Tuatara – A dinoszauruszok fennmaradt kortársa

A Szent István Egyetem 1. évfolyamos biológus (BSc) hallgatói tudományos ismeretterjesztő írás elkészítését kapták feladatul egyik múzeumi munkatársunktól. A legjobban sikerült munkákat blogunkon is közzétesszük. E sorozat következő, egyben befejező részeként Hoppa Paulina írását olvashatjuk a dinoszauruszok fennmaradt kortársairól, a hidasgyíkokról.

tuatara1.jpg

A tuatarák (Sphenodon punctatus), más néven hidasgyíkok különleges élőlények, amelyek már több mint 225 millió éve, vagyis a triász időszak óta jelen vannak a Földön. Azok a fajok, amelyekkel közelebbi rokonságban álltak, 60 millió éve kihaltak, ezért élő fosszíliáknak is nevezik őket. Ezek a hüllők sok sajátos tulajdonsággal rendelkeznek: többek között rendkívül hosszú az élettartamuk, lassan fejlődnek, és van egy harmadik szemük, amely a fejük tetején helyezkedik el.

A hidasgyík, amely nem gyík

north_island_map_tuatara.jpgA magyar elnevezés megtévesztő lehet – a hidasgyíkok külső felépítése valóban a gyíkokéra hasonlít, azonban teljesen más rendszertani kategóriába tartoznak. A pikkelyes hüllők (Squamata, ahova többek közt a valódi gyíkok tartoznak) és a felemásgyíkok (Sphenodontia, a hidasgyíkok csoportja) rendje a törzsfán körülbelül 250 millió éve elvált egymástól. Utóbbiba ma már csak két élő faj tartozik, a tuatara (Sphenodon punctatus) és a Brother-szigeti hidasgyík (Sphenodon guntheri). Tuatarák jelenleg csak az Új-Zélandot északról szegélyező, és a két fő szigetet elválasztó Cook-szorosban lévő 32 kis szigeten élnek. A természetben előforduló egyedek száma a kutatók szerint több mint hatvanezer, de nem éri el a százezret. A tuatara név maori nyelven tüskés hátat jelent, a hidasgyíkok hátán található tüskés tarajra utal, amelynek elsősorban a hímeknél, a territórium védelmezésében és a párválasztásban van szerepe. A Brother-szigeti hidasgyíkokat 1989-ben fedezték fel egy mindössze négy hektáros szigeten, amelyen a mai napig is csak 400 példány él.

Testfelépítés

A felnőtt hidasgyík mérete 50–80 cm, súlya 0,5–1 kg lehet (a hímek nagyobbak a nőstényeknél). Testét zöldesbarna pikkelyek borítják, közepükben sárga pettyekkel. Színével alkalmazkodik a környezethez, így a pikkelyek mintázata az élete során változhat. A fiatal egyedek évente háromszor, a felnőttek pedig évente egyszer vedlenek.

tuatara2.jpgA hidasgyíknak jellegzetes, diapszid koponyája van, vagyis az arckoponyát két csonthíd köti össze a halántéktájékkal (innen származik a hidasgyík elnevezés), így a koponyán két halántékablak található. Csigolyái elöl és hátul is homorúak és a dinoszauruszokhoz hasonlóan szabadon álló, a gerincoszloppal nem érintkező hasi bordái is vannak. A csőrszerű felső állkapocsban található fogak két sorban helyezkednek el, amelyek közé tökéletesen illeszkednek az alsó állkapocsban lévő fogak. Ez az elrendezés egyedülálló a hüllők között.

A tuatara szájüregében található fogak a koponya részét képezik, ezért nem cserélődnek az állat élete során. Az idős példányok ezért a fogaik elkopása után kénytelenek könnyen rágható táplálékot fogyasztani, például gilisztákat, lárvákat és csigákat.

A tuatarák különlegessége (bár más hüllőfajoknál is előfordul) a harmadik szem, melyet tobozszemnek is neveznek. Ez a koponyatető pici üregében helyezkedik el, retina, lencse és idegvégződések is tartoznak hozzá. A tobozszem valószínűleg a D-vitamin termelésében játszik szerepet. Hallószerveik primitívek, nincs látható külső fülük és dobhártyájuk.

tuatara3.jpgA harmadik szem

Ha lassan jársz, tovább érsz

Az élővilágban kevés olyan faj van, amelyre annyira igaz lenne az elferdített közmondás, mint a hidasgyíkokra. A tuatarák elérik a 60 évet, de nem ritkán 100 évig is élhetnek. Anyagcseréjük nagyon lassú, emiatt akár egy órán keresztül is képesek visszatartani a lélegzetüket. Az ideális hőmérséklet számukra 20–25 °C, de 7 °C-on is képesek aktivitást mutatni. A tuataraembrió 15 hónapig fejlődik a tojásban, és csak 4 g súlyú, amikor kikel belőle (a tojásból való kikelés szintén hosszú ideig, általában 9 órán át tart). A fejlődő tuatarák neme a hőmérséklettől függ – egy vizsgálat során kiderült, hogy 21°C-on 50–50% az esélye, hogy hím vagy nőstény példány kel ki a tojásból, 22°C-on azonban 80%-ban hímek kelnek ki. Alacsonyabb hőmérsékleten a nőstények kikelésének esélye nő meg (18°C-on már csak nőstények keltek ki).

Egy tuatara 13–20 éves korára lesz ivarérett, és 30 éves koráig növekszik. A nőstények általában négyévente szaporodnak, amikor is körülbelül 10 tojást raknak le. A fiatal egyedek nappal, az idősebbek éjjel aktívak, ami valószínűleg a kannibalizmus elkerülése érdekében alakult ki.

Bár szaporodási ciklusuk igen lassú, akár 60 éves korukig is szaporodhatnak, sőt egy fogságban élő hím még 111 éves korában is képes volt utódokat nemzeni.

A tuatarák védelme

E különleges fajok képviselői az európai telepesek megérkezése óta veszélyeztettek, mivel ekkor települtek be Új-Zélandra a patkányok, amelyek megeszik a fiatal hidasgyíkokat és a tojásokat. Éppen ezért az Új-Zélandi Természetvédelmi Intézet 1988-ban programot indított a megmentésükre: fogságban, biológusok által nevelt egyedeket telepítenek patkánymentes szigetekre, ahol nyugodtan fejlődhetnek és szaporodhatnak.

Írta: Hoppa Paulina, Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, 1. évfolyamos biológus (BSc) hallgató

Források:

http://animals.sandiegozoo.org/animals/tuatara

http://web.archive.org/web/20070210211402/http://www.kcc.org.nz/animals/tuatara.asp

https://en.wikipedia.org/wiki/Tuatara

http://www.ng.hu/Termeszet/2008/11/Hidasgyik_feszket_talaltak

http://animaldiversity.org/site/accounts/information/Sphenodon_punctatus.html

Képek:

https://en.wikipedia.org/wiki/Tuatara#/media/File:North_Island_Map_tuatara.PNG

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Tuatara_skull.png

http://blogs.scientificamerican.com/extinction-countdown/files/2012/04/tuatara.jpg

https://www.google.hu/search?q=tuatara+skull&client=firefox-b-ab&sa=X&biw=1440&bih=760&tbm=isch&imgil=baZaGf4coWxpzM%253A%253BeJGo3nVOyfFt8M%253Bhttps%25253A%25252F%25252Fcommons.wikimedia.org%25252Fwiki%25252FFile%25253ATuatara_skull.png&source=iu&pf=m&fir=baZaGf4coWxpzM%253A%252CeJGo3nVOyfFt8M%252C_&usg=__Ska79GfkJ0NUG84PjWZbXfjwo3I%3D&ved=0ahUKEwjVud3ll9zMAhVhMZoKHbY-AlAQyjcINA&ei=jHk4V9XDO-Hi6AS2_YiABQ#tbm=isch&q=tuatara+third+eye&imgrc=zlLVYo_vEQiE1M%3A

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr188828142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása