SYNTHESYS – Kincsestárak kutatóknak

Jókuthy Emese rovata

Európa természettudományos gyűjteményeiben több mint 300 millió példány várja, hogy a SYNTHESYS-program keretében ösztöndíjat nyert kutatók a kezükbe vegyék.

A múzeumokban őrzött anyag egy része más gyűjteményekben nem hozzáférhető, a természetben már nem megtalálható, vagy olyan értékes és ritka, gyakran sérülékeny, hogy kölcsönadni kockázatos. Ilyenkor egy mód van arra, hogy a más országok gyűjteményeiben dolgozó szakemberek is megvizsgálják őket: helyben kell hozzáférést biztosítani.

A Synthesys elsősorban abban segít, hogy a kutatók eljuthassanak más gyűjteményekbe, ahol a helybeli szakemberekkel közös együttműködéseket alapoznak meg.

A program az Európai Unió vezető természettudományos múzeumainak, botanikus kertjeinek, egyetemeinek és kutatóintézeteinek konzorciumában valósul meg, amely 18 természetrajzi gyűjteményt foglal magában.

A taxonómiával – annak modern, a molekuláris biológia módszereit alkalmazó irányzataival is – foglalkozó kutatók ösztöndíjas formában vehetnek részt a programban. Az ösztöndíjak odaítélésénél fontos szempont, hogy a kutatási téma a fogadóintézmény gyűjteményi anyagához kapcsolódjon, az eredményekről közös publikáció készüljön, és a téma lehetőleg alkalmas legyen további közös kutatási feladatok megvalósítására.

Már most is számos együttműködés köszönhető a programnak. Rövid sorozatunkban bemutatunk közülük néhányat dióhéjban.

Nyúlfarknyi beszámoló egy balkáni kapcsolatról

Nevena Kuzmanović a Belgrádi Egyetemről évekkel ezelőtt pályázott hozzánk a SYNTHESYS-programban, mint fiatal doktorandusz. Nevena nyúlfarkfüvekkel (Sesleria) foglalkozik, és kutatási témájához nélkülözhetetlen volt a Magyar Természettudományi Múzeum botanikai gyűjteményi anyagának, illetve a nyúlfarkfüvek hazai állományainak vizsgálata. Vendéglátója a Növénytár Kárpát-medencei virágosnövény-gyűjteményének kurátora, Barina Zoltán, akinek – a Kárpát-medence növényvilága mellett – egyik kiemelt kutatási területe a Balkán-félsziget, azon belül is Albánia flórája. A gyűjtemény Sesleria-anyagának tanulmányozása mellett sok időt töltöttek terepen, évek óta szinte napi tudományos kapcsolatban vannak, és több közös publikációjuk született. Az együttműködés igazi haszna az egyéni tudományos teljesítményeken túl az, hogy a 2004 óta tartó, múzeumi szervezésű Balkán-kutatások keretében az Albániában gyűjtött Sesleria-anyag szakmai revízióját Nevena végzi el, aki számos – leginkább balkáni – taxon nevezéktanának, ökológiájának, társulási  és rokonsági viszonyainak tisztázásával jelenleg a nemzetség legszakavatottabb kutatója. Dr. Nevena Kuzmanović idén védte meg a nyúlfarkfüvek nemzetségéről írt doktori disszertációját.

specimen_bp_s_rigida.jpg

 „Herkulesfürdői emlék” – a merev nyúlfarkfű (Sesleria rigida) 1873-ban, Herkulesfürdőn gyűjtött típuspéldánya

nevena_004.jpg

Nevena Kuzmanović munka közben az MTM Növénytárában

_pb05578_web.jpg

Budai nyúlfarkfű (Sesleria sadleriana) a Naszályon

_pb05564_web.jpg

Nevenával a Naszályon

 Szöveg: Barina Zoltán és Jókuthy Emese  Fotók: Barina Zoltán, Pintér Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr316994891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása