Ősszel folytatódik a Mozaik Múzeumtúra

Mi is a Mozaik Múzeumtúra?

A programhoz a budapesti tagintézmény és a gyöngyösi MTM Mátra Múzeuma is csatlakozott. Keressétek a kommunikációs eszközöket és túrára fel!

Tarts velünk, és fedezd fel Magyarország sokszínű kulturális kínálatát!

mozaik_muzeumtura.jpgA Mozaik Múzeumtúra egy, a Néprajzi Múzeum által megvalósított, a Nemzeti Kulturális Alap által támogatott nagyszabású múzeumnépszerűsítő program, amelynek elsődleges célja, hogy növelje a hazai múzeumok és kiállítóhelyek látogatottságát, megismertesse a szélesebb nyilvánossággal a magyarországi múzeumok sokszínű kulturális kínálatát. A program elsődleges célcsoportja a 8–16 év közötti fiatal korosztály, de bízunk benne, hogy a felnőtt lakosságot is sikerül megszólítanunk. A megvalósítandó program a 2014-ben elindított Mozaik Múzeumtúra folytatása, a program megvalósításában a Néprajzi Múzeum közreműködő partnere az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft.

Célok

A program célja, hogy a 2014-ben elindított Mozaik Múzeumtúra bevezető kampányának tekinthető, hat hónapos program eredményeit és az arra kapott visszajelzéseket figyelembe véve, megújult reprezentációs és marketingeszközökkel megszólítsa és (további) látogatásokra ösztönözze a múzeumok már meglévő, valamint potenciális közönségét, a jövő múzeumlátogatóit.

2016 őszén megújulva folytatódik a Mozaik Múzeumtúra program. A cél (múzeumok népszerűsítése – múzeumlátogatások növelése) és a kiemelt célcsoport (8–16 éves korosztály) változatlan maradt. Tartalmilag azonban jelentősen megújul a program, amihez számos új intézmény csatlakozott.

A program főbb elemei

Matricagyűjtő játék

A 2014-ben lezajlott program leghangsúlyosabb eleme a Matricagyűjtő játék jelentősen átalakulva, határidő nélkül, egyszerűbb szabályokkal és online felületen indul újra.

A játékba a weboldalunkon, illetve a Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazásban lehet regisztrálni.

A játékosok a weboldalunkról vagy a játékban részt vevő múzeumok előtt kihelyezett megállító táblán található QR-kód segítségével tölthetik le okostelefonjukra a játékhoz szükséges alkalmazást, az ugyancsak az intézményekben elhelyezett információs táblán található egyedi azonosító beolvasásával pedig azt igazolhatják, hogy valóban jegyet váltottak az adott múzeumba/kiállítóhelyre, megtekintették az ott látható tárlato(ka)t. Az információs táblán található egyedi azonosító beolvasását követően a virtuális matricagyűjtő-albumukban egy, az intézményről készült matrica jelenik meg.

A játékban 12 múzeum meglátogatása és matricájuk begyűjtésével léphetnek egy-egy szinttel feljebb a játékosok. 12 matrica elérése után bronz-, 24 matrica begyűjtését követően ezüst-, 36 matricával pedig aranyfokozatú múzeumtúrázóvá válnak.

A játékban most már nincs régiós megkötés, illetve határidő, ezért minden játékos az általa kedvelt tematikájú múzeumokat látogathatja meg, a saját tempójában. Az egyetlen szabály, hogy egy múzeum matricáját szintenként csak egyszer lehet megszerezni, azaz 12 különböző múzeum meglátogatására van szükség a következő szintre lépéshez.

Összefoglalva:

  • TÖLTSD LE a Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazást a weboldalról, vagy a múzeumok előtt kihelyezett Megállító Táblán található QR kód segítségével és regisztráld be adataidat!
  • KERESD MEG a Mozaik Múzeumtúra Információs Táblát, a játékban részt vevő múzeumokban!
  • OLVASD BE a mobil alkalmazás segítségével, az információs táblán található egyedi QR-kódot!
  • GYŰJTSD össze a 12 különböző matricát és TELJESÍTSD a szinteket!

Mozaik Múzeumtúra mobil alkalmazás

A mobil alkalmazás egyrészről a matricagyűjtő-játék nélkülözhetetlen eszköze, de ezen felül részletesen ismerteti a programban részt vevő múzeumokat, amelyek között tematika, település vagy abc szerint kereshetünk, sőt az alkalmazás nyitóoldalán aktuális múzeumi programok jelennek meg.

Mozaik Múzeumtúra Roadshow

A roadshow kiemelt célja a Mozaik Múzeumtúra Program, azaz a magyarországi múzeumok, a múzeumlátogatás és a programhoz kapcsolódó matricagyűjtő-játék népszerűsítése. A hat állomásos rendezvénysorozat helyszínein egész nap változatos, sokszínű programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várjuk a látogatókat.A roadshow-k részletes programjait weboldalunk Hírek menüjében, illetve a Facebook oldalunkon találod!

Speciális Múzeumtúrák

2016 őszétől különböző szempontok, tematikák alapján meghatározott múzeumtúrákat indítunk útjára a Mozaik Múzeumtúra keretein belül. Bevezetésként két speciális múzeumtúrát indítunk el 2016-ban (’56-os Múzeumtúra; Tájak-Korok-Múzeumok múzeumtúra), amiket 2017-ben újabb ’túrák’ követnek.

Ősszel folytatódik a Mozaik Múzeumtúra program

Ősszel folytatódik a Mozaik Múzeumtúra program, amelyhez idén 100 új intézmény csatlakozott, és így már közel 400 múzeum és kiállítóhely vesz részt benne – jelentették be szeptember 5-én a projekt megvalósítását vállaló Néprajzi Múzeumban.

Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója elmondta: a Mozaik Múzeumtúra alapvető célja a közgyűjtemények népszerűsítése és a múzeumok sokszínű kulturális kínálatának megismertetése, amelynek nemzeti identitásunk erősítésében is lényeges szerepe van. A rendezvény házigazdája arról is beszélt, hogy a program hitvallása szorosan összefog az UNESCO nemrégiben nyilvánosságra hozott, a világ múzeumainak funkcióit meghatározó állásfoglalásával, amelynek négy alapeleme: a megőrzés, a kutatás, a kommunikáció és az oktatás.

Dr. Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója

A program elsődleges célcsoportja a 8–16 év közötti fiatal korosztály, de bíznak benne, hogy a felnőtt lakosságot is sikerül megszólítaniuk – tájékoztatta a múzeumok, illetve a sajtó képviselőit Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke. Mint kifejtette: fontos, hogy a gyermekek ne kötelező programként, hanem élményként tekintsenek a múzeumlátogatásra.

Doncsev András, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke

A 2014-ben lezajlott program leghangsúlyosabb eleme, a matricagyűjtő játék jelentősen átalakulva, ezúttal határidő nélkül, egyszerűbb szabályokkal és online felületen folytatódik. A játékosok a megállító táblán található QR-kód segítségével tölthetik le okostelefonjukra a játékhoz szükséges alkalmazást.

A Mozaik Múzeumtúra hat állomásos országjárásra indul ősszel. A roadshow keretében múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, koncertekkel, exkluzív tárlatvezetéssel és különleges, vagy máskor nem látogatható helyszínek bemutatásával igyekeznek vonzóvá tenni a részt vevő intézményeket. A roadshow állomásai: Kecskemét, Székesfehérvár, Miskolc, Pécs, Győr és Debrecen lesznek.


Mozaik Múzeumtúra nyitórendezvény a Néprajzi Múzeum aulájában

A szervezők emellett néhány speciális programelemmel is készülnek, mint például az ’56-os Múzeumtúra, amely az 1956-os forradalom emlékévéhez és a hozzá kötődő kiállításokhoz kapcsolódik. A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület közreműködésével megvalósított túra pedig Debrecen és Vác nevezetességeit járja körül. Doncsev András további együttműködések szervezéséről is beszámolt, a lehetséges partnerek között van a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ is. A remények szerint a túra kapcsán elsajátított tapasztalatok a tananyagba is beépülhetnének.


Makranczi Zsolt, Doncsev András és Dr. Kemecsi Lajos

A program megvalósításában a Néprajzi Múzeum partnere az Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft. A Mozaik Múzeumtúra támogatói az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület, a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

forrás: http://www.mozaikmuzeumtura.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr3811690587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása