Sörényes juh - A múzeum bárkájának kapuőre

Az állandó kiállítás bárkájának bejáratában álló párosujjú patás impozáns szarvaival, sötét homokszínű szőrével, jellegzetes szakállával és kedves visszafogottságával ellenállhatatlan késztetést ébreszt a látogatókban, hogy megsimogassák.

sorenyes_juh_barka_7_by_szabados_tamas_2020_03_18_web.jpgfotó: Szabados Tamás

Írta: Kispál István

Az állat neve magyarul sörényes juh, ami az angol barbary sheep részleges fordításából ered. Az angol név fordítása egyébként berber juh, ami a Szaharát egykoron benépesítő népre utal. E nevek mellett ismerik aoudad, waddan, arui és arruis néven is. Latin neve Ammotragus lervia, melynek első, görög eredetű tagja homoki kecskét jelent. Az aoudad az állat berber neve. A spanyol légiósok arruis néven ismerték, és kabalaként tekintettek az állatra.

A sörényes juh kizárólag Afrika északi felén, a Szahara hegységeiben, fennsíkjain őshonos. Elterjedési területe azonban északon az Atlasz-hegység vonulataira is kiterjed. Korábban délebbre, a Száhel övezetben fekvő Darfur-hegységben is előfordult. Széchenyi Zsigmond is ott ejtette el a saját „sörényes kosát”. Egy korábban kihaltnak vélt állományát újra megtalálták a Nílustól keletre. Dél-Spanyolországba, Észak-Amerikába és Ausztráliába betelepítették.

barbary_sheep_tennoji_bak.jpg Sörényes juh bakja egy japán állatkertben (fotó: Kuribo, forrás: Wikipedia)

Felfedezése óta komoly dilemma elé állítja a zoológusokat. Külsőleg részben a juhokra, részben a kecskékre hasonlít. Vannak olyan fehérjéi (például a hemoglobin), amelyek szerkezete a kecskékéhez áll közelebb, és vannak olyanok (szeroprotein, immunglobulin), amelyek a juhokéhoz hasonlítanak. Emellett mindkét vizsgált csoporttól eltérő, sajátos aminosav sorrendű fehérjéi is vannak. Kromoszómái számát tekintve a juhokkal közelebbi rokonságban áll. Ennek ellenére a kecskékkel képes keveredni. A legújabb kutatások szerint egy nagyon ősi fejlődési vonal képviselője, amely korábban levált a közös ősről, mint ahogy a juhok és a kecskék fejlődése elvált egymástól. Mégsem mondhatjuk, hogy a két csoport közös őse , inkább azok testvércsoportjának egy megmaradt képviselője. Legközelebbi ma élő rokona az arab thar (Arabitragus yayakari).

sorenyes_juh_2_barka_by_szabados_tamas_2020_03_18_web_c_masolata.jpgA sörényes juh a Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításában

Életmódja is különleges, akár egy hétig is kibírja ivóvíz nélkül, beéri csupán a tápláléka víztartalmával. Patái felépítése lehetővé teszi, hogy a sziklás, törmelékes hegyoldalakon se csússzon meg. Helyből két méter magasra tud felugrani.

A kos vagy bak, kinek-kinek ízlése szerint, kétszer-háromszor nagyobb a nősténynél. A nemek közötti különbség igen jelentős, még a patások csoportján belül is. A hím tülke sokkal nagyobb, mint a nőstényé. Tülkének keresztmetszete háromszög alakú.

Magyarországon több állatkertnek is lakója. Ez hím 1992-ben került hozzánk a Fővárosi Állat és Növénykertből.

sorenyes_juh_barka_6_by_szabados_tamas_2020_03_18_web_c.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr4215535750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása