A fondorlatos pisilős uborka

Írta: Barina Zoltán, képek: Schmidt Dávid

A tengerparti nyaralás során utak mellett, települések környékén gyakran láthatjuk, de a déli határaink mentén elvadulva olykor nálunk is megfigyelhető. Kösd össze a nyaralást egy kis növénytannal, és ismerd meg a magrugót! 

magrugo_termes.jpgA magrugó (Ecballium elaterium (L.) A.Rich.) mediterrán elterjedésű évelő kúszónövény, tengerpartok közelében, lakott területek környékén találkozhatunk vele. Annak ellenére, hogy hazánkban csak egy-egy átmeneti elvadulása ismert, számos magyar népi elnevezése van: uborkás magrugó, lövőuborka, pisilős uborka és tengeri uborka. A növény sajátos megjelenésével és „viselkedésével” más népek figyelmét is felhívta magára és megmozgatta fantáziájukat, így egy kutatás szerint 38 nyelven, összesen mintegy 290 elnevezése ismert. Termései az uborkához hasonlítanak, erre utal neveinek több mint negyede. A hasonlóság nem véletlen, hiszen egy családba, a tökfélék (Cucurbitaceae) közé tartoznak. Népi neveinek másik negyede magjainak sajátos, aktív terjesztésével kapcsolatos. E furcsa viselkedése miatt további népi elnevezései állatokhoz (elsősorban szamárhoz) és boszorkányokhoz kapcsolódnak, míg neveinek egy másik csoportja gyógynövényként való felhasználására és keserű levére utal.

 

magrugo_smithsonian.gif

A növény fő érdekessége, hogy – a növényvilágban szokatlan módon – magjait aktívan terjeszti (ezt hívják autochoriának): terméséréskor a nebáncsvirágokhoz hasonlóan messzire lövi el azokat, így biztosítva, hogy ne az anyanövény árnyékában csírázzanak ki, hanem közeli, új területeket népesítsenek be. Lassított felvételen még jobban látszik, milyen erővel és mekkora tömegben repülnek a hamarosan új életet kezdő magvak.

magrugo_noveny.jpg

Magrugó (Ecballium elaterium) (kép: Schmidt Dávid)

A tenger közelében járva utak mellett, települések környékén, gyomos helyeken, ha tökhöz, uborkához hasonló leveleket látunk messziről, érdemes közelebb menni, mert jó eséllyel magrugót találtunk. A fenti videókhoz hasonlóan kipróbálhatjuk, hogy is működik a valóságban a magrugó magjainak terjesztése.

 Látványos videó a Smithsonian Channel-től:

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr87678002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása