Az elpusztult disszertáció és a halottnak hitt bronzszobor története
A felújított „Memento 1956” emlékvitrin hivatalos átadása

Október 21-én múzeumunk adott otthont a Magyarhoni Földtani Társulat Tudománytörténeti és Ásványtan-Geokémiai szakosztályai előadóülésének, és ebből az alkalomból hivatalosan is átadtuk az idén felújított „Memento 1956” emlékvitrint.  

Írta: Papp Gábor (MTM, Ásvány- és Kőzettár)

1_memento_vitrin_masolata.jpgA felújított „Memento 1956” emlékvitrin

Az ülést Bernert Zsolt főigazgató köszöntő szavai után Kecskeméti Tibor személyes visszaemlékezése nyitotta meg. Múzeumunk Őslénytani és Földtani Tárának nyugalmazott munkatársa, címzetes főigazgató-helyettes, pályakezdő muzeológusként élte át a forradalom napjait. A múzeumi tűzvész egyénileg is súlyosan érintette, mert dolgozószobájában megsemmisült a már csaknem kész doktori értekezése, melyet terjedelme miatt 1956. október 22-én nem vitt haza magával. Ugyanott pusztult az értekezés tárgya, a kalcitvázú ősmaradványokból álló mintaanyag, mely először égetett, majd a tűzoltók beavatkozása nyomán oltott mésszé vált.

2_1956kt_06.jpgKecskeméti Tibor és Jánossy Dénes dolgozószobája az 1956-os tűzvész után

Kecskeméti Tibor többek között azt az epizódot is felidézte, amikor később a múzeumi őrség tagjaként az éjjel sötétjében az ásványtári könyvtár romjai közt járva a zseblámpák fényénél megtalálni vélték a tűz egyetlen áldozatát. Az összeégett test azonban a pirkadat fényében egy lándzsás néger harcost ábrázoló bronzszobornak bizonyult, „aki” az Afrika-kiállítás „elefántos” terméből zuhant le a tönkrement födémen át.

3_landzsas_neger.jpg

A „halottnak hitt” bronzszobor ma, a balatonedericsi Afrika-múzeum előtt

4_000039_x_ffn_f_6x9_ep_r_masolata.jpgLyuk az ásványtári könyvtár bauxitbeton födémjén, itt zuhant le a lándzsás néger harcos szobra

5_tothalmos_szoveggel.jpgA résztvevők ezután meghallgatták a vitrinnél okostelefonok segítségével elérhető hang- és filmfelvételeket, majd megtörtént a vitrin hivatalos átadása, melyen Tóth Álmos, a vitrinben kiállított ásványok adományozója tartott rövid múltidézőt.
Tóth Álmos még iskolás korában az Ásványtár kiégése után látogatta meg édesapjával Tokody László tárigazgatót, aki a gyűjtemény romjai közül „kibányászott” példányokat neki ajándékozta. Az egykori kisfiú az ásványok által felkeltett érdeklődése nyomán geológussá lett.

Több évtized elteltével a féltve őrzött példányokat  a következő gondolat jegyében visszaadta az Ásvány- és Kőzettárnak:

Illő, hogy ismét a nemzeté legyenek, ahová Semsey Andor s más mecénások szánták.

6_memento_vitrinreszlet_1_toth_almostol_visszakapott_peldanyok_masolata.jpg

Néhány a Tóth Álmos által visszajuttatott példányok közül, a hátsó példány a megmaradt címke és egy égett katalógusmaradvány alapján azonosítható volt.

A vitrin a Tóth Álmos adományozta példányok mögötti tablón alaprajzok, kronológiai áttekintés és korabeli fényképek segítségével mutatja be a nemzeti múzeumi főépületben dúló tüzek pusztítását. A vitrin aljában a tűzvész által megolvasztott ásványok, tönkrement műszerek maradványai és megperzselt könyvek idézik vissza a katasztrófát.

7_memento_vitrinreszlet_2_olvadt_termesbizmut_masolata.jpgOlvadt termésbizmut maradványa a leltári bejegyzését tartalmazó égett katalóguslap másolatával

8_memento_vitrinreszlet_3_egett_muszermaradvanyok_masolata.jpgÉgett műszerek, és folyóiratok az Ásványtárból, középen egy optikai goniométer (ásványtani szögmérő)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3115262638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása