Lélegzetelállító képekkel nyított az 51. Wildlife Photographer of the Year / Év Természetfotósa kiállítás Budapesten

Hogyan nyerheti el egy sürgősségi osztályon dolgozó orvos és egy norvégiai vakáción az éjféli napsütésbe a sátorból kiszökő kisfiú képe a legjobb természetfotósnak járó díjat? Hogyan világít rá egy pillanatkép a Föld ökológiai problémáira? A választ az 51. Wildlife Photographer of the Year / Év Természetfotósa kiállítás lélegzetelállító képei rejtik.

wild_life_p_2016_05_02_javitott_11_700px.jpg

Ilyen a természet: kegyetlen, de egyben tündérien szép.

A londoni Természettudományi Múzeumtól kölcsönzött világhírű kiállítás 2016. május 4. és augusztus 4. között tekinthető meg a Magyar Természettudományi Múzeumban. A kiállítás 100 csodálatos fényképet vonultat fel, kínálatában az állatok viselkedésének izgalmas pillanataitól a fenséges tájképekig sokféle felvétel megtalálható.

A számos megható, meglepő, elszomorító vagy épp lélekemelő kép mellett talán a városi vadon állatmeséi a legemlékezetesebbek. Ezek bebizonyítják, hogy nem kell a világ távoli, eldugott sarkaiba utazni, hogy érdekes fajokkal és viselkedésükkel szembesüljünk. Ehelyett a közvetlen közelünkben is rájuk találhatunk nap mint nap. 

idézet: Lewis Blackwell, a zsűri elnöke

A Wildlife Photographer of the Year / Év Természetfotósa pályázat a világ legrangosabb természetfotós megmérettetése

Már ötven éve mutatja be az érdeklődőknek a természet legbámulatosabb és legmegindítóbb arcát. Az első, 1965-ben meghirdetett pályázatra még csak 361 művet neveztek, 2015-ben már 96 országból több mint 42 000 fotót küldtek be a pályázók. A 42 445 benevezett képből a zsűri 100 győztes képet válogatott ki. Mindez jól mutatja a pályázat töretlen sikerét. 2016-ban a nemzetközi kiállítási programban a 100 nyertes képet több millió ember láthatja Földünk hat kontinensén. Közép-Európában azonban csak Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban mutatják be az utazó tárlatot.

A díjazott képeket készítőik több szekcióban nevezték be, és ez adja a kiállítás sokszínűségét, változatosságát és ígér egyedülálló kikapcsolódást és virtuális utazást akár a Föld legeldugottabb pontjaira. Ifjú fotósok, olykor 10 évesnél is fiatalabbak, kamerájukkal felfegyverkezve dacoltak a dermesztő hideggel, perzselő forrósággal, néha akár egy katonahangya marásával is a tökéletes kép érdekében.

Nagyon reméljük, hogy a kiállítás megmozgatja a hazai természetfotós társadalmat, a fotóművészeket és azokat az embereket, akik a természet szépségei iránt érdeklődnek.

wild_life_p_2016_05_02_javitott_2_700px.jpg

dr. Medzihradszky Zsófia (Általános és Közművelődési főigazgató-helyettes) 
Magyar Természettudományi Múzeum

A természet tervrajzai szekcióban felvonultatott képekkel a természet szépségét ünnepeljük, a flamingó csapatok forgatagától a törékeny jégkristályokig. Bemutatjuk a földi állat- és növényvilág sokszínűségét, fajgazdagságát. A Föld sokszínűsége szekció képei egy adott élőhely sérülékenységéről, egy-egy faj meghökkentő vonásairól vagy sajátos viselkedéséről mesélnek. A vörös róka például – a legújabb megfigyelések szerint – a sarki róka legveszélyesebb ragadozója lett. A kanadai tundrán ugyanis a globális felmelegedés miatt egyre északabbra húzódik a vörös rókák elterjedési területe, így egyre gyakrabban kerülnek konfliktusba az ott élő sarki rókákkal. A vörös róka nemcsak a kisebb termetű rokonának zsákmányállatára vadászik, hanem elejti a sarki rókát is.  

A fotósok a Föld élőhelyei szekcióban bolygónk legelhagyatottabb helyeit, például a homoksivatagokat vagy végtelen jégmezőket tárják elénk. Ha kellett, elmerészkedtek a világ végéig is. Timo Lieber kegyetlen homokviharok közt mászta meg a Rub’ Al Khali (magyarul senki földje) sivatag toronymagas dűnéit. A világ egyik legszárazabb és legforróbb pontján nappal akár 50 °C is lehet a hőmérséklet. A sivatag azonban egykor egészen más képet festett. A helyszínen talált fosszíliák tanúsága szerint valamikor 17 – 37 000 évvel ezelőtt felszínét folyók és tavak szabdalták, melyekben bivaly- és vízilócsordák tanyáztak.

A kiállítás két fotográfus, Audun Rikardsen és Connor Stefanison munkáit mutatja be részletesebben, tőlük több felvétel is látható. Velük bejárhatjuk Norvégia sarkvidéki tengerpartjait és Brit Kolumbia vad tájait is.

2015-ben a fotóriporterek olyan érzékeny és sarkalatos témák leleplezésére vállalkoztak, mint az orvvadászat, csempészet, túlhalászás, vagy a fogságban tartott állatok kérdése. A természetfotós sajtóesszék történeteket mesélnek el egyetlen képben vagy egy képsorozatban.

A lenyűgöző tárlat a múzeum Kiállítási csarnokában kap helyet, kedd kivételével naponta 10 és 18 óra között várja a látogatókat.

Belépődíjak:

Felnőtt: 1200 Ft

6-26 év között: 600 Ft

62-70 év között: 600 Ft

6 éves kor alatt és 70 éves kor fölött: ingyenes

Nyomtatás rendelésre: Ha valamelyik képbe végleg beleszeretett a látogató, a www.nhm.ac.uk/prints címen meg is rendelheti, bárhol a világon leszállítják, egyenesen Londonból.

wild_life_p_2016_05_02_javitott_10_700px.jpg

 

Kulisszatitkok, avagy hogyan zajlik a zsűrizés?

A képek zsűrizésénél az eredetiség a döntő szempont. A képek hűen tükrözik a természeti környezet állapotát, mentesek a túlzott mesterséges beállítástól, utómunkától, és még a képaláírások valódiságát is ellenőrzi a szakmai zsűri. Így biztosan állíthatjuk, hogy a fotók az élővilág jólétét messzemenően tiszteletben tartva születtek.

Az összes nevezett képet egyetlen, szakemberekből verbuvált zsűri bírálja minden évben. Így biztosítják, hogy a képek azonos eséllyel vegyenek részt a pályázaton. Az alapvető képi információk kivételével a zsűri teljes anonimitás mellett, részrehajlásmentesen bírálja a képeket. A válogatás során a kamera eredeti képeit alaposan szemügyre veszik, hogy a képek megfelelnek-e a szigorú kiírási feltételeknek. 

Az év természetfotósa cím (The WildlifePhotographer of the Year title), és a £10,000 díj, valamint Az év ifjú természetfotósa cím (The Young WildlifePhotographer of the Year), és az £1,000 díj azt a fotóst illeti, akinek a képét a legmegindítóbbnak és legemlékezetesebbnek találja a zsűri az összes benevezett pályamű közül.

2015-ben Don Gutoski lett az év természetfotósa, Ondřej Pelánek pedig az év ifjú természetfotósa.
A verseny díjazott képei között magyar fotós munkáját is láthatjuk a kiállításon. Kudich Zsolt Nagy kócsagok ébredése című képe, a Föld sokszínűsége szekció madarak kategóriában került a döntőbe. A magyar fotós Dunáról és élővilágáról készült önálló kiállítását nyáron láthatják az érdeklődők a múzeum Kupolacsarnokában.

A természetről készített nagyszerű fotók képesek megváltoztatni az emberek látásmódját, megkérdőjelezhetik korábbi nézőpontjukat, sőt vitákat is generálnak. Függetlenül attól, hogy a vadon mélyén, a hátsóudvarunkban, vagy egy nyüzsgő nagyvárosban készültek a felvételek, a természetfotózás ihletet ad, felráz, és csodálatot ébreszt! A Wildlife Photographer of the Year / Év Természetfotósa pályázat már több mint ötven éve képviseli a kortárs fotózás élvonalát. A fotósoktól etikus magatartást követel, magasra értékeli és díjazza a művészi kompozíciót, a látásmódot, a történetmesélést, és a technikai tökéletességet.

31_andrey_gudkov_komodo_judo.jpg

Andrey Gudkov felvétele (Komodo judo)

A résztvevő fotósok utazást nyerhetnek a londoni szereplésre is, ahol a pályázat díjkiosztóján a rivaldafényben vehetik át a díjukat. A fényképük pedig a nemzetközi érdeklődés középpontjába kerülhet, ha szerepel a világot körbeutazó kiállításban. A győztes képeket egy korlátozott példányszámban megjelenő, számos világnyelvre lefordított, keménykötésű könyvben is publikálják.

A sajtót május 3-án 9 és 11 óra között Kudich Zsolt, a verseny magyar díjazottja is várta a kiállításban.

wild_life_p_2016_05_02_javitott_700px.jpg

 Kudich Zsolt

26_zsolt_kudich_nagy_kocsagok_ebredese.jpg

Kudich Zsolt felvétele (Nagy kócsagok ébredése)

 További képekért kattints a galériára!

Ha érdekel a múzeum további kínálata, kattints IDE

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr868690890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása