A feldebrői mamutásatás

A feldebrői mamutásók 2012. április 2-6. között 8 fős csapat utazott le Budapestről Feldebrőre, hogy az előző évben talált gyapjas mamut maradványok lelőhelyének közvetlen közelében további ásatásokat folytassanak. feldebrő_április4.jpg

Az ásatás vezetője Dr. Gasparik Mihály, paleontológus, a Magyar Természettudományi Múzeum Őslénytani és Földtani Tárának főmuzeológus vezette, a múzeumból rajta kívül Virág Attila, doktorandusz, az Őslénytani és Földtani Tár preparátora és Évinger Sándor, antropológus, az Embertani Tár főmuzeológusa vett részt a munkában. 4 egyetemi hallgató alkotta a derékhadat: Prónai Kitti, Szick Nóra, Riesenberger Mónika és Mikóczi Tünde, geológus hallgatók. A csapatot Rozsinszky Csaba Márk egészítette ki, aki külsősként már eddig is sokat segített a múzeumnak, az Embertani Tár munkatársai már tiszteletbeli antropológussá avatták, a mamut ásatása alatt pedig tiszteletbeli paleontológussá avanzsált.

A munkát helyiek is segítették. Elsődleges érdemei természetesen a terület tulajdonosának, Farkas Gábor erdőmérnöknek vannak, aki annak idején értesítette a múzeumot, utána pedig mindenben készségesen segítette munkánkat. 11 éves kisfia, Bendegúz pedig – azután, hogy a második nap délutánján kilátogatott az ásatásra – igen tevékenyen részt vett a további feltáró munkákban. Ő találta meg például a legnagyobb limnokvarcit magkövet. Annyira lelkes volt, hogy néha kifejezetten a lelkére kellett beszélni, hogy ne siessen úgy az ásással. 

Pál Ilona és Csipkés Klaudia szintén feldebrőiek, ők is részt vettek a munkában, Ili egyébként Budapesten tanul az ELTÉ-n, Klaudia még középiskolás. Az érdekes és értékes jégkorszaki leleteknek nagy média visszhangja volt, persze a rajtuk végzett munka nem állt le, további preparálás és különféle vizsgálatok vannak még hátra. A vizsgálatokba – főleg, ami a kőeszközöket, kőszilánkokat illeti – már a Magyar Nemzeti Múzeum régész kollégái is belefolynak majd, tehát minden bizonnyal hamarosan újabb érdekességekre derül fény a leletekkel kapcsolatban. A Magyar Természettudományi Múzeum májusban nyíló időszakos kiállításában egy ideig megtekinthetők lesznek a frissen kiásott mamut csontok, ráadásul preparálás közben. Meg kell még említeni azt is, hogyan jöhetett létre ez az ásatás: a kutató- és feltáró munkát a Magyar Természettudományi Múzeumért Alapítvány és a Hantken Miksa Alapítvány támogatta anyagilag.

mitkell_csinálni.jpg

Szerző: Gasparik Mihály

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr94475585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása