A magyar flóra „festője” - Csapody Verára emlékezünk

Ma 30 éve, hogy Csapody Vera, a magyar flóra „festője” életének 95. évében elhunyt. Az Európa-hírű növényrajzoló és botanikus 1949-től dolgozott intézményünk Növénytárában.

írta: Barina Zoltán

 csapody_vera.jpg

„Ötven éve festem a virágokat”

csapody_vera_javorka_sandor_tarsasagaban_02.jpg

Csapody Vera már gimnazista korában rendszeresen rajzolt növényeket. Tanárként dolgozott, amikor egyik kollégája meghívta Jávorka Sándort, a Magyar Természettudományi Múzeum vezető botanikusát egy kiállítására és innentől munkájuk életük végéig összefonódott.

Csapody Vera nevéhez fűződik a Kárpát-medencében előforduló növényfajok többségének első tudományos és művészi igényeket egyaránt kielégítő ábrázolása. Tusrajzai először a Jávorka Sándor által írt, a Kárpát-medence flórájának határozójához készült Iconographia-ban ( Centralis) jelentek meg. Majd találkozhatunk velük a népszerűsítő Erdő-mező virágai című kiadványban. Az ő ábrái köszönnek vissza a 2000-ben megjelent, Simon Tibor által írt növényhatározóban (A magyarországi edényes flóra határozója) és számos hazai és környező országokban megjelent műben is.

Múzeumunk növényakvarell-gyűjteményének darabjai döntő részben Csapody Verától származnak: a mintegy csillagoszirozsa2.jpg12500 példányos gyűjteményből 11500 példány Csapody Vera keze munkája. Színes Atlasz formájában – 180 táblán – ő készítette az ábraanyagot a Magyarország Kultúrflórája című sorozathoz. Akvarelljei szemet gyönyörködtetőek, magát mégsem tartotta művésznek, elmondása szerint „én mindig csak a természet másolója voltam, a művészeti alkotáshoz nem értettem”.

Bár Csapody Verát többnyire növényrajzolóként ismerik, növényábrázolásainak titka, hogy a megrajzolni, festeni kívánt növényeket jól ismerte. A vadon élő növényeket a természetben tanulmányozta és rajzolta, a Kultúrflóra elkészítéséhez maga gyűjtötte az élő növényanyagot. Botanikából doktori fokozatot szerzett, „Mediterrán elemek a magyar flórában” című disszertációjával.

Nevéhez fűződik az első és egyetlen hazai csíranövény-határozó (1968, Keimlingsbestimmungbuch der Dikotyledonen), mellyel 2200 növényfaj csíranövények alapján való azonosítását teszi lehetővé. A 12 éven át gyűjtött maganyag felhasználásával maga írta a kulcsokat, ő készítette a rajzokat és a csíranövényeket rajzolás után le is préselte, létrehozva hazánk első és egyetlen csíranövény-gyűjteményét, mely Múzeumunk Növénytárában található.

covers_300460.jpgPriszter Szaniszlóval közösen írták meg az első latin-magyar növénynév-szótárat (Magyar növénynevek szótára) és mint kutató, foglalkozott a Pareng flórájával, a rizsföldek gyomnövényzetével és dísznövényekkel is. Ő mutatta ki elsőként hazánkból a cikkesbecő (Chorispora tenella), az iszapfüzény (Ammannia verticillata) és a sásbokor (Sisyrinchium bermudiana) nevű idegenhonos növényeket.

Élete nem volt mentes a megpróbáltatásoktól, 34 év tanárság után az iskolák államosítása során tanúsított magatartása miatt állásából elmozdították, rehabilitációja csak 10 évvel később, 1958-ben történt meg. Munkatársai, kortársai mind szeretettel és tisztelettel emlékeztek rá, életét példának tekintve; munkatársa és tisztelője Horvát Adolf Olivér szavaival: „páratlanul gazdag élet volt, alázatban, egyszerűségben, sohasem hivalkodva, mindig csak szolgálva. Úgy ment el, mint ahogy élt. Csendben, békésen, elégedetten, senkit sem terhelve.”

A Kálvin tér egyik házának falán egy tábla hirdeti, hogy ott élt és alkotott Csapody Vera:

emlektabla.jpg

Ízelítő a múzeum növényakvarell-gyűjteményéből

Kattints a galériára!

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr478044312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása