SYNTHESYS – Kincsestárak kutatóknak

Jókuthy Emese rovata

Múzeumi munkatársakról elnevezett bogárfajok

A SYNTHESYS-program évente több száz kutatónak nyújt lehetőséget Európa-szerte, hogy különböző természetrajzi gyűjteményekben folytasson kutatást. Egy-egy új faj felfedezése és leírása fontos tudományos eredmény, ráadásul külön megtiszteltetés, ha  a vendégkutató az új fajokat munkatársainkról nevezi el.

Robin Kundrata Csehországból érkezett 2008-ban a SYNTHESYS keretében múzeumunkba. Egyetemi professzora tanácsára – még diákként – tanulmányozta a Bogárgyűjtemény csigaevő lágybogarait és pattanóbogarait. Múzeumunk volt az egyik első hely, ahol szembesülhetett a nagy mennyiségű példány és a sok faj nyújtotta előnyökkel. A közben eltelt évek alatt lépésről lépésre vált egyre képzettebb bogarásszá.

Fő kutatási témája jelenleg a pattanóbogarak családsorozatának molekuláris genetikai vizsgálata. A kutatás egyik legjelentősebb eredménye az a 2011-es cikk, amelyben a sokáig ismeretlen rokonságú csigaevő lágybogarakat (Drilidae) molekuláris elemzések alapján a pattanóbogarak (Elateridae) közé sorolta. (A két csoport közötti, látszólag igen jelentős különbségek a csigaevő lágybogarak szélsőséges életmódjára vezethetők vissza.)

Azóta gyűjteményünkből több fajt is leírt, ilyenek a szíriai Drilus nemethi és a pakisztáni Selasia merkli. E fajokat múzeumi kollégáinkról – Németh Tamásról és Merkl Ottóról – nevezte el, és típuspéldányaik (azok az „etalon” példányok, amelyek alapján el lehet dönteni, hogy más példányok ugyanahhoz a fajhoz tartoznak-e) természetesen gyűjteményünket gazdagítják. Robin Kundratával a kapcsolatunk azóta is folyamatos, több alkalommal járt már nálunk gyűjtőúton is, és balkáni gyűjtéseink során mindig ellátjuk molekuláris elemzésekre alkalmas mintákkal.

p1040935_kicsi.JPG

Robin Kundrata és Németh Tamás az MTM Bogárgyűjteményében pattanóbogarak dobozaival

dscf6189.JPG

A Synthesys-vendéggel terepen: a képen balról jobbra Robin Kundrata, Václav Kubeček, Németh Tamás, Merkl Ottó és Kotán Attila

drilus_nemethi.jpg

Drilus nemethi, a Németh Tamásról elnevezett faj

selasia_merkli.jpg Selasia merkli, a Merkl Ottóról elnevezett bogár

coptostethus_kundratai_nsp3_male_habitus.jpg

És a csattanó: a vendégkutatóról viszonzásul elnevezett pattanóbogárfaj, a Kanári-szigetekről származó Coptostethus kundratai, amelyet Németh Tamás írt le 2014-ben

 

A rovat előző bejegyzése:

Nyúlfarknyi beszámoló egy balkáni kapcsolatról

 

 Szöveg: Németh Tamás, Merkl Ottó, Jókuthy Emese  Fotók: Németh Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr427023357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zkorsos 2014.12.30. 21:47:55

Van egy rólam elnevezett pattanó is! Athous korsosi PLATIA & NÉMETH, 2011

jokuthyemese 2014.12.30. 21:54:15

@zkorsos: Remek, az majd egy másik írás témája lesz, itt csak a Synthesys-programhoz köthető elnevezések lettek megemlítve.

merkl 2014.12.30. 21:58:36

@Jókuthy Emese: A méltán híres Athous korsosi-ról mintha már írtunk volna... Bár lehet, hogy az csak egy fb bejegyzés volt?

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása