Az Emlősgyűjtemény legelső szerzeményei
150 évesek a tárak

A természettudományos közgyűjtemény a nemzeti örökségünk része, a természeti környezet lenyomata, mely ma és a jövőben is új tudományos eredmények bölcsője. Tárgyaink vizsgálata megannyi környezeti és társadalmi problémára adhat választ. A múzeum tudományos osztályainak 150 éves, küzdelmes, néha súlyos veszteségekkel tarkított története során számos különleges példány került hozzánk.

hamvas_pele_150evesekatarak_2020.jpgEz a "hamvas pele", azaz nagy pele (Glis glis) 1821 az egyik legelső természetrajzi kiállítás anyagából maradt fenn (fotó: Szabados Tamás)

Írta: Csorba Gábor (MTM, Emlősgyűjtemény)

A Nemzeti Múzeum állattani gyűjteményei 1811-től kezdve fejlődtek, a gerinces állatokat listázó legkorábbi leltárkönyvet 1821-ben kezdték vezetni. A leltárkönyv bejegyzései szerint, a felhívás hatására folyamatosan érkeztek az adományok – nagyobb értékűek a nemességtől, de szinte minden társadalmi réteg – magáénak érezvén a nemzet múzeumának gyarapodását – küldte, amit csak érdekesnek, különlegesnek, értékesnek tartott. Érkezett ajándék a „selmeci evangélikus Lyceum növendékétől”, „Ricker kasznár úrtól”, „Aebly Adolf pesti polgár és nagykereskedő úrtól”, „hangász- és művészeti egylet titkárnokától”, „császári és királyi vasaslovas kapitánytól”, tábori lelkésztől, tanítótól, földbirtokostól, grófoktól, báróktól, sőt, „ő császári és királyi Felsége Ferencz József”-től is…
Az alábbi válogatás ebből a nemzeti lelkesedéstől fűtött időszakból, az Állattár Emlősgyűjteményének legkorábbi szerzeményeiből mutat be néhányat.

kaliforniai_urge_150vesekatarak_blog_csorba_edited.jpgAz 1848-as Szabadságharc után emigrált Xántus János (a Nemzeti Múzeum néprajzi gyűjteményének és a fővárosi Állatkertnek megalapítója, Karl May Old Shatterhand nevű regényhősének mintája) 1857–1861 között szolgált az Egyesült Államokban, ahonnan mintegy 1.500 hüllőt, madarat és emlőst küldött haza. Ezek egyike az 1859-ben gyűjtött kaliforniai ürge (Spermophilus beecheyi) (fotó: Szabados Tamás)

ketfeju_barany_csontvaz_emlos_150evesekatarak_csorba_2020_edited.jpg

A torzszülöttek, anatómiai különlegességek, már a klasszikus múzeumok előtti bemutatóknak, kiállításoknak is kedvelt szereplői voltak. Ennek a kétfejű báránynak sajnos sem lelőhelyét, sem megszerzésének időpontját nem ismerjük (fotó: Szabados Tamás)

Az egyik legelső természetrajzi kiállítás anyagából maradt fenn az alábbi két kisemlős. A többnyelvű (magyar, német, szlovák és a tudományos név) feliratokból következtethetően, az eredetileg különböző időpontokban gyűjtött, eltérő eredetű példányokból összeállított, de egységes megjelenésű bemutatót az 1867-es Kiegyezés utáni Monarchia több részében is bemutathatták.

apro_torpeeger_150evesekatarak_csorba_edited1.jpg

„apró egér”, vagyis törpeegér (Micromys minutus) 1857

rot_koraidenever_150evesekatarak_csorba_edited.jpg

„Bűzös denevér”, vagyis rőt koraidenevér (Nyctalus noctula) 1853 (fotó: Szabados Tamás)

A példányok februárban a múzeum fogadócsarnokában megtekinthetők.

csoportkep_150evesekatark.jpg
(fotó: Szabados Tamás)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5115467382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na__most__akkor 2020.02.11. 02:24:05

A hülye "lájkolások száma", "radar", meg a követés miért a képernyő közepén van?

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása