Az ehető, a boszorkányos, a legritkább és a rejtőzködő - négyen a célban

Az év végéhez közeledve gondolnunk kell a következő évre, 2016-ra. Így van ez az Év vadvirágával kapcsolatban is, melyet most immár hatodik alkalommal választhatunk meg, olyan növények után, mint a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis – 2011-ben), a tavaszi hérics (Adonis vernalis – 2012-ben), a nyári tőzike (Leucojum aestivum – 2013-ban), a szibériai nőszirom (Iris sibirica – 2014-ben) és a tollas szegfüvek (Dianthus Sect. Plumaria – 2015-ben).

banner_szeles300_dianthus2.jpg

Tudta, hogy a növények versengése a 2016-os Év vadvirága címért már javában tart? Aki figyelemmel kíséri az Év vadvirága mozgalom eseményeit, tudja, hogy november 15-ig bárki ajánlást tehetett, hogy mely növényfajokat tartana érdemesnek jövőre az Év vadvirága címmel járó fokozott figyelemre.

Rendkívül sok javaslat érkezett és ezek örömtelien sokfélék voltak. Összesen 151 növényt tartottak érdemesnek, hogy indulhasson az Év vadvirága 2016-os címért. Közöttük a fokozottan védett rigópohártól vagy boldogasszony papucsától (Cypripedium calceolus) az országszerte közönséges pongyolapitypangig (Taraxacum officinale) és tarlóvirágig (Stachys annua) igen sokféle növény, sőt növénycsoport megtalálható volt.

 A javaslatok összesítése után sorrendbe állítottuk a pályázó növényeket, hogy lássuk, melyiket hányan szerették volna az Év vadvirágának és a „verseny” igen izgalmasan alakult. A legtöbb szavazatot a turbánliliom (Lilium martagon) kapta, őt követte a kockásliliom (Fritillaria meleagris) a 3. helyen pedig holtversenyben végzett a nagyezerjófű (Dictamnus albus) és a medvehagyma (Allium ursinum). Mind a négy növény többfelé megtalálható hazánkban, jól megismerhető és kis odafigyeléssel bárki sokat tehet a védelmükért, megőrzésükért, így az Év vadvirága mozgalom kuratóriuma úgy döntött, hogy a megszokottól eltérően nem 3, hanem 4 növény közül választhatjuk ki a 2016-os Év vadvirágát.


 

A szavazáson mind a négy növény tiszta lappal indul és az már biztos, hogy közülük valamelyik lesz 2016-ban az Év vadvirága. Szavazatát év végéig bárki leadhatja az Év vadvirága mozgalom honlapján és ugyanitt többet is megtudhat a versenyben levő növényekről, hogy eldönthesse, vajon a kockásliliomot, a medvehagymát, a nagyezerjófüvet vagy éppen a turbánliliomot szeretné-e a 2016-os Év vadvirágának.

És hogy ez még érdekesebb legyen, bárki szavazásra buzdíthat a szívéhez legközelebb álló növény mellett érvelve. A legjobb kampánybeszédeket, szlogeneket múzeumi belépővel jutalmazzuk. 

Látogassák meg az Év vadvirága honlapját, ahol a szavazás mellett folyamatosan bővülő információkkal várjuk az érdeklődőket az Év vadvirága mozgalomról, az év vadvirágairól és egyéb növényekről!

A szavazás eredményeiről itt is beszámolunk majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr448094460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása