Ünnepi emlékülés volt a Magyar Természettudományi Múzeumban

Írta: Angyal Dorottya

A Magyar Biológiai Társaság Állattani Szakosztálya és a Szent István Egyetem Állattani és Állatökológiai Tanszékének közös ünnepi előadóülésén dr. Fábián Gyula (1915-1985) zoológus, vadász, kísérleti régész és a magyar terepíjászat úttörője születésének 100. évfordulójáról emlékeztünk meg május 6-án a Magyar Természettudományi Múzeum Semsey Andor előadótermében.

Az eseményt dr. Nagy Péter, az Állattani Szakosztály elnöke nyitotta meg, és egyben megemlékezett dr. Fábián Gyulának a szakosztályban betöltött aktív szerepéről: 50 év alatt több mint 20 megszólalás fűződik a nevéhez, az 1970-es évek végén pedig az Állattani Szakosztály elnöke volt.

resztvevok.jpg

A május 6-i emlékülés részt vevői. Az első sorban a családtagok. (fotó: Fábián György)

Ezután dr. Korsós Zoltán előadásában végigkövethettük Fábián professzor úr életútját. Az előadás talán legérdekesebb momentuma a „mentorhoz”, dr. Visnya Aladár természettudóshoz írott levelek felolvasása volt, melyből a fiatal Fábián Gyula zoológusi pályájának indulását, kezdeti szárnypróbálgatásait ismerhettük meg.

fgy82szamsz.jpg

Fábián Gyula

Dr. Bakonyi Gábor vette át a szót, aki Fábián Gyulának azt az életszakaszát foglalta össze, amikor Gödöllőn, az akkori Agrártudományi, a mai Szent István Egyetemen tanszékvezető volt. Fábián Gyula nem csak a kutatást viselte a szívén, hanem nagy hangsúlyt fektetett a megfelelő oktatási anyag kidolgozására is. Megbecsült, elismert professzor volt, aki a kollégákkal is jó kapcsolatokat ápolt. Halála után egy előadótermet és egy oktatási épületet is elneveztek róla.

emleklap4.jpgDr. Szőllősy Gábor előadásában Fábián Gyula íjász és íjkészítő tevékenységéről hallhattunk. A professzor úr élete során több mint 10 népvándorlás kori íjrekonstrukciót készített, és a nagyvad- immobilizációban azóta is használatos egyik eljárás is a nevéhez fűződik.

Az ünnepi ülés utolsó előadását a professzor úr fia, Fábián Dénes képzőművész tartotta, aki édesapja családi hátterét ismertette s életének további rejtett oldalait tárta elénk. Kevesen tudták például, hogy Fábián Gyula remek kézügyességgel volt megáldva, amit akvarellek és kisebb szobrok készítésekor kamatoztatott. Versírással és fordítással is foglalkozott, és a cserkészévek során elsajátított híradástechnikát a II. világháborús katonai szolgálat során is alkalmazta.

Az ünnepi előadóülésen megjelent családtagok és vendégek egy-egy emléklapot, valamint a Magyar Posta által hitelesített, professzor úr arcképével ellátott emlékbélyeget vehettek magukhoz.

emleklap.jpg

Emléklap és elsőnapi boríték Fábián Gyula emlékbélyeggel. Az ülésen részt vevők kapták.

fabian_gyula_2.jpg

A grafikát Oltványi Klára készítette (MTM)

emleknapi_belyegzo.jpg

Az emléknapi bélyegző.


Budapest, 2015. május 14.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr577475042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása