Kézipéldányok egy kézikönyvből
A hónap műtárgya - 2019. december

Sokszor vetődik fel a kérdés: vajon mi értelme is van a múzeumok elzárt raktárhelyiségeiben őrzött tárgyak tömkelegének, ha egyszer a nagyközönség előtt többnyire rejtve vannak, így a gyűjteményért felelős muzeológusokon kívül senki nem láthatja azokat. Nos, a kérdés megválaszolásához egy újabb nézőponttal szeretnénk szolgálni olyan példa segítségével, mely közvetve ugyan, de nagyobb hatással van a hétköznapjainkra, mint azt elsőre gondolnánk.

1_kep_vitrin_kozeli_1.jpgFotó: Jánosi Melinda

Írta: Topa Boglárka Anna és Papp Gábor (MTM, Ásvány- és Kőzettár)

A fémek nélkülözhetetlen alapanyagai korunk technikájának a konyhai alapfelszerelésektől egészen az űrjárművekig. Az egyik ilyen, széles körben felhasználható fém az alumínium (Al). Habár a fémhulladékok újrahasznosítása egyre tekintélyesebb nyersanyagforrást jelent a világ alumíniumszükségletének kielégítésében, a bányászatnak napjainkban is fontos szerepe van.

Az alumíniumot elsődlegesen – a franciaországi Le Baux településéről elnevezett – bauxitból állítják elő. A bauxit olyan üledékes kőzet, melyben az alumínium-(oxid)-hidroxid ásványok aránya meghaladja az 50 százalékot. Keletkezése szerint két fő csoportba sorolható: a karsztbauxit karbonátos kőzetek (mészkő és dolomit) karsztos mélyedéseiben halmozódik fel, míg a lateritbauxit különböző kőzetek helyben maradt mállástermékeiből képződik.

A bauxitot a legtöbben vörös kőzetként ismerik, bár a zömét alkotó alumíniumásványok színtelenek. Az érc színét a finom szemcseméretű és eloszlású kísérőásványok közül elsősorban a vas ásványai adják: vörös, lila és rózsaszín: hematit (Fe2O3), sárga: goethit (FeOOH), barna: hematit és goethit keveréke, szürke: pirit és markazit (FeS2), zöld: berthierin (Fe2+,Fe3+,Mg,Al)2–3(Si,Al)2O5(OH)4. Feketére festhetik a bauxitot a mangán ásványai és – nagyobb mennyiségben – a szénült szerves anyag is. Színező kísérőásványok hiányában a bauxit fehéres színű. A kőzet fő alkotói az alumíniumásványok mellett a vas, a szilícium és a titán ásványai. Alumíniumércnek azokat a bauxitkőzeteket tekinthetjük, melyekből gazdaságosan timföld, majd abból alumínium állítható elő.

2_kep_vitrin_kozeli_2.jpgFotó: Jánosi Melinda

Bányát nyilvánvalóan csak egy megtalált és megkutatott nyersanyagtelepben lehet nyitni. Ehhez nélkülözhetetlenek a telep képződéséhez vezető földtani körülményeket és folyamatokat feltáró szakemberek. Ilyen kutató volt Bárdossy György (1925–2013) is, aki a bauxitkutató pályát még egyetemista korában választotta, eredetileg kényszerből. A háborús bűnösként kivégzett Bárdossy László miniszterelnök másodunokaöccseként csak azért folytathatta geológusi tanulmányait, mert a hadifogságban szerzett orosztudásának és Vadász Elemér professzor közbenjárásának köszönhetően 1950 nyarától alkalmazta a Magyar–Szovjet Bauxit–Alumínium Rt. (MASZOBAL) Bauxitkutató Expedíciója, ami védettséget biztosított számára.

3_kep_bardossy_gy_terepi_foto_jamaica.jpgBárdossy György a terepen (Jamaica, 1977)

Magasba ívelő szakmai pályafutása során a magyarországiak mellett számos külföldi bauxitlelőhelyet sikerült egyénileg vagy bauxitkutató expedíciók keretében felkeresnie, így terepi környezetben nyílt lehetősége tanulmányozni a földtani viszonyokat. Gyűjtött mintáiból az évek során jelentős gyűjtemény kerekedett. Ezt tovább bővítették a hazai és külföldi kollégái által gyűjtött, és a neves szakember számára vizsgálatra elküldött példányok. A jelenleg 2558 tételt számláló, több mint ötven országból származó kollekció az Ásvány- és Kőzettár világviszonylatban is ritkaságszámba menő részgyűjteményét képezi. A „Bárdossy György bauxitteleptani gyűjtemény” értékét növeli, hogy sok esetben az egyes példányokon elvégzett anyagvizsgálatok dokumentációi is megtalálhatók a minták mellett.

4_kep_vilagterkep.jpgA bauxitteleptani gyűjteményben található példányok származási országok szerinti megoszlása. A színezés erőssége a tételszámmal arányos

Bárdossy széles körű, gondosan dokumentált terepi tanulmányai és a mintákon elvégzett precíz laboratóriumi vizsgálatai nyomán felhalmozódott adatokból számos olyan tanulmány született, mely újszerű eredményeivel nemzetközi szinten is elismerést vívott ki. Számos egyéb publikáció mellett 1977-ben jelent meg a Karsztbauxitok című könyv, melyet 1981-ben oroszul, majd 1982-ben angolul is kiadtak.

5_kep_karsztbauxit_konyvboritok.jpgBárdossy György Karsztbauxitok című kézikönyvének magyar, orosz és angol nyelvű kiadásai

A kötetben közölt színes ábráknak „modellt álló” bauxitminták többsége ma is a gyűjtemény részét képezi a dokumentációval együtt.

Vadász Elemér 1951-ben a következő, Puskintól származó sorokat választotta Bauxitföldtan című kötete mottójául: „Az édes képzelet hevével már beteltem (...) és tisztult ábrándok képét életre keltem.” Az ábrándokat ugyan nem tudjuk életre kelteni, azonban Bárdossy György Karsztbauxitok című kézikönyvének színes mellékletében szereplő, a tudományos rivaldafényből a gyűjteményszekrények fiókjaiba került bauxitok 2019 decemberében a hónap műtárgyaiként újra „életre keltek” egy múzeumi vitrinben. Emléket állítanak egy kalandos szakmai életútnak, mely hozzájárult ahhoz, hogy az alumíniumot napjaink legsokoldalúbban hasznosított fémjei között tarthassuk számon. A vitrinből a gyűjtemény fiókjaiba „visszabújó” példányok azonban nem csupán a múlt nagy felfedezéseinek emlékeit őrzik, hanem kézzel fogható és újravizsgálható dokumentációs anyagként segíthetik a jövő kutatásait is.

6_kep_honap_mutargya_vitrin_2019_december.jpgBauxitok a Bárdossy-gyűjteményből 2019 decemberében a múzeum kiállításában (Fotó: Jánosi Melinda)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8915358552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2019.12.22. 00:40:54

Szia MTT,

Az online365.hu oldal tulajdonosa vagyok, és az ügyben kereslek, hogy a weboldalalom a minőségi blogod írásaid, fényképeid, videóid etc. jogtisztán megoszthassak.
Szerintem érdemes lenne az eddigi írásaidat napi szinten, időzítve megosztani első lépésként már csak azért is, mert azok többet érdemelnek, minthogy a "fiókban" senkihez se jussanak el miután már egyszer élesítetted. Igen is megérdemelnek még egy kőrt - még többet is.
Következő kőrben, meg jöhetnének az egyedi, új, friss tartalmak.
Ekkor már pénzt is lehet keresni, nem csak lájkokat.
Ha felkeltette az ajánlatom és az együttműködési szándékom az érdeklődésed, akkor kérlek keress meg légyszíves a hungarian.geographic@gmail.com címen

Köszönettel:
HG

ps. az online365.hu jelenleg "terhelési" időszakban van, de már látható és elérhető. A terveim szerint a következő 2 hétben szeretném élesíteni és elindítani a nagy nyílvánosság felé.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

  • Csizér Márton: @magorisz: nem Károly Róbertre gondolsz? Őt koronázták meg (először) 1301-ben. Csák Mátét nem. (2020.04.05. 18:02) 80 év után kerültek elő az Árpád-házi herceg szétkaszabolt csontjai
  • vino-et-veritas: @múzeum: Nem is a rendszertanról volt szó, hanem a szabatos megnevezésről (ha már maga a cikk is... (2020.04.05. 08:57) Kis kukacológia
  • ŐnMagam: @Sátán meg a Jocó: Szerbusz! Otthon mint valami d<sznövényt lehet tartani vagy valami különlege... (2020.04.04. 13:43) Kratom, a zöld eminenciás
  • MAXVAL bircaman közíró: Egy időben szokés volt kis aranyhalat hordani nyakláncon. De ez hamar eltűnt, ugyanis a kis üvegb... (2020.03.27. 06:14) Kitűző eleven bogárból?
  • nomad: Jó volt olvasni, érdekes történet! Amit szintén kevesen tudnak, nagy kertész is volt. mek.oszk.hu/... (2020.03.20. 18:40) Óriáskagyló Jókaitól

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

 

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg

Naptár

április 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30