Kolibrik Magyarországon?

A tavasz megérkeztével felébredt a természet: egyre zöldebb a táj, egyre több a virág, és egyre több mindenfelé a röpködő, mászkáló élőlény. Virágos réteken, kertekben már most is találkozhatunk egy furcsa szerzettel, akinek mérete megközelíti a legkisebb kolibrikét, és azokhoz hasonlóan olyan gyorsan csapkod a szárnyaival, hogy az csak elmosódva látszik. Továbbá képes egy helyben lebegni, majd szempillantás alatt bármilyen irányba elsuhanni.

Írta: Tóth Balázs, (MTM, Lepkegyűjtemény)

Bár az idegenhonos élőlények terjedése valós jelenség (és nagy probléma), ott azért még nem tartunk, hogy valódi kolibrik forduljanak elő hazánkban. A szóban forgó állatnak sincs hozzájuk köze: talán meglepő lehet, de a lepkékhez tartozik! A lepkék között pedig a szenderek családjának tagja. Húsz fajuk előfordulását mutatták ki hazánkban, melyek közül nappal a kacsafarkú szendert (Macroglossum stellatarum) láthatjuk a leggyakrabban, amint mély torkú virágok előtt lebeg, vagy éppen cikázik. A figyelmes szemlélő észreveheti, ahogy pödörnyelvét (amely a lepkék jellegzetes szájszerve) kinyújtja és a virág kelyhébe mélyeszti. A kerti virágok közül a floxot (Phlox spp.), a levendulát (Lavandula spp.), a loncot (Lonicera spp.), a nyáriorgonát (Buddleia spp.), a petúniát (Petunia spp.) és a szarkalábat (Consolida spp.) egyaránt kedveli.

szender1.jpgKacsafarkú szender táplálkozás közben, jól látható a pödörnyelve (fotó: Bigedison) 

szender2.jpg
Kacsafarkú szender preparált példánya (fotó: Gergely Péter)

Nappal még két szenderfaj aktív hazánkban, ezek szárnyai – a lepkéknél rendhagyó módon – szinte teljesen pikkelytelenek és átlátszóak. E fajok teste nagyon zömök, és potrohukon sötét övet viselnek: alakjukkal és mintázatukkal poszméheket utánoznak! Röptük azonban a kacsafarkú társukhoz hasonlóan kolibriszerű (méretük valamivel kisebb). Aki szeretne találkozni velük, az legnagyobb eséllyel meleg, déli domboldalakon (illetve a nyugati országrészben nedves réteken), orgonavirágzás idején futhat össze egyik fajukkal, a pöszörszenderrel (Hemaris tityus). (A másik faj ritka, csak helyenként, inkább hegyvidéken található.) Azonban megfogni nem szabad, mert védett!

szender3.jpgPihenő pöszörszender (fotó: Dr. Bathó Imréné, forrás: www.izeltlabuak.hu)

Alkonyatkor újabb szenderfajok ébrednek fel, míg a nappaliak nyugovóra térnek. Májustól októberig lehet megfigyelni hazánk leghosszabb nyelvű lepkéjét, a folyófűszendert (Agrius convolvuli). Ez a faj minden évben a Földközi-tenger vidékéről vándorol észak felé, akár Izlandig is eljuthat. Nyáron az északi tájakon is képes kifejlődni, de a fagyokat nem bírja. Nálunk nyár végén és ősszel a leggyakoribb, ugyanis ekkor az éppen kifejlődött nemzedék példányai és a délről érkezett lepkék egyaránt láthatóak. Ha a kertben nagy petúniaágyás van, akkor jó eséllyel felbukkan, hogy tisztán hallható zúgással (és ha közelünkben repül el, jól érezhető légmozgást keltve) keresse fel a virágokat, a kacsafarkú szenderhez hasonló műrepülő-mutatványokkal. Maradandó élmény a vele történő első találkozás, hiszen méretei alapján kisebb madárnak is nézhetnénk!

szender4.jpg

Preparált folyófűszender, kinyújtott pödörnyelvével. A Magyar Természettudományi Múzeum példánya (fotó: Tóth Balázs)

Nemcsak a folyófűszender, hanem rokonai közül több is vándorol. A rendszertelen, alkalmi szender-vándorok közül talán a védett halálfejes lepke (Acherontia atropos) a legismertebb. Állandó állományai csak Európa legdélebbi pontjain és Afrikában honosak. Még a folyófűszendernél is nagyobbra nőhet. Nemcsak a torának koponyaszerű mintázata miatt nevezetes, hanem azért is, mert aktív hangadásra képes: furcsa cincogó hangot hallat, ha háborgatják. Nagyon szereti a mézet, még a méhkaptárakba is betör érte – nyelve rövid, de erős, hegyes és éles, ezzel képes átlyukasztani a lépsejtek viaszfalát. Ám néha ráfizet falánkságára: ha a méhek felfedezik, akkor halálra szúrják, végül viasszal befalazzák. A méhésznek ezzel kárt okoz, mert tönkremegy a lép, és nem lehet kipergetni a mézet.

szender5.jpgA bábból frissen kelt halálfejes lepke (fotó: J9dw, forrás: Wikimédia Commons)

A szenderek is, mint minden lepke, teljes átalakulással fejlődnek: a nőstény petét rak, amelyből hernyó kel ki – ez idővel bebábozódik, és a kifejlett lepke a bábból bújik elő. A szenderek hernyója jellegzetes, könnyen felismerhető: vastag testű, húsos, és a legtöbb fajnak a fenekén hosszú nyúlvány van. Néhány faj hernyója érdekes pózban pihen: teste elülső felével felágaskodik, de fejét lehajtja. Ez a pihenőhelyzet a fagyalszender felfedezőjét egy szfinxre emlékeztette, ezért a fajnak a Sphinx ligustri latin nevet adta.

szender6.jpg

Pihenő fagyalszender hernyó (fotó: Harald Süpfle, forrás: Wikimédia Commons)

A szenderek világa még több érdekességet rejt, melyeket magunk is felfedezhetünk, ha tölcséres virágokat ültetünk akár az erkélyre, és odafigyelünk az érkező rovarvendégekre!

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7014765218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fotósképző · fotoskepzo.hu 2019.04.17. 22:26:06

Sokszor próbáljuk lefotózni nyáron az alkotótáborainkban, de annyira gyors, hogy mire rácélzunk az objektívvel, már régen más virágnál "lebeg". ;)

lutria 2019.04.17. 22:38:35

Nálunk a panel összes petuniáját végig szokták nyalogatni még 4-5 emelet magasan is.

kiskutyauto 2019.04.17. 23:34:49

Ilyen lényt láttam többször is a Balatonnál, sőt a lakásba is betévedt néha egy-egy... azért nem tűnik madárnak semmiképp, de lepkének sem (legalábbis pillangónak), hanem irdatlan nagy félelmetes rovarnak, ami ki tudja halálosat csíp-r vagy sem... én mikor megláttam, féltem és menekültem, bár még gyerek voltam az is igaz...

amaurote · http://anarchia2020.blog.hu 2019.04.18. 00:20:39

gyerekként "szipókás léNYnek" neveztük :)

LoonyLuna · http://aedua.deviantart.com 2019.04.18. 06:36:36

Lassacskán már a kolibri is megmaradna nálunk. :D
Nagyon szeretem egyébként ezeket a kis cukiságokat, mióta mindenkinél van fényképezős telefon, felbukkannak olykor ilyen posztok, hogy "Hűűű, kolibrit láttam!" -és egy homályos fotó a szenderről. :D
Gyerekkoromban állandóan lestem a szendereket (meg minden egyéb rovart, ami betévedt a kertbe). Tudtam is, hogy mik ezek , a felnőttek mondták, hogy vigyázzak rájuk, mert nagyon ritkák. Nem értem, más hogyhogy nem látott egyet sem, hogy ilyen csodaszámba megy?

látjátok feleim szümtükkel 2019.04.18. 08:57:24

@LoonyLuna:

Vannak szemek, amelyek csak nézik a világot, de nem látják.:D

Hosszú Haj 2019.04.18. 18:02:55

"Nálunk nyár végén és ősszel a leggyakoribb, ugyanis ekkor az éppen kifejlődött nemzedék példányai és a délről érkezett lepkék egyaránt láthatóak."

Nem inkább északról?

bati67 2019.04.24. 17:09:01

Tisztelt Blogíró!

Ezt a lepkét anyukámék kertjében fotóztam (évek óta visszajár). Akkor ő kicsoda? :-)

<a href="http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=375lepke_2.png" target="_blank"><img src="http://www.kepfeltoltes.eu/images/2019/03/375lepke_2.png" alt="Korlátlan képfeltöltés ingyen - http://www.kepfeltoltes.eu"></a>

plumigeralis 2019.04.25. 08:48:49

@bati67: Ez egy fecskefarkú lepke (Papilio machaon). Onnan ismerhető fel, hogy sárga alapszínűek a szárnyai, és a hátulsó szárnyán faroknyúlvány van.
Hernyókorában nagyon szereti a kapor és a sárgarépa levelét, így ha a kertben vannak ilyen növények, akkor lehet, hogy ott is nőtt fel!

Üdvözlettel:
Tóth Balázs

plumigeralis 2019.04.25. 08:53:31

@Hosszú Haj: Úgy tudom, a lepkészek nem értenek egyet abban, hogy ősszel délre vándorolnak-e az északon kifejlődött szenderek; ezt még kutatni kellene. (Ezért nem említettem az írásban.) Azonban a délről észak felé vándorlás bizonyított, és nem kötődik olyan szűkebb időszakhoz, mint a madaraknál.

Üdvözlettel:
Tóth Balázs

bati67 2019.05.08. 12:13:08

@plumigeralis: köszönöm szépen a válaszát! Sajnos a szüleim már nagyon idősek, így csak virág van a kertjükben, de ez a kismadár :-) /vagy az előző generációi/ már évek óta visszajárnak erre a lila virágra.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása