Az év vadvirága 2016.: a legritkább jelölt....

Mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris)

A mocsári kockásliliom a számos fajt magában foglaló liliomfélék családjába (Liliaceae) tartozik, olyan közismert rokonokkal, mint a liliomok (Lilium spp.), a tulipánok (Tulipa spp.) vagy a tyúktaréjok (Gagea), melyek mind az északi félteke mérsékelt égövében terjedtek el.

A mintegy 130, Fritillaria nemzetségbe tartozó fajt magyarul kockásliliomnak vagy púposliliomnak hívják. Mivel a mocsári kockásliliom a nemzetség egyetlen hazai vadon élő faja, ezért egyszerűen kockásliliomnak is nevezzük. Az ország egyes részein kotuliliomnak, kockás kotuliliomnak, ostáblás liliomnak, kockás hatkotunak, kockaliliomnak, kosnyócskának, korona liliomnak, szerecsenmáknak, szemvirágnak és vadtulipánnak is hívják, illetve hívták egykor. 

A mocsári kockásliliom (1–3. kép) síksági faj, Angliától Oroszország középső részéig, a Déli-Alpokig és Szerbiáig őshonos, Észak-Európában ültetik és elvadul. Érdekes módon Dél-Svédország Uppland tartományának szimbóluma, annak ellenére, hogy a növény itt nem honos, hanem az Uppsalai Botanikus Kertből szökhetett ki, ahol már 1658-ban ültették, a hagymák pedig Hollandiából származtak. A növény kivadulását elsőként a Kungsängen melletti nedves réteken figyelte meg Sten Carl Bjelke, Linné egy barátja még 1742-ben, ahol a mai napig megtalálható a növény.

Hazánkban az ország északkeleti részén, a Beregtől Aggtelekig, a Bükkig és a Mátráig, valamint az ország délnyugati részén, a Kemenesháttól a Mohácsi-szigetig fordul elő. Az ország középső területeiről hiányzik, de innen nem messze Párkány (Štúrovo) közelében, Szlovákiában megtalálható.

A korábban sokfelé előforduló faj a lecsapolások, gyepfeltörések és melioráció következtében  mára Európa szerte ritkává és veszélyeztetetté vált. Hazánkban is elsősorban élőhelyeinek tönkretétele, megsemmisülése fenyegeti, így elsősorban halastavak létesítése és gyepfeltörések, melyeket a növény nem él túl.

4.jpg

4. kép: Fehér virágú mocsári kockásliliom (Fritillaria meleagris) (fotó: Farkas Sándor)

Jellegzetes, könnyen felismerhető faj. 15–30 cm magasra megnövő geofiton. Szórtan álló 3–8 levele szálas, 4–12 mm széles. Magános virága bókoló, széles harang alakú, rózsaszínes vörösbarna színű, sakktáblaszerűen foltos. A leggyakoribb sötét színváltozatok mellett világos rózsaszín és fehér virágú egyedek (4. kép) is előfordulhatnak populációiban. Nedves réteken, ligeterdőkben, üde cserjésekben fordul elő, gyakran már március végétől virágzik. Élőhelyei a tél folyamán gyakran vízzel borítottak, ami lehetőséget biztosít magvainak a vízzel való terjedésre, és az emiatti alacsonyabb talajhőmérséklet megakadályozza a réti füvek gyors kihajtását, megteremtve a lehetőségét az alacsony termetű kockásliliom zavartalan virágzásának. Jellegzetes, felálló, bunkószerű toktermései május–júniusban érnek, melyekről szintén könnyen felismerhető. Nyár közepére levelei leszáradnak, szára elszárad és csak száraz toktermései árulkodnak még egy darabig a jelenlétéről.

Magjai február–márciusban csíráznak, a kifejlődő növénykék 4–5 évig nem fejlesztenek virágot, majd az 5. évtől rendszeresen virágoznak és vizsgálatok szerint egy-egy növény ezután mintegy 25 éven keresztül virágzik még.
5.jpg

5. kép: Szicíliai kockásliliom (Fritillaria messanensis) (fotó: Barina Zoltán)

Európában több mint 20 kockásliliom faj él, többségük az Alpok és a Balkán hegyvidékein. Hozzánk közel, Horvátország hegyvidékén megtalálható a szicíliai kockásliliom (Fritillaria messanensis) (5. kép). A Balkán déli részein előforduló macedón kockásliliom (Fritillaria macedonica) (6. kép) a mi kockásliliomunkhoz hasonlóan nedves réteken jellemző, igaz nem síkságon, hanem hegyvidéken, de a mi növényünkhöz hasonlóan nagy egyedszámban jelenhet meg a kora tavasszal még éppen csak kihajtó füvek között (7. kép).

6.jpg

6. kép: Macedón kockásliliom (Fritillaria macedonica) (fotó: Barina Zoltán)

7.jpg

7. kép: Macedón kockásliliom (Fritillaria macedonica) (fotó: Mező Hedvig)

A nemzetség más fajai is kora tavaszi virágzásúak, de szárazabb termőhelyeken fordulnak elő. A Balkántól Anatóliáig elterjedt pontusi kockásliliom (Fritillaria pontica) (8. kép) száraz hegyvidéki erdőkben, erdőszéleken fordul elő, míg a keleti kockásliliom (Fritillaria orientalis) (9. kép) kimondottan a sziklás termőhelyeket kedveli.
8.JPG

8. kép: Pontusi kockásliliom (Fritillaria pontica) (fotó: Barina Zoltán)

9.jpg

9. kép: Keleti kockásliliom (Fritillaria orientalis) (fotó: Barina Zoltán)

A nemzetség minden faja feltűnő virágú, ezért gyakran kertekbe is ültetik őket, mint a császárkorona (Fritillaria imperialis) néven ismert, Törökország keleti részétől Indiáig elterjedt fajt. Kertészetekben az egyetlen őshonos fajunk is beszerezhető, ezzel azonban érdemes óvatosan bánni! Mivel hazánkban védett, egy tő értéke 50 000 Ft, így tartása is engedélyhez kötött. Ha óvni szeretnénk a növényt, gondoljunk arra, hogy a megvásárolni kívánt növény a természetből is származhat, épp a vadon élő populációk elpusztításának árán.

Ha valaki a mocsári kockásliliomot szeretné az Év vadvirágának 2016-ban, először is szavazzon rá! De többet is tehet érte! Képekkel, leírásokkal, történetekkel, érvekkel, bármivel lehet buzdítani a kockásliliomra való szavazás mellett, az anyagokat az evvadviraga@nhmus.hu címre várjuk; a legjobb anyagokat beküldők között múzeumi belépőket sorsolunk ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr128108092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Németh András 2015.12.02. 06:59:50

Kedves Szervezők! Jómagam nagyon kedvelem a kockásliliomot is, de egyéb okokból egy másik szereplőnek drukkolok és próbálom a szavazást kívülállóként kissé befolyásolni hogy az ismerőseimet egy konkrét fajra történő szavazásra buzdítom. De mivel én független vagyok a szavazás lebonyolítóitól ezért ezzel nagyon nincs is gond. Viszont azzal hogy több mint egy hete mindössze az egyik jelöltről van fent ilyen gyönyörűségesen hosszú bejegyzés a szavazást maguk a szervezők torzítják ami viszont szerintem már nem olyan megengedhető dolog, és szerintem a szervezők sem kívánják ezt. December 31-ig lehet voksolni és nem ismerem a szavazás teljes lélektanát de gondolom hogy az elején nagyobb a lelkesedés (hisz az indulást kapja fel a média, és arra figyelnek a törzsszavazók). Ezt a feltételezésemet erősíti hogy tavaly összesen olyan 700 szavazat érkezett idén pedig 1000 járunk. Szóval ha megjelenik a többi jelölt esetében is a támogató bejegyzés akkor sem várható hogy akkora széles réteget ér majd mint a jelenleg első helyen álló jelölt esetében... Hiszen ha valaki ezen cikk alapján már letette a voksát azt megváltoztatni nem tudja a jövőben. Így sajna torzulnak az eredmények... Pláne ha azt veszem figyelembe hogy ha csak hetente jelenik meg ez a fajta buzdító bejegyzés akkor az utolsó jelölt mindössze a karácsonyi ünnepek alatt tud majd hajrázni... És valljuk be akkor azért nem fognak sokan az Év Vadvirága szavazással foglalkozni...

Persze azért nem vérre menő verseny ez a mostani, ezért semmi gond nem lesz ha nem az a faj nyer amit valaki nagyon szeretne. De azért a 2017-es szavazásnál szerintem erre figyeljenek oda a szervezők. Készüljenek el előre ezek a bejegyzések és a szavazás elején napi szintű feltöltéssel jelenjenek meg hogy minél kevésbé legyen versenytorzító hatásuk...

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása