Több rekesz ammonitesz, pörgekarú és egyéb ősmaradvány érkezett az Őslénytárba
Újabb különleges adomány: a Deinas házaspár gyűjteménye

A Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tára nemrégiben gazdag ősmaradvány-gyűjteményt kapott ajándékba holland gyűjtőktől – mint arról korábban már beszámoltunk. Pár héttel később egy újabb jelentős adomány érkezett az intézménybe: egy német házaspár, Jutta és Josef Deinas gyűjteménye.

Szöveg: Szabó Márton (Őslénytani és Földtani Tár)

kep6.JPG

A Természettudományi Múzeum egy szerencsés ismeretségi szálnak köszönheti a frissen beérkezett, feldolgozásra váró ősmaradvány-anyagot. A Deinas házaspár, Jutta és Josef egy jó barátjukon, Körmendy Reginán keresztül értesítette a szerzőt azon szándékukról, hogy gyűjteményüket a Magyar Természettudományi Múzeumnak szeretnék adományozni. Az átadott gyűjtemény szinte az utolsó példányig külföldi lelőhelyek anyagát tartalmazza, és néhány kivételtől eltekintve gerinctelen-ősmaradványokból áll. Az adományozás körülményeit Josef és Jutta nagyban megkönnyítették azzal, hogy nem volt semmilyen különös kérésük az anyag elszállításával és későbbi kezelésével kapcsolatban.

kep2_2.JPGBal szélen Jutta Deinas jobb szélen Josef Deinas, a gyűjtemény adományozói (középen a szerző)

A kövületek az eredeti kis farekeszeikben érkeztek a múzeumba. Jutta és Josef minden rekeszt gondosan felcédulázott a bennük lévő ősmaradványok lelőhelyének és korának általuk ismert legpontosabb részleteivel. Némelyik rekesz szó szerint zsúfolásig tele van ammoniteszekkel, pörgekarúakkal, vagy éppen csigákkal és kagylókkal. A Burmirhynchia decorata nevű, szemrevaló pörgekarú-fajból 9 rekesznyit kaptunk egy francia lelőhelyről. A múzeumnak adományozott gyűjtemény több, figyelemre méltó leletanyagot is rejt, ezek közül a számomra legszebbeket és legérdekesebbeket szemezgettem ki (persze a teljesség igénye nélkül, minthogy módfelett nagy darabszámú anyagról van szó).

A Deinas házaspár adományának talán legszebb része a franciaországi Damery mellől származó, eocén korú (lutetiai) gerinctelen-anyag. A több rekesznyi csigát, kagylót és korallt tartalmazó anyagban a maradványok nem voltak megtisztítva az őket körülvevő homokos üledéktől. Így a maradványokból kipergő homokot leiszapoltuk, mely során számos további, apró maradványt (tengerisünöket, foraminiferákat, ásólábúakat, mohaállatkákat) találtunk. A Damery anyag már szabad szemmel vizsgálva is szemet gyönyörködtető, nem győztünk ámulni a domináns csigafajok már-már művészien díszes héjain, és a csodás épségben megőrződött apró részleteken. Hazai viszonylatban hasonló faunák ismertek ugyan (pl. Dudar egykori eocén kőszénbányájának meddő rétegeiből), de azok megtartása meg sem közelíti a Damery példányokét. Alább egy fotótáblán egy kisebb összeállítás látható a szóban forgó anyag talán legszemrevalóbb fajaiból.

kep3.jpgFeldolgozás alatt a Damery gyűjtemény: csoportosítás, iszapolás és tisztítás (Fotó: Szabó Márton)

kep4_kicsi.jpgEocén (lutetiai) molluszkák a franciaországi Dameryből (Fotó: Szabó Márton)

A Deinas házaspár gyűjteményének említésre méltó része az egy ládányi homokdollár (Scutella sp.), amely Franciaország Médoc régiójának alsó-miocén (burdigaliai) korú üledékéből származik. A példányok laposak, felülnézetben kerekdedek, rendszertanilag pedig szoros rokonságban állnak a 2017-es év ősmaradványa verseny egyik jelöltjével, a Parascutella vindobonensis-szel. A Scutellak érdekessége, hogy a törött példányok némelyikében még az állat rágószervei („Arisztotelész lámpása”) is tökéletes épségben őrződtek meg, sőt némelyikből minden gond nélkül ki is emelhetők. Magyarországon hasonlóan szép homokdollár-kövületek számos miocén lelőhelyről ismertek (pl. Budapest környéke, Mecsek-hg.), közülük a Budapest több pontján (pl. Örs Vezér tere) is megtalált Lajtai Mészkő Formációból ismert Parascutellák a legszebbek.

kep5.JPGScutella sp. példányok a franciaországi Médoc régió alsó-miocén rétegeiből (Fotó: Szabó Márton)

Említést érdemel még a belgiumi Antwerpen közeléből, Kalloból származó gyűjtemény. A pliocén korú anyag tartalmaz gerinceseket is: emlős és halmaradványokat. Az antwerpeni régióban számos, már-már klasszikusnak számító miocén illetve pliocén korú lelőhely ismert; a régió híres a különösen szép molluszka-, és cápafog-maradványairól. Jutta és Josef anyagában cetcsigolyák, egyéb emlőscsontok (pl. végtagcsontok), nagyméretű halcsigolyák, és cápafogak is találhatók. A lelőhely egyik különlegessége a Neptunea angulata nevű csigafaj, aminek könnyen beazonosítható jellemzője, hogy a csigák túlnyomó többségével szemben balra csavarodik. Ha a héjat szájadékával magunk felé fordítva szemléljük, a szájadék a csigaház tengelyét adó columellától nem jobbra, hanem balra nyílik (=”szinisztrális” mészváz). A kiváló megtartású „tükrözött” pliocén csigahéjak azt az érzetet keltik, hogy valaki az elmúlt napokban gyűjtötte őket a tengerparton, és egy ma is élő fajhoz tartoznak.

kep6.JPGBalra csavarodó Neptunea angulata példányok a belgiumi Kallo pliocén üledékéből (Fotó: Szabó Márton)

kep7.JPGŐsbölény (Bovidae) szarvcsap a belgiumi Kallo pliocén üledékéből (Fotó: Szabó Márton)

A gyűjtemény nagy részét számos németországi lelőhelyről származó (pl. Bamberg, Staffelstein, Unterstürmig) ammonitesz-anyag adja. A sok szép ammonitesz között elvétve egy-egy nautiluszt, belemniteszt és kagylót is találni az anyagban. Noha a fejlábú-anyag több lelőhelyet ölel fel, túlnyomó többségét az Ataxioceratidae ammoniteszcsalád tagjai adják.

kep8.jpgAmmoniteszek (Ataxioceratidae) és lenyomatuk a németországi Staffelstein jura üledékéből (Fotó: Szabó Márton)

A Deinas házaspár gyűjteményének teljes feldolgozásáig még sok idő fog eltelni, de remélhetőleg egy-egy szép példánnyal hamarosan a látogatók is találkozhatnak valamelyik kiállításunkon vagy rendezvényünkön.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8412011410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása