Sürgősségi műtét vagy rituális beavatkozás? A honfoglaló magyarok és a trepanáció

Írta és fényképezte: Bernert Zsolt

A koponyalékelés alkalmazásának egyik legfontosabb oka a trauma következtében fellépő koponyaűri nyomás csökkentése volt, azonban a honfoglaló magyaroknál alkalmaztak jelképes trepanációt is. A módszer széleskörű gyakorlatának magyarázatára nincsen elfogadott elmélet. Feltételezhetően a táltoshithez kapcsolódó beavatási és gyógyító szertartás része lehetett.

De mi is a koponyalékelés?

Antropológiai szempontból a honfoglaló magyarság egyik legjellemzőbb sajátosságának a koponyalékelés (trepanáció) gyakorlatát kell megjelölnünk.

koponyalekeles_1_web.jpg

sebészi (valódi) trepanáció (kép: Bernert Zsolt)

Az élő emberen végzett trepanációnak két típusát szokás elkülöníteni.

1. A sebészi (valódi) trepanáció;

2. A jelképes (szimbolikus) trepanáció.


A sebészi (valódi) trepanáció


A sebészi (valódi) trepanáció során eltávolítottak egy csontdarabot az agykoponyából. Ez a beavatkozás egy vagy több koponyacsontot teljes vastagságában érintett, és végső soron a koponyaüreg megnyitását eredményezte. A beavatkozás bizonyos esetekben, pl. trauma következtében fellépő koponyaűri nyomás fokozódásakor életmentő volt.

A sebészi trepanáció végzőjének pontos anatómiai ismeretei lehettek, de a fájdalomérzést, a vérzéscsillapítást valamint a seb elfertőződésének megakadályozását is meg kellett oldania. A korabeli gyógyítók szakértelmét nem vitathatjuk, mert az esetek nagyobbik részében a gyógyulás reakciómentes volt. A megfigyelhető remek gyógyulási arányt a “nyugati” orvostudomány a XX. század közepéig nem tudta megközelíteni sem.

A koponyahiányos területet gyakran a fejfedőbe varrt fémlemezzel fedték, amiről leggyakrabban a koponya elszíneződése árulkodik. Kis számban a fémlap is előkerült.

 

A jelképes (szimbolikus) trepanáció


A jelképes (szimbolikus) trepanáció nem hatol át az agykoponyát alkotó csont belső rétegén, így nem nyitja meg a koponyaüreget, csak a csont külső rétegeire terjed ki. Míg a sebészi trepanációk orvosi célzata kézenfekvő (de sok esetben nem bizonyítható), a jelképes trepanációk széleskörű gyakorlatának magyarázata egyáltalán nem megoldott. A táltoshithez kapcsolódó beavatási és gyógyító szertartás része lehetett.

A szakirodalomból több mint 200 jelképes trepanációs koponya ismert. A trepanációs esetek több mint ¾ részét a Kárpát-medence területéről írták le. A többi eset pedig a Volga folyó környékéről, a Kaukázusból, az Észak–Pontusi régióból és Bulgária területéről ismert.

A jelképes (szimbolikus) trepanációnál leggyakrabban kör vagy elliptikus formákat vésnek, kaparnak valamely koponyacsont felületébe.

koponyalekeles_2_web.jpg

jelképes (szimbolikus) trepanáció (kép: Bernert Zsolt)


Amit a jelképes trepanációkról biztosan tudunk


A Kárpát-medence területén a jelképes trepanáció gyakorlása kizárólag a honfoglaló magyarokhoz köthető, leszámítva néhány késő avar kori esetet.

A jelképes trepanáció készítésekor az esetek többségében éles szerszámmal karcoltak bele a koponyába. Néhány esetben azonban a megfigyelt kör alakú formák annyira szabályosak voltak, hogy azt fúró segítségével alakíthatták ki.

A jelképes trepanációk kivitelezésekor az érintett területek fertőtlenítését bizonyosan nagy gondossággal és szakértelemmel végezték el, mivel az általam vizsgált koponyák között utólagos gyulladás nyomát csak nagyon ritkán lehetett megfigyelni.

A jelképes trepanáció általánosan elterjedt lehetett a 10. századi Kárpát-medence honfoglalóinak a körében, ugyanis a megvizsgált felnőtteknél (a honfoglalás kori temetőkben) összesen 12,5%-os gyakorisággal fordult elő.

A jelképes trepanációk nemek közötti megoszlása viszonylag kiegyensúlyozott, a férfiak enyhe fölényével. A férfiaknál 13,4%-os, a nőknél 11,5%-os gyakoriság figyelhető meg.

A jelképes trepanációk életkorral emelkedő gyakorisága arra utal, hogy ezt a beavatkozást bármely életkorban (a gyermekkort leszámítva) elvégezhették.

A jelképes trepanáció a fiatalkorúak körében nagyon ritka lehetett (1% alatti). Az sem kizárható, hogy ezt a beavatkozási formát csak a felnőtteknél végezték el.

A jelképes trepanációk a homlokcsonton vagy a falcsonton találhatók. Az esetek 80%-ban a bregmapont körüli 5 cm-es sugarú körön belül fordulnak elő. A fennmaradó 20% pedig a falcsontok ezen körön kívül eső területein. Amennyiben kettő vagy több jelképes trepanáció fordult elő egy egyénen, azok rendszerint szabályos, szimmetrikus elhelyezkedést mutattak.

A jelképes trepanációk átmérője leggyakrabban 8–14 mm közötti.

Tedd fel kérdéseidet a szakértőnek!

Koponyalékelés a Honfoglalás korában

Május 15-én találkozhattok Bernert Zsolt antropológus szakértőnkkel (10.00-13.00 óra között), aki a Magyar Természettudományi Múzeum Embertani Tárában dolgozik. 

Kattints a honlapunkra!

Programajánló:

Május 22. Görföl Tamás: Az év emlőse az ürge


Május 29. Szentesi Zoltán: Igazi túlélők (békacsontok a mikroszkóp alatt)
Június 5. Kiss Annamária: Átlátszó kövek
Június 12. Gubányi András, Szofcsák Zsuzsa: Zoonózisok (az állatokról az emberre természetes úton átterjedő fertőző betegségek)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr427455896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2015.05.14. 09:26:01

Sok újdonság nem született egy négy évvel ezelőtti íráshoz képest.

sirasok.blog.hu/2011/02/22/pogany_szertartas_az_arpad_hazi_kiralyok_udvaraban

Lady Ann 2015.05.14. 12:27:48

A beépített fémlapocskát hogy tudták úgy lefertőtleníteni, hogy ne okozzon gyulladást?

Mészáros Laci 2015.05.14. 13:14:35

amikor két éve biciklivel tanyáltam egy embereset, az is egy jelképes homlokcsonti trepanáció? nem hatolt át a koponyacsonton.

phaszfej 2015.05.14. 14:12:55

Biztos az elhízást vagy valami, akkor divatos betegséget "gyógyítottak" vele. Az ember sosem változik.

Gukker 2015.05.14. 15:47:49

@Lady Ann: Mondjuk úgy, hogy tűzbe tartják. A még forró fémlapot a fejre/sebre téve azt is fertőtleníti, ill. akár kauterizálja.

Renee Le Renard · http://senkisehivta.blogspot.hu/ 2018.08.31. 00:17:23

Nem lehet, hogy ez a "jelképes" trepanáció igazából egy előkészületi dolog volt, hogy egy esetleges sebesülés megtörténtekor gyorsabb és könnyebb legyen a beavatkozás?

De arra is gondolok, hogy így előkészítéssel a károsodás is kisebb lehetett és kiszámíthatóbban, bizonyos helyeken törhetett fel csak a koponyacsont, kevésbé kockázatos pontokon. Mint amikor perforációt végzel egy törékeny tárgyon, hogy ha baj lesz, ott törjön el, és ne máshol.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása