Élet az ásatás után
Mi lesz a leletek sorsa?

Az ősgerinces leletek felkutatása, a leletek mentése, ásatása rendkívül izgalmas, filmvászonra kívánkozó téma. Minden kalandvágyó ember szívét megdobogtatja, ahogy az őslénykutató ecsetje nyomán előbukkannak egy dinoszaurusznak vagy mamutnak a csontjai. De vajon találnak mást is ezeken a lelőhelyeken, és egyáltalán mi lesz ezeknek a leleteknek sorsa?

Írta: Szentesi Zoltán (Őslénytani és Földtani Tár)

A rejtőzködők

Az igazán látványos ősgerinces leleteket, mint például a krokodilok vagy az ősorrszarvúak, az érdeklődők viszonylag hamar megtekinthetik a múzeumok kiállításain. A klasszikus lelőhelyeken azonban a csonttöredékek és a kisgerincesek fog- és csontmaradványai sokkal gyakoribbak, mint a látványos nagy koponyák vagy egyéb csontok. Gyakoriak még a leletanyagban a magvak és puhatestűek (csigák, kagylók) maradványai is.
nyulcsontok_oslenytan_by_szentesi_zoltan_1000px.jpg

Nyúl (Lepus terraerubrae Kretzoi, 1941) fog-, állkapocs- és egyéb csonttöredékek az alsó-pleisztocén Somssich-hegy 2 lelethelyről (Szentesi Zoltán felvétele)

De mit lehet kezdeni ezekkel az apróságokkal?

A leletek akkor válnak igazán értékessé, ha meg tudjuk nevezni őket, vagyis tudjuk, hogy milyen élőlényhez tartozhattak. Ahhoz, hogy ezt meg tudjuk tenni, először iszapolással megtisztítjuk őket az agyagtól, majd alak vagy funkció (pl. fog, csigolya, végtag stb.) szerint felállított csoportokra válogatjuk szét. Ezt követheti a leletek meghatározása. Nagyon fontos, hogy ez pontos legyen, mert az anyag kiértékelésének az alapja, ezért külön-külön szakember vizsgálja pl. a csúszómászók, a cickányok vagy a pockok maradványait.

kutatoiasztal_oslenytanasz_by_szentesi_zoltan_1000px.jpg

Csendélet egy kisgerinces-kutató munkaasztalán (fotó: Szentesi Zoltán)

A leletek kiértékelése során azt is fontos megfigyelni, hogy  mennyire töredezettek vagy kopottak, mert ezekből a jelekből lehet következtetni arra, hogy az egykor élt állatok mind a lelőhelyen pusztultak-e el, vagy a maradványok egy része távolabbról került oda.

Ha fent említett vizsgálatokkal elkészültünk, csak akkor tudunk következtetni a lelőhely korára, képet alkotni az egykori élőhelyről, az egykori klímáról és sok esetben ezek változásairól. Hogy miért van erre szükség? Azért, hogy a múlt megismerése révén modellezhessük a jelen klímaváltozásait, és előre jelezhessük várható folyamatokat.

Aki szeretné kipróbálni magát ősgerinces kutatóként, iszapolhat, válogathat, játszhat csont-kirakósat és kipróbálhatja a pocokhőmérőt is, a ha ellátogat a Természettudományi Múzeumba a Kutatók Éjszakáján.

KEMÉNY TÉNYEK ÉS BOSZORKÁNYOS KÉPESSÉGEK

Testközelben a tudomány a Kutatók Éjszakáján! 
szeptember 29. 15.30-tól 20 óráig a Magyar Természettudományi Múzeumban

kutatok_ejszakaja_fejlec_2017_2.jpg

Kattints a képre!

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6312879858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása