Csillag-képek. Megnyílt az országos asztrofotó-kiállítás

Lebilincselő felvételek várnak mindenkit a Magyar Természettudományi Múzeumban november 3-áig Földünk éjszakai tájaitól a Naprendszer égitestjein át a Tejút titokzatos világába, és azon is túl, a kozmikus végtelen extragalaxisai közé.

tarczi_patrik-sarkifeny_teliholdnal_webes_2019.jpgTarczi Patrik: Sarki fény teliholdnál

Ha azt hitték, több mint két évet kell várniuk az újabb teljes Holdfogyatkozásra, tévedtek. Megnyílt a Csillag-képek című országos asztrofotó kiállítás több mint 50 hazai asztrofotós 100 legszebb képével, köztük az év asztrofotósa 2019. világverseny abszolút győztese, Francsics László 35 felvételből összeállított, Árnyékba című kompozit fotójával, amely egyetlen momentumba sűríti, amint 2018. január 31-én a Hold a Föld árnyékába lépett. A kép 99 országból érkezett 4600 nevezés közül lett a világ legjobbja. A nyertes képet, valamint a többi, a kozmikus környezetet bemutató fotót november 3-áig csodálhatják meg a múzeumban.

29496225_a72fd2c5e0c451b500371888490c01ed_wm.jpgFrancsics László: Árnyékba

A megnyitó ünnepségen a kiállítást szervező Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnökségi tagja, Bagi László köszöntötte a több száz érdeklődőt, egyúttal gratulált a 2019. év asztrofotósa nemzetközi verseny győztesének, Francsics Lászlónak. A köszöntést Bernert Zsolt, a múzeum főigazgatója folytatta, aki Francsics teljesítményét az olimpiai játékokon egyszerre több díjat is elnyerő versenyzőkéhez hasonlította. Örömét fejezte ki, hogy a múzeum már másodjára adhat otthont a kiállításnak. Fontosnak tartja, hogy a tárlattal az intézménynek a hagyományos tudományterületein kívül eső, ám a természettudományokba szervesen illeszkedő tematikával bővül a profilja, ami hosszú távon a múzeum célja is.

bernert_vgel.pngBernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója

Feltóti Péter, a Magyar Asztrofotósok Egyesületének alelnöke elmondta, hogy a csillagászati léptékű természeti jelenségek megfelelő leképezéssel bárkinek befogadhatók. Az asztrofotózás értelme elvégre mi más lenne - a fotósok belső motivációján túl -, mint a gyönyörködtetés és az ismeretterjesztés. Ám nem könnyű megfelelni annak az elvárásnak, hogy a fotók egyszerre legyenek hitelesek, valamint esztétikusak és a nagyközönségnek befogadhatóak is. Legalább 8-10 tudományág alapjaival kell tisztában lenni ahhoz, hogy igazán jó asztrofotók készüljenek. A hazai asztrofotózás  egyedi, sokszínű és magas színvonalat képvisel a világon. Ennek kulcsát az asztrofotósok mintegy kétszáz fős, egymást támogató közösségében látja.

A vendégeket ezután Francsics László, az egyesület elnöke üdvözölte. Köszönetet mondott mindazoknak, aki részt vettek a kiállítás megvalósításában. A legnagyobb elismerést és köszönetet természetesen a fotósok kapták, akik hatalmas energiát fektettek abba, hogy a falakon függő képek olyan magától értetődően esztétikusak, természetesek és tiszták. „Ilyen rezzenéstelenül láttatni a kozmoszt – na, ebben van a legnagyobb erőfeszítés” – mondta. Az egyesület legfontosabb feladatát abban látja, hogy eljuttassa ezt a teljesítményt, átadja az élményt a közönségnek. A jelenlévők számossága, a nagy érdeklődés azt igazolja, hogy ez sikerül.

francsics_vagott.jpgFrancsics László (balra), a Magyar Asztrofotósok Egyesületének elnöke

A megnyitó záró mondatait Éder Ivántól, az egyesület alelnökétől hallhattuk, aki kiemelte, mennyit változott az elmúlt 15-20 évben az asztrofotózás. Robbanásszerűen fejlődött a technika, növekedett a tudás, és javult az asztrofotók minősége. Óriási teljesítmény, hogy a magyar asztrofotózás a nemzetközi élvonalban van, az is, hogy 60 embertől ennyi gyönyörű fotót tudtak most összegyűjteni. Végül mindenkinek gratulált, majd megnyitotta a kiállítást.

KÉPEK A MEGNYITÓRÓL

ketfej_atmeretezett.jpg

dsc_0425_atmeretezett.jpg

 kozonseg2_vagott_atmeretezett.jpgdsc_0420_vagott_atmeretezett.jpg

dsc_0424_atmeretezett.jpg

 fal2_jav_atmeretezett.jpgdsc_0433_jav_atmeretezett.jpg

dsc_0443_atmeretezett.jpg

gomb_vagott.jpg

falreszlet_jav_atmeretezett.jpg

Fotók: Szabados Tamás és Jókuthy Emese

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr10015200790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása