Véget ért a véres küzdelem az év vadvirága címért
Az Év vadvirága 2016-ban: a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris)

 _kockasek_055.JPG

Mocsári kockásliliom (fotó: Toldi Miklós)

A mocsári kockásliliom az 1283 szavazatból 516-ot szerzett (40,22%), második lett a nagyezerjófű 290 szavazattal (és 22,60 %-kal), harmadik a turbánliliom 261 szavazattal (20,34 %), és tisztesen helytállt a medvehagyma 216 szavazattal (16,84 %).

Akár ilyen rövidre is zárhatnánk a 2016-os Év vadvirága szavazást, ám jelen esetben különösen igaz, hogy nem a cél, hanem az út a fontos; nem is tartjuk meg magunknak a fáradságos út boldogságát, hanem beszámolunk róla az alábbi werkposztban.

A beérkezett javaslatok feldolgozása után a szavazást november 20-án indítottuk és hirdettük meg. Jöttek szépen a szavazatok, már másnapra 100 fölött jártunk. Nagy örömünkre a szavazást lelkesen fogadták. Volt, aki annyira szerette volna, ha a turbánliliom nyer a szavazáson, hogy november 25-én (reggel fél 8 és negyed 10 között) összesen 45 szavazatot adott le a növényre ugyanarról a gépről – ami technikailag is szép teljesítmény. Sajnos a lelkesedése abbamaradt, pedig ekkora lendülettel még lett volna esélye a turbánliliomnak.

1_abra.jpg

1. ábra: A leadott szavazatok száma

Másnap, november 26-án jelent meg a jelölteket bemutató sorozatunk első része a kockásliliomról. A posztot 2231-en olvasták - vagy legalábbis látták -  részben annak köszönhetően, hogy kis ideig az Index hírportálról is elérhető volt. Az Indexen való megjelenés napján már 800 fölött járt a szavazatok száma, túlszárnyalva a korábbi évek eredményeit.

A következő fajt bemutató poszt a turbánliliomról szólt, amelyet sajnos már csak 186-an láttak, és a november 28-tól csordogáló szavazatok ütemében is csak pici ugrás volt érezhető. Mint ahogy a medvehagymáról írt anyag sem hozott látványos változást - éppen csak egy hangyalépcsőt a grafikonon -, főleg a kockásliliom görbéjén. Mi tagadás, szegény nagyezerjófűről már csak becsületből írtuk meg a bemutatót, mégis kicsivel nagyobb hatást ért el, mint az előző kettő. A csalódottság miatt a facebook növényhatározó csoportjába is csak később, december 28-án került ki a poszt. Ám meglepetésünkre a közösségi portálon való megjelenés elég volt ahhoz, hogy a hajrában a nagyezerjófű megelőzze a turbánliliomot, amely decemberben nagyon mostoha sorsú volt, alig érkezett rá újabb szavazat.

Mindezt Németh András már december 2-án megjósolta hozzászólásában (amit csak nemrég olvastam): az első poszt választásával el is döntöttük a szavazást. Pedig nem akartuk, mi sem a kockásliliomnak szurkoltunk.

Megnézve a szavazás állását a kezdetektől a szavazás zárásáig, azt látjuk, hogy végig toronymagasan a kockásliliom vezetett (2. ábra) és kisebb kilengések után november 29-re (9 nappal a szavazás indulása után) szinte nem változtak az arányok.

2_abra.jpg

2. ábra:   A szavazás alakulása

Szerencsére azért a szavazás vége sem maradt izgalom nélkül. Mivel a szavazást csak január 11-én zártuk le, egészen addig érkeztek a szavazatok (napi 10–15). A meglepetés akkor ért, mikor egy másik, tőlünk független blog eredményt hirdetett az Év vadvirága szavazásban, megkímélve minket attól a fáradságtól, hogy munkánk gyümölcsét learathassuk.

Szép volt, jó volt, köszönjük a leadott szavazatokat, a biztatást és érdeklődést!

Köszönjük az aktív közreműködést, melyért Topits Judit és Vértesi Eszter jutalma a Magyar Természettudományi Múzeum állandó kiállításaira szóló belépő.

A szavazás lezárult, de ne feledjük: a mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) éve most kezdődik! Óvjuk, védjük, ismertessük meg minél többekkel!

Mi pedig levonjuk a szavazás tanulságait, a következőt igyekszünk ügyesebben lebonyolítani, az elejétől a végéig.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr458264798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása