Szentjánosbogarak a Zirci Arborétumban

Írta:  Kutasi Csaba, fotó:  Haltrich Attila

A Zirci Arborétum mellett lakók körülbelül egy hete észlelték a szentjánosbogarak rajzását. A bogarak az arborétumban és a környező bokros-füves területeken is nagyobb számban röpködnek.

Nagyjából ebben az időben fejeződött be az Alcsúti Arborétumban a szentjánosbogarak rajzása, melyet jelentős érdeklődés és a Mécsbogár Fesztivál (https://www.facebook.com/mecsbogar?fref=ts) kísért. A Múzeumok Éjszakája után, június 21-én tartott fesztivál szakmai előadását a hazai szentjánosbogár fajokról dr. Kutasi Csaba, az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának rovarásza tartotta.

A három hazai fajból a nagy szentjánosbogár (Lampyris noctiluca) a leggyakoribb, ezt a bogarat választották az Magyar Rovartani Társaság internetes szavazásán az év rovarának. A zirci és az alcsúti arborétumban nem ez a faj, hanem a kis szentjánosbogár (Lamprohiza splendidula) világít. Rokonához hasonlóan csak a hímek röpképesek, a nőstények a fű között világítanak és várják a hímeket. Főként vizenyős területeken, patakvölgyekben fordulnak elő.

szentjanos_eloadas.jpg

 

Kolláth Zoltán videója az Alcsúti Arborétumban látható

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr167614154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása