„Végy fél kiló cserebogarat…”
Csokis tücsök banánkarikákkal – rovarok főzve, sütve, pirítva

Szerző: Jókuthy Emese   Képek: György Zoltán, Kustos Nikolett, Merkl Ottó

A rovarok számos kultúrában a természetes étrend részét képezik, van olyan fenséges rovarfogás, amely csak a kiváltságosoknak jár. Európában azonban hosszú lesz az út az entomofóbiától az entomofágiáig, pedig a – nem is olyan távoli – jövőben flekken helyett ránk is a sáskahús vár.

rovaros_szaj_arnyek_nelkul_web.jpgA kép illusztráció

Noha a rovarok több tízezer éve biztosítanak táplálékforrást az ember számára szerte a világon, ma leginkább Ázsiában, Afrikában, valamint Közép- és Dél-Amerika egyes területein népszerű ételek. A ma ismert, csaknem 1500 ehető rovar közül a szöcskék, tücskök, sáskák, hangyák kivált kedveltek, de a különböző hernyók, sőt a rovarokon kívül más ízeltlábúak (skorpiók, pókok) is gyakran kerülnek az asztalra.

Előkelő kínai éttermekben a ropogósra sütött, szezámmagba mártogatott selyemlepkebáb különösen ínyenc fogás az étlapon.

A rovarokat nemcsak az ízükért, hanem tápanyagtartalmuk miatt is fogyasztják. A sáskahús arányaiban jóval kevesebb kalóriát és zsírt tartalmaz, mint a marhahús, míg fehérjetartalma nem elhanyagolható. A rovarok fejlődési ciklusa ráadásul rövidebb, mint a marháké, tenyésztésük kevesebb időt, helyet igényel, etetésük is kevésbé költséges.

eheto_rovar_2_web.jpg

Sonkás-sajtos tücsökrágcsa

 

eheto_rovar_011aaaa_web.jpg

  Valóban nem fogunk elhízni tőle

 A rovarfogyasztás, vagyis az entomofágia Európában sem volt mindig ismeretlen. Egy 19. századi francia recept – mai nyelven – így írt: „végy fél kiló cserebogarat, távolítsd el a lábait és a kitinpáncélját, majd helyezd  sercegő vajba, és pirítsd meg. Csirkealaplével öntsd fel, adj hozzá egy kevés borjúmájat, és főzd puhára. Az omlósra főtt cserebogarat pirítóssal és apróra vágott metélőhagymával tálald.” A háború okozta nélkülözés következtében a 20. századi Magyarországon is sokan főztek cserebogárlevest.

img_2web.jpg

Csokis tücsök karamellnyárson. Finomabbnak tűnik, mint a cserebogárleves

 

Európában mégis sokan viszolyognak, ha a rovarokra táplálékként kell tekinteniük, pedig a fentieken kívül további érvek is a fogyasztásuk mellettük szólnak. A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világszervezet (FAO) arra figyelmeztet, hogy 2050-ben a Föld népessége meghaladhatja a 9 milliárd főt. A lakosság 70 százaléka él majd városokban, szükségleteik és igényeik kielégítésére 70 százalékkal kell növelni az élelmiszer-termelést. Ehhez új típusú termelési módokat és új élelmiszerforrásokat kell találni.

Több táplálékhoz – egyéb újfajta technológia mellett – rovarok élelmezési céllal történő tenyésztése révén juthatunk. A hústermékeket könnyedén helyettesíthetjük az élelmiszer-biztonsági szempontból is megfelelő rovarokkal.

  img_7aweb.jpg

Hamarosan az ő nótájukat is elhúzzák

 

Forrás:
http://www.insectsarefood.com/what_is_entomophagy.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Cockchafer
http://foodtube.livejournal.com/2390.html
http://www.fao.org/fileadmin/templates/wsfs/docs/expert_paper/How_to_Feed_the_World_in_2050.pdf

Az entomofágiával kapcsolatban Merkl Ottó és Vásárhelyi Tamás rovarász kollégáink nyilatkoztak a Kossuth Rádió Közelről című műsorában 2015. január 6-án. Ha lemaradtak az adásról, hallgassák meg a Magyar Rádió hangtárában: http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2015-01-06 (16:12-től, a Krónika után.)

Cikkek a témában:

http://hvg.hu/gazdasag/20150104_rantott_bogar_es_suru_barna_trutyi_ebedre

http://index.hu/tudomany/egeszseg/2014/10/21/legyozi-e_a_rovarundort_az_egi_garnela/

http://www.origo.hu/utazas/20071206-kulonleges-etelek-receptek-bogarak-pokok-skorpiok.html

http://www.foodandwine.hu/2010/11/09/a-rovareves-rovarok-a-tanyeron-2-resz/

 

A galériában csokiba mártott és panírozott tücsköket láthatunk művészi tálalásban.

A képek a Moholy-Nagy László Művészeti Egyetem elsőéves hallgatói Design Szolfézs tantárgyának Crickeat című prezentációjához készültek 2013-ban. Az első 8 fotó Kustos Nikolett, az utolsó 3 Merkl Ottó felvétele.

 

 mome_2013_dec_13_012web.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr826833057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

josé73 2017.12.14. 10:24:32

Bakker!
Majd főzünk pacalt szarvasbogárból, a töltött káposztába meg csótányt teszünk.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása