Repül a nehéz kő – Időösvény új vonalvezetéssel

A Magyar Természettudományi Múzeum ludovikai frontjával szemben egy nagyméretű kőzettömbökből álló, a Google térkép műholdfelvételein is látható szabadtéri kiállítást lehet megtekinteni. Ennek a felét most egy kerékpárgyűjtő és -kölcsönző állomás létesítése miatt áthelyeztettük az út túloldalára. Ez alkalomból a „kőreptetésről” készült néhány felvétel bemutatása mellett a múzeumi kőpark történetével és szerepével is foglalkozunk.

Írta: Papp Gábor (MTM, Ásvány- és Kőzettár)

b_kep_athelyezendo_resz_20191111_080321.jpgAz áthelyezett kőzettömbök az áttelepítés előtt

a_kep_kopark_google.JPGAz időösvény – avagy kőpark – eddigi elrendezése a Google műholdfelvételén

Bár a védett múzeumi környezetet nélkülöző kőtömböket olykor kutyafésülő állványként, ülőkeként vagy mászókaként is hasznosítják, emellett csaknem negyedszázada teljesítik rendületlenül alapvető funkciójukat, a „kézzel fogható” földtudományi ismeretterjesztést.
A kőtömböket nézegető és fémtáblákba gravírozott feliratukat böngésző érdeklődők tekintélyes száma alapján a jellegzetes hazai kőzetekből összeállított, azok keletkezési időrendjében elhelyezett bemutató népszerű a múzeumlátogatók és az erre járók körében. A nemzetközi geoládakereső mozgalom (geocaching) egyik budapesti célpontjaként – amint az egyik itteni geoláda weblapján – olvasható üzenetből is kitűnik – messzi földről érkező látogatók is felkeresik, egy alkalommal még Új-Zélandról érkezett geoládakutatóval is találkoztunk. Már az áthelyezés utáni első nap délelőttjén is egy geoládakereső német házaspárba botlottunk a kőtömbök mellett. A mozgalom honlapján számtalan felvétel található a kőzetekről az őket felkereső érdeklődőktől – és érdeklődőkkel. c_kep_geocaching_erdeklodok_az_ammoniteszes_meszkonel_19838f4c-3e20-4abf-8108-09e47ed962a1_l.jpg

Geoláda-keresők által az egyik kőtömbről (ammoniteszes mészkő) a geoláda weblapjára feltöltött kép (forrás)

A néha csapatostul érkező külföldi geoládakutatókon kívül a szorgalmi időszakban olykor hazai csoportok is felbukkannak, ugyanis a „kőparkot” az egyetemi oktatás szintén hasznosítja: az ELTÉ-nek a Magyarország földtanával alapszinten ismerkedő hallgatói számára szolgálnak egyfajta terepgyakorlat-pótlékként.

Az 1996-ban átadott kiállítás két „becenévre hallgat”, amint azt a létesítésekor kiadott kis ismertető címe is mutatja „Időösvény – kőpark a Múzeum előtt”. A füzetet az „időösvény” ötletgazdája és megvalósítója, dr. Főzy István geológus, paleontológus írta, aki akkor az MTM közművelődési osztályvezetője volt, ma pedig az Őslénytani és Földtani tár főmuzeológusa. Részben e kiadvány felhasználásával született egy on-line letölthető foglalkoztató füzetke is az Egyesület a Környezet-Egészségügyért kiadásában.

d_kep_fozy_fuzet_kopark_20191112_0001.jpgA Főzy István – a kőpark létrehozója – által írt ismertető és foglalkoztató füzet

e_kep_masik_fuzet_kopark_20191112_0002.jpgTreiber Zsuzsa által szerkesztett ismertető és foglalkoztató füzet a kőparkról

Aki nem tudná személyesen fölkeresni a kőparkot, az Europeana honlapon megtalálható képek és leírások segítségével ismerkedhet meg vele.

A több százmillió évet átfogó időösvény két ütemben létesült. Az első 14 kő még az MTM ludovikai elhelyezésének kezdetén, a volt lovarda (1958–1990 közt Alfa mozi) épületében megnyílt első kiállításokhoz kapcsolódva érkezett 1996-ban. Az „időrendbe” csak 13 kőzettömböt állítottak be, a legfiatalabb, süttői édesvízi mészkő tömb a kiállítások akkori bejáratához vezető út mellé került, és a múzeum nevét vésték rá.

g_kep_geocaching_mtm_feliratos_meszko.JPG

Az MTM nevét viselő kőzettömb képe egy cseh geoládás oldalról

A második 14 kő a második nagy múzeumi beruházási ütem során (az új kiállítási terek, a mélygarázs és mélyraktárak építése) érkezett 2004-ben, dr. Szendrei Géza, az MTM Ásvány- és Kőzettár akkori vezetőhelyettese jóvoltából, akit Lelkesné dr. Felvári Gyöngyi segített munkájában. E kőtömbökből csak 12 „állt be a sorba”, egy kovásodott riolittufából faragott malomkő az új bejárat közelébe került, egy sérülékenyebb homokkőtömb pedig a múzeum belső udvarára.


h_kep_riolittufa_malomko_geochacing_6fb1d727-fbd1-4986-b978-38f4c0ce579a_l.jpgA malomkőnek faragott kovásodott riolittufa egy – a pólóján is a mozgalmat hirdető –  a geoládakeresővel (forrás)

A tekintélyes súlyú kövek „ideutaztatását” nem kis felderítő és szervező munka előzte meg, és még a kisebb léptékű mozgatásuk sem egyszerű feladat, ráadásul erre most nem először kellett sort keríteni. A legnagyobb átrendezésre 2004-ben, a mélygarázs lejáratának kialakításakor, egyben az időösvény kibővítésekor került sor.
f_2004-es_utem_behajtasi_engedely_kopark_20191112_0003.jpg

Emlék a kőpark 2004-es bővítése idejéről

Egy ízben egy távfűtővezeték korszerűsítése miatt kellett a kőtömbök egy részét kiemelni, majd visszahelyezni, ugyanis az elhelyezésükkor nem sikerült kiderítenünk, hogy a tervezett hely egy része alatt pont ott van a vezeték. A mostani áthelyezést, melyre egy új közösségi kerékpárkölcsönző állomás létesítése miatt volt szükség, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem illetékes munkatársainak koordinálásával a Budapest Közút Zrt. szakemberei és alvállalkozói hajtották végre az MTM muzeológusainak felügyelete mellett. A kőtömböket az alattuk átfűzött hevederek segítségével egy nagy teljesítményű daru emelte át a múzeum felőli rézsűn zúzott kőből kialakított ágyazatra.

q_kep_reptetes_20191111_111619.jpg

Az áttelepítés mindennemű sérülés nélkül mintegy hat óra alatt lezajlott, a későbbiekben megtörténik a terep rendezése, illetve a Korányi utcától a régi bejáratig terjedő részen a magas rézsű oldalára került kőzetekhez vezető ösvény kialakítása.
Reméljük, hogy az új kölcsönzőállomásra kerékpárral vagy kerékpárért érkezők közül sokaknak lesz ideje és kedve megtekintetni az MTM kőparkját. Mindenesetre mi a magunk részéről minden követ megmozgattunk ennek érdekében.

20191111_133541.jpgAz Időösvény első negyede az új helyén, kiállítási épületünk, a régi lovarda közelében

20191111_133342.jpgAz Időösvény második negyede az új helyén, kiállítási épületünk, a régi lovarda előtt

Epilógus – az új helyen is „teljes üzemben”

Örömmel jelenthetjük, hogy az időösvény továbbra is zavartalanul működik. Már az áthelyezés utáni napon találkoztunk egy geoládakereső német házaspárral, akik rögtön posztoltak is az áthelyezésről a megfelelő weblapra, és, amint képünk mutatja, az ELTE hallgatói már az új helyén is felkeresték kis válogatásunkat Magyarország földtani múltjának kőemlékeiből.

idoosveny_egyetemiskak.jpgAz ELTE hallgatói az időösvény új csapásán

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6115302988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

 

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg

Naptár

április 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30