ROVARLESEN - rovarászat a Pöttöm Óvodában

szerző: György Zoltán, Szöllősi-Tóth Petra képek: Varga József Zoltán (Tápiószecsői Képes Hírmondó)

Múlt hónapban meghívást kaptunk a Tápiószecsői Pöttöm Óvoda családi rendezvényére, amit örömmel elfogadtunk. Az eseményről (2015. május 29.) képes beszámolót készítettünk.

A program remek lehetőségnek bizonyult, hogy népszerűsítsük a múzeumot és a gyűjteményeinkben őrzött rovarokat. A családok preparátumokkal teli rovardobozok és egy mikroszkóp segítségével kerülhettek közelebb a természethez. Megismerkedhettek a hazai és távoli földrészekről származó rovarok néhány jeles képviselőjével és a múzeumi gyűjtemények jelentőségével. 

Én korábban a Bogárgyűjtemény preparátoraként dolgoztam, így szívesen mutattam be a látványos egzotikus bogarakat, lepkéket. Erre az útra elkísért feleségem, Szöllősi-Tóth Petra, aki a Hártyásszárnyúak gyűjteményének preparátora. Ő a hazai hártyásszárnyúak közül mutatott be néhány kevésbé közismert képviselőt: fémdarazsakat, hangyadarazsakat, tőrösdarazsakat és levéldarazsakat. A fémdarázs ragyogó színei nyűgözték le leginkább az érdeklődőket. Az egyik kisfiú meg is jegyezte, 

biztosan fémmel táplálkozik.

A fémnél azonban sokkal finomabb csemegéket is lehet találni, csak némi leleményesség kell a megszerzésükhöz: néhány tüskehátú-fémdarázs (Elampus) faj például mézzel táplálkozik. Ezek a fémdarazsak addig időznek a méhkaptár körül, míg észrevétlenül hozzá nem tudnak férni az édes nedűhöz.

640px-chrysis_april_2008-1.jpg

Tűzvörös fémdarázs (Chrysis ignita) forrás: Wikipedia

A lányoknak inkább a mesefilmekbe illő lepkék, a fiúknak a hatalmas bogarak imponáltak. A legizgalmasabb a mikroszkópizálás volt, a gyerekek saját maguk fedezhették fel a mikroszkóp alatt feltáruló világot.

Köszönjük a meghívást!

tapioszecso_2015_05_29_32.jpg

tapioszecso_2015_05_29_8.jpg

tapioszecso_2015_05_29_9.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr817509604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása