Orosz hadifogoly fényképe 1916-ból
Képek az embertani fotógyűjteményből 7.

Egy üvegnegatív a 20. század első éveiből. Egy arc a kenyérmezei hadifogolytáborból. Egy név és még néhány ismérv. Jelenleg nem tudunk többet, de szeretnénk utánajárni az ő történetének is.

Szerző: Makra Szabolcs

Az Embertani Tár fotógyűjteménye 12 eredeti tárolódobozban 140 olyan üvegnegatívot őriz, amelyeken orosz hadifoglyok portréi láthatók szemből és oldalról. Hatvan személyt tudunk megkülönböztetni, közülük 53-nak a neve is ismert, valamint az életkora, a nemzetisége és jó néhánynak a lakóhelye is. Tizenhat személyről nincs semmi adatunk. Van két csoportkép is, és vannak olyan személyek, akikről 3, sőt, 4 felvétel is született. Az üvegnegatívok hordozóanyaga zselatinos ezüst.

A felvételek valamikor 1916 és 1917 környékén készülhettek, néhány üvegnegatívon erre vonatkozó információt találunk. A fényképész nem ismert, mindössze annyit tudunk, hogy Mülner fotográfus készíthette némelyiket. Ezt az egyik tárolódoboz tetejére írták. A készítés pontos helye is ismeretlen, de több tárolódobozon olvasható, hogy "orosz hadifoglyok" és "Esztergom". Az egyik felvétel az 1080-as megtalálható Lenhossék Mihály Európa lakosságának eredete és fajbeli összetétele című írásában a Természettudományi Közlöny 50. évfolyamának 287. oldalán, az alábbi szöveggel: "Baskír ember. A szerző fotografiai fölvétele a kenyérmezei fogolytáborban."
Mindezek alapján úgy gondoljuk, hogy a fotógyűjteményünkben lévő üvegnegatívok a kenyérmezei fogolytábor egykori lakóiról készülhettek.

Az Esztergom melletti kenyérmezei hadifogolytábort 1914. augusztusában nyitották meg. Kezdetben ezer főre tervezték, de bezárásakor, 1918. novemberében már 40 000 főt szállásoltak el itt.
Ebben az időben az Osztrák-Magyar Monarchia Szerbia ellen háborúskodott, így szerb oldalról kerültek magyar földre orosznak mondott hadifoglyok. Az előzetes vizsgálatok szerint, az üvegnegatívokon szereplő személyek nem mindegyike mondható orosz nemzetiségűnek.
Elképzelésünk szerint a lefotózott személy bemondta a nevét a felvétel készítőjének, aki azt magyarosan leírva rögzítette. Így maradhattak meg az üvegnegatívokra ceruzával ráírt vagy a tárolódobozok mellé rakott papírdarabokon a nevek.

(Ez az írás egy későbbi, hosszabb cikk előzetese.)
kepek_az_embertani_fotogyujt-bol_007.jpg
A felvétel tárgya: orosz hadifogoly fényképe szemből.
A felvételen Жинови Спиридон (Zsinovi Szpiridon) 23 éves, csuvas nemzetiségű személy látható.
A kép formátuma: 9×12 cm-es zselatinos ezüst hordozójú üvegnegatív.
A felvétel készítője ismeretlen.
A felvétel 1916-ban vagy 1917-ben készült.
Az orosz nevek átírásáért köszönet illeti Olga Kazakovát.
Az írást Merkl Ottó lektorálta. Köszönet érte.

Az alábbi linken egy 2 perc 44 másodperces hang nélküli felvétel látható az Esztergom melletti kenyérmezei hadifogolytábor életéből, 1915-ből: http://goo.gl/eY7nNc

 

A sorozat korábbi része (6.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr506954427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása