Honfoglaló őseink testközelből
A múzeum közreműködésével nyílik kiállítás a Kurultajon, augusztus 12. és 14. között

A 2010. óta minden páros évben rendezett Kurultajon, a páratlan években pedig az Ősök napján nyílik régészeti-antropológiai tárlat, mely honfoglaló őseinket, kultúrájukat, mindennapjaikat, szokásaikat mutatja be.

A Magyar Természettudományi Múzeum Embertani gyűjteménye eddig minden alkalommal részt vett a kiállítás létrehozásában. Idén várhatóan három sátorban tekinthető meg a Kárpát-medencei hun korral és a honfoglalás korával kapcsolatos anyag.

kiallitas_vezeri_kurultaj.jpg

kép forrása: http://kurultaj.hu/2016/07/megelevenedik-a-fejedelmi-kiseret-szenzacios-kiallitas-a-kurultajon/

A hun sátorban a múzeum gyűjteményéből származó hun kori csontleleteket állítunk ki. A koponyák egy része a korszak egyik – a csontokon is megfigyelhető különlegességét – a mesterséges koponyadeformálást szemlélteti, amely szokás a hun törzsszövetség megjelenésével terjedt el nagyobb számban a Kárpát-medencében.

 kurultaj_p1070042_40-560x420.jpg

kép forrása: http://kurultaj.hu/2016/07/megelevenedik-a-fejedelmi-kiseret-szenzacios-kiallitas-a-kurultajon/

A 9. század végétől a 10. század közepéig feltehetően a honfoglaló magyarság hatalmi központja a Felső-Tisza-vidékén lehetett. Ezt a korszakból származó, az említett területen sűrűn csoportosuló, igen gazdag leletanyagú honfoglaló temetők mutatják. A kiállítás régészeti része az itt megtalált tárgyak közül mutat be néhányat. Az Embertani tár muzeológusai ezen lelőhelyekről előkerült koponyákat állítanak ki. A leletek gazdái az akkori honfoglaló elithez, illetve az elit közvetlen katonai kíséretéhez tartoztak. Bennük a honfoglalók első három generációjának képviselőit tisztelhetjük, akiknek egy része még bizonyosan a Kárpátokon túl született. A kiállított koponyák között lesznek sebészi és jelképes koponyalékelésen átesettek is, így ezek a honfoglaló magyarságot karakteresen jellemző érdekességek is megfigyelhetők. A kiállított anyag mellett a tárgyszövegek és információs poszterek is segítenek az ismeretátadásban.

A Kurultaj - Magyar Törzsi gyűlés főszervezője a Magyar-Turán Alapítvány. A rendezvény programjai - így a kiállítások is - ingyenesen látogathatók.

A rendezvény időpontja 2016. augusztus 12-14., helyszín: Bugac.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr908915564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.Katolnai 2016.08.02. 11:02:30

fontos lenne megkülönböztetni a Kárpát-medencébe több hullámba beköltözött turáni-török eredetü, nagyállattartó törzseket, a már évszázadok vagy évezredek óta itt élő mag és gyümölcstermesztő őstörzsektől. Árpád népe török volt, miként azt a régészeti hagyományaik is mutatják, de a magyarok nem jöttek sehonnét sem, hanem az idők kezdetétől itt éltek.
mert hogyan származhatott volna a sok magyar folyó, patak, stb. név olyan nemzettségektől, ahol a személynevek török eredete megkérdőjelezhetetlen. Itt van példának mindjárt Árpád családjának feljegyzett nevei: Ügek, Önedbelia, Liüntika, Tarhacsi, Jelek, Jutacsa, Zolta, Kurszán, Kadocsa, mely nevek jól hangzanak magyarul is, de mégis török nevek. Ezek az emberek nem nevezhették el a Tiszát Tiszának sem a Marost Marosnak. Evvel szemben a Nagyszentmiklósi rovásírásos feliratokról tisztán, magyarul szólnak hozzánk a nevek; Csobánc, Tényő, Kenéz, Béla, Sényő, stb. És akkor itt van a régi kérdés: a székelyeket ki tanította meg magyarul?

Anonymus sehol nem említi, h Árpádék földműves népeket hoztak volna magukkal, de az „Árpád-népe” kevés feltárt női sírjai is arra engednek következtetni, h Árpáddal nem nép jöttbe, hanem erős fegyveres kísérettel 'fejedelmi' klánok és csak nekik voltak asszonyaik, míg a kísérő hordák mind harcos férfiakból álltak.
És akkor ott van az ún. fejedelmi sirok problémája, melyek kizárólag mind csak a felsó Tisza vidékén léteznek, holott előfordulásuk az Anonymus tört. alapján mimdemhol fellelhetőnek kéne lennie.
Soroljam még az ellentmondásokat?

E.Katolnai 2016.08.02. 11:22:16

„A 9. század végétől a 10. század közepéig feltehetően a honfoglaló magyarság hatalmi központja a Felső-Tisza-vidékén lehetett.” – csak Árpád-népe török törzseinek volt központja, hiszen már a 930-40 években a dunántúli, Pozsony környéki magyar törzsek (Bulcsu, Lehel) tízezer számra állítottak ki harci seregeket. Ők nem a felső-Tisza vidékén laktak, hiszen Bulcsu a bajor uralkodókkal volt rokonságban ...

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása