Óriási achátok – herendi porcelánból
Tamás Ákos természeti ihletésű alkotásainak ásványtani vonatkozásai

Idén tavasszal a MTM Ásvány- és Kőzettára „Szabályos és szabálytalan szépség” címmel rendezett kiállítást a herendi Porcelánművészeti Múzeumban. Az elsősorban Arnóth József adományaiból álló bemutató számos látogatót vonzott, akik közül a legtöbb időt alighanem Tamás Ákos, a Herendi Porcelánmanufaktúra tervezője töltötte a termekben. A kiváló iparművésszel a kiállítás egyik résztvevőjeként és az Ásvány- és Kőzettár vezetőjeként a megnyitó után találkoztam, s a beszélgetés során szóba hoztam azt az achátra emlékeztető gyönyörű herendi porcelántárgyat, melyet korábban láttam. Kiderült, hogy az alkotást valóban az ásvány ihlette, és tervezője éppen a beszélgetőpartner, Tamás Ákos. Ennek nyomán született ez a blogbejegyzés, melynek képeit és a szöveghez felhasznált írást a művész bocsátotta a rendelkezésemre.

Írta: Papp Gábor (Ásvány- és Kőzettár)

dsc02385_kezdokepnek.JPGTamás Ákos: Achát szigetek

Tamás Ákos több mint négy évtizede a Herendi Porcelánmanufaktúra porcelántervező iparművésze. A herendi hagyományokat folytató munkái mellett a kezdetektől kutatta a porcelánban rejlő új, eredeti kifejezési lehetőségeket.

1_tamas_akos_muteremben_jpg_1200x630_q100_crop-center_upscale_kisebb.jpgTamás Ákos herendi műtermében

Alkotásait részben a természet és a természeti jelenségek inspirálják: a növények, a tengerek világa, az ásványok, az erózió alkotta formák, a kőzetek rétegződései, az achátok sávjai.

2_dsc08418_kisebb.jpgTamás Ákos: Korall tál

Az elmúlt évtizedekben közel harminc eredeti porcelánművészeti technológiát dolgozott ki, zömmel ösztönösen ráérezve az új, izgalmas lehetőségekre. Legfontosabb újítása az anyagukban színezett porcelánrétegekből felépített dísztárgyak sokaságában ismerhető meg. Ismert és díjnyertes kollekciója a hártyavékony, áttetsző rétegekből álló „Sziromtál” család, az intarziás „Organikus vázák” és a „Korall tálak”.

3_4_egyutt_kisebb.jpgTamás Ákos: Achát szigetek, két különböző összeállításban

A saját kezűleg készített, vagy ötszázféle egyedi alkotás célzottan a fiatalabb – illetve a lélekben fiatalos – nemzedékeket igyekszik megszólítani a herendi porcelán egy új esztétikai minőségével. A finom pasztellszínek árnyalataiból kibontakozó eredeti dísztárgyak közül számosat ihletett az achát textúrája. (Az ásvány változatos példányait az MTM idei herendi vendégkiállításán is meg lehetett csodálni.) Tamás Ákos ezen alkotásai közül a legismertebb az „Achát szigetek” című fali kompozíció, az achát ásvány nagyméretű „porcelánátirata”. Az organikus, lágyan hullámzó körvonalú, vékony porcelánlapokból felépülő kompozíció a fal síkjától néhány centire „lebeg”. A porcelánlapok 30-40 cm átmérőjűek, és – a porcelán áttetszőségéből adódóan – hátulról megvilágítva finom szórt fényt sugározhatnak, a vékonyra csiszolt valódi achátlapokhoz hasonlóan. A fehér és a szürke árnyalataiból rétegesen felépülő lapok anyagában színezett, magas tüzű (nagy hőmérsékleten égetett) porcelánból készülnek különleges technikával, melyet Tamás Ákos fejlesztett ki. Az „Achát szigetek” elemei a falfelületen szabadon elhelyezhetők, sűríthetők vagy ritkíthatók, akár nagyobb közösségi tereket is dekorálva.

5_dsc02475_kisebb.jpgTamás Ákos: Achát tál

A tervező e lapokat a síkból a térbe is kimozdította, létrehozva így az „Achát tál” kollekciót, amely az achát ihlette porcelánlapokból kézzel formált, hullámzó dísztálak sorozatából áll. A szürkén kívül több pasztellszín is megjelenik ezeken a 35 cm átmérőjű, finom matt felületű, vékony tálakon. E darabok – a többi organikus műtárggyal együtt – főként Olaszországban és Görögországban kedveltek, de eljutottak Koreába és Japánba is. A tálak áttetszőségük miatt szintén alkalmasak arra, hogy dekoratív világítótestek készüljenek belőlük. Ezeket alkotójuk, Tamás Ákos, fényporcelánoknak nevezte el.

6_fenyporcelan_dsc08808_kisebb.JPGTamás Ákos: Achát tál – fényporcelán

Tamás Ákos személyével és munkásságával a következő on-line elérhető írásokban ismerkedhet meg az érdeklődő részletesebben:

https://herend.com/tamas-akos

https://herend.com/a-porcelan-poetaja

https://vportre.hu/cikk/151-tamas-akos

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7614893812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

 

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg

Naptár

április 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30