeti élőhelyükön is találkozhatunk velük: gyertyános tölgyesek, üde szurdok- és törmeléklejtő erdők jellemző elegyfái. Levelük finoman fűrészelt szélű, kerekded, aszimmetrikus vállú. Termésük nagyjából borsó nagyságú, szélterjesztésű makktermés. A terméságazathoz tartozó virágzati fellevél erős tartása és ívesen hajlott alakja miatt repítőkészülékként működik; a termések jellegzetesen pörögve hullanak le, és szeles időben messze sodródhatnak.

3_szaritott_harsfaviragzat.jpg

Szárított hársfavirágzat, a növényi drog

A vajszínű virágok fajtól függően 3-9 tagú csoportot alkotva bogernyőben nyílnak, amelynek szára ép szélű fellevélhez csatlakozik. A virágok ötös szimmetriájúak: 5 csésze, 5 szirom alkotja őket, és a bibe is ötágú. Számos porzójuk kisebb csoportokban, úgynevezett falkákban helyezkedik el. A hársak kedvelt mézelők, különösen a kislevelű hárs, amely bőven termel nektárt, főként éjfél és hajnali 6 óra között, így a méhek a reggeli órákban gyűjthetnek róla. A nektáriumok a méhek számára jól hozzáférhető helyen, a csészéken helyezkednek el. A keletkező méz kellemes karakteres ízű, gyógyhatású, értékes összetételű. A kis- és a nagylevelű hárs virágát egész virágzási idő alatt gyűjtik, és árnyas helyen szárítják.

2_viragzo_ezusthars_kozelkep.jpgAz ezüsthárs levélfonákát és virágzatát csillagszőrök borítják (Csontos Péter felvétele)

Miért kedveljük?

A Györgytea internetes oldal szerint „A hárs tea megfázásra, influenzára az egyik leggyakrabban használt gyógynövény. Izzasztó hatásánál fogva lerövidíti a gyógyulási időt. Lázat és köhögést csillapít, fejfájást szüntet, ízületi fájdalmak esetén kádfürdőként, hólyaghurut esetén ülőfürdőként hasznos. Csökkenti az orrváladék mennyiségét. Másik igen fontos tulajdonsága az idegnyugtatás. Álmatlanságra, ideges görcsökre, enyhe depresszióra is használják. Igen jó vértisztító, elősegíti a máj működését, fokozza az epekiválasztást, könnyíti az emésztést.” A hársfatea élvezeti italként is közkedvelt. A virágok felhasználhatók még bőrápoláshoz is, és egyes vidékeken hársfabort is készítenek belőlük. Az ezüsthárs virágzata a száron és a csészeleveleken található csillagszőrök miatt nem fogyasztható, mivel az arra érzékenyeknél irritációt vált ki.

4_harsfatea.jpg

A hársfatea jellegzetes világos vörösesbarna színű, illatos ital

A virágzata mellett sok más részét is szívesen felhasználjuk. A hárs fája fehéres színű, finom és egyenletes szöveti szerkezetű, ami miatt jól faragható, esztergálható, gőzölve hajlítható, könnyen megmunkálható faanyag.

7_harsfa_faliteka.JPG

Hársfából készült falitéka (Rogovszky Zoltán munkája)

A hárs nevet a háncs szavunkkal hozzák rokonságba: a hársfa kérgéből könnyen készíthető háncs, rostjaiból évszázadokon keresztül kötelet, szőnyeget, kosarat fontak. A fiatal vesszők kosárfonásra is alkalmasak, szenesítve pedig kiváló rajzszén készíthető belőlük.

Ha tehetik, igyanak most is egy hársfateát, higgyék el, még a nyári melegben is jól fog esni!

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8318477115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

szeptember 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
süti beállítások módosítása