Összebújva alvó védett lepkék

A Magyar Biológiai Társaság – Fiatalok Természetismereti Klubja idén is megtartotta kutató- és természetismereti táborát az Őrségben, a fokozottan védett szőcei lápréteknél. A táborban szervezőként és programtartóként vettem részt. A korábbi évekhez hasonlóan számos értékes és védett rovarfajt figyeltünk meg, köztük az itt rendszeresen előforduló gyászbaglyot (Mormo maura).

Írta: Tóth Balázs (Magyar Természettudományi Múzeum, Lepkegyűjtemény)

maura1.JPG Lepkecsalétken táplálkozó gyászbagoly (Mormo maura)

A gyászbagoly nagyméretű, legalább 6 cm-es szárnyfesztávolságú lepkefaj. A szürkés árnyalatok finom mintázata elegáns megjelenést kölcsönöz neki, ám ez a lepke mégsem közismert. Magyarországon ugyanis csak helyenként honos párás erdei patakvölgyekben és tavak partján, általában égeresekben. Élőhelyéről nem kóborol el, lámpák alig vonzzák, de még a lepkéknek szánt boros csalétket is általában csak egy-két egyede szokta felkeresni.

Meglepődtem hát, amikor egy hidacska alatt nappal 15, összebújva pihenő egyedére bukkantam! A gyászbagolynak ez a viselkedése nem ritka Európa óceáni éghajlatú vidékén (Nagy-Britannia, Németország), ám nincs tudomásunk arról, hogy Magyarországon korábban bárki megfigyelt volna ilyet! A lepkék valószínűleg azért töltik így a nappalt, mert ilyen módon tudják beállítani legszűkebb környezetük páratartalmát a nekik megfelelő szintre. Érdekes módon, szubtrópusi nedves éghajlaton más nagytermetű bagolylepkéknél is megjelenik az ilyen viselkedés: Tajvanon Ronkay László figyelte meg egy ottani faj csoportját egy üres épületben. (A mi gyászbaglyunk kelet felé az iráni Kopet Dag hegyláncig terjedt el, ám előfordulása ott már nagyon szigetszerű.)

maura2.JPG Gyászbaglyok csoportja Szőcén, melyhez egy (szintén védett) partifátyolka is csatlakozott (a képen a legalsó rovar)

Szőcei táborunkat az Őrségi és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóságok természetvédelmi szakemberei is meglátogatták, ők szintén nagyra értékelték felfedezésünket. Remélem, ezzel is hozzájárulhattunk a szőcei láprétek hatékonyabb védelméhez!

  

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr512704167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása