Az algatolvaj kancsózuzmó

A kancsózuzmó (Diploschistes muscorum) leginkább állati ürülékre hasonlít. Talajon élő, hamuszürke telepeivel gyakran találkozhatunk napsütötte, száraz sziklagyepekben. A faj kéregszerű bevonatot képez a talajlakó tölcsérzuzmókon, és azok algáit részlegesen parazita módon sajátjaiként használja. A gazdazuzmó megsemmisülésével párhuzamosan fejlődik ki maga a kancsózuzmó.

Szerző és képek: Sinigla Mónika 

A Diploschistes nemzetség leggyakoribb hazai képviselője a kancsózuzmó. Szinte minden zavartalan szárazgyepben találkozhatunk bizarr, egér- vagy hamuszürke színű telepeivel. Első látásra jelentéktelen, száraz növényre, vagy éppen állati ürülékre emlékeztető benyomása hamar szertefoszlik, amikor közel hajolva megpillantjuk az apró, kerek, szabályos kis „tálkákat”. Ekkor jön a felismerés, miszerint ez valószínűleg egy élőlény, mely rátelepedett valamilyen mohára, növényre. Valójában egy olyan zuzmó, mely fiatal korában nemcsak aljzatként telepszik a tölcséres Cladonia zuzmófajokra, hanem aktív harcot vív a gazdával, végül annak pusztulását okozza.

siniglamonika_1kep_1000px.jpg A Diploschistes muscorum apotéciumai (fotó: Sinigla Mónika)

siniglamonika_2kep_1000px.jpgA Diploschistes muscorum apotéciumai (fotó: Sinigla Mónika)

A kancsózuzmó vastag, a telepbe korsószerűen bemélyedő, feketés termőtesteiről (apotécium) kapta nevét. A szürkés színű telep kálium-hidroxid cseppentésével sárgásra, míg klórmész hatására vörösre színeződik. A spórái sötétbarnák, kőfalszerűen osztottak, egy tömlőben négy spóra képződik. A telep szervesanyag-ellátásáról a fotoszintézisre képes Trebouxia algák gondoskodnak.

Elterjedése a száraz, meleg, napfénynek kitett meszes talajú gyepekre korlátozódik. Az egész ország területén megtalálható.

siniglamonika_3kep_1000px.jpgKancsózuzmó telep (fotó: Sinigla Mónika)

siniglamonikas_4kep_1000px.jpgA telep sárgára színeződik a kálium-hidroxidtól (fotó: Sinigla Mónika)

A kancsózuzmó zuzmólakó gombaként kezdi életét, ugyanis a fejlődő gombaszövedék rátelepszik a gazdazuzmóra és annak algáit (Trebouxia irregularis) sajátjaként használja. A Cladonia fajok kéregrétege ebben az esetben már fertőzött apró Diploschistes gombafonalakkal, amik körbeveszik a Cladonia algasejtjeit. Idővel a gazdazuzmó kéregrétege szétesik, algarétege ezzel egyidejűleg tovább vastagszik, ekkor már a kancsózuzmó javára. A gazdazuzmó megsemmisülésével párhuzamosan fejlődik ki a kancsózuzmó telepe. A kifejlett telepben további Trebouxia (T. showmanii, T. gigantea) algafajokat is kimutattak.

Ezek az algasejtek valószínűleg egy másik zuzmó ivartalan szaporítóképletéből (szorédium) vonja el a Trebouxia showmanii algákat vagy egy szabadon élő algából származhatnak.

siniglamonika_5kep_1000px.jpg „Megfertőzött”Cladonia telep (fotó: Sinigla Mónika)

siniglamonika_6kep_1000px.jpgA védett magyar tölcsérzuzmót is használhatja gazdatelepként (fotó: Sinigla Mónika)

siniglamonika_7kep_1000px.jpg A faj egyik kedvelt élőhelye: a dolomit-sziklagyep (fotó: Sinigla Mónika)

 

Programajánló

Idén 23. alkalommal rendezte meg a NaturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége az év egyik legjelentősebb fotós eseményét: a Saubermacher - Az év természetfotósa c. pályázatot, amelyet ismét a Magyar Természettudományi Múzeumban lehet megtekinteni november 8. és december 31. között. 

naturart_2016.jpgCsodálatos képek mutatják be hazánk és a világ természeti szépségeit. Érdemes megnézni! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr8211843081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása