Felhívás: 3D Rekonstrukciós kutatás (KOPONYA → ARC)

arcrekonstrukcios_felhivas.jpg

RÉSZVÉTELI FELHÍVÁS
3D REKONSTRUKCIÓS KUTATÁS (KOPONYA → ARC)

a Magyar Természettudományi Múzeumban

www.face-r.com

Kutatási téma: A „FACE-R” arcrekonstrukciós kutatás és módszertani fejlesztés célja a koponya-és az arc 3D alakelemzése, az egyedi karakterjegyek összefüggéseinek alapján egy „karakter érzékeny geometriai modell” kialakítása, amelyet számítógépes rekonstrukciós eljárásoknál hasznosítunk.

Szükséges ismeretek: 3D interpolációs ismeretek, mátrix/tenzoralgebrai ismeretek, 3D képfeldolgozási ismeretek: thin-plate spline, B-spline interpoláció/regisztráció. Matlab.

Várjuk mindazok jelentkezését akiket érdekel a fenti kutatási téma.

A Magyar Természettudományi Múzeum nemrég elkészült elektronikus adatbázisa egyedülálló lehetőséget biztosít a téma kutatására.

Vezető kutatók elérhetősége:
Kustár Ágnes PhD, antropológus kustar(kukac)nhmus.hu Juhos István PhD, matematikus research(kukac)juhos.info

Bevezetés
     Az arcrekonstrukció az arc „lágyrészeinek” visszaépítése a koponyára (szobrászi, rajzolói vagy számítógépes módszerrel), úgy, hogy a felépített arc hasonlítson a koponya „tulajdonosára”. Célja, hogy felismerhető legyen a néhai személy (legyen akár ismert történelmi személy vagy ismeretlen holttest).

arcrekonstrukcios_felhivas_2.jpg

Hun-kori férfi (4-5 század) torzított koponyájáról készült arcrekonstrukció, Ptuj (Szlovénia) lelőhelyről. (Elhelyezve: MTM Embertani Tár).


Az arcrekonstrukció módszertani fejlesztésére azért van szükség, mert a meglévő módszerek hiányosak és/vagy pontatlanok. Jelenleg a számítógépes arcrekonstrukció készítés nem képes visszaadni az egyedi karaktert. Hiányzik a koponya-és az arcformák közti formai összefüggések alapos ismerete.

Kutatási hipotézis és motiváció

     A 3D koponya és arc modellek alapján létrehozható egy olyan „karakterisztikus geometriai modell” ami lehetővé teszi a forma, a karakter elemzését és az összefüggések alapján az egyedi arcvonások számítógépes rekonstrukcióját.

arcrekonstrukcios_felhivas_3.jpg

Példa egy karakterisztikus geometriai modellre (gipsz koponyamásolaton)


    A „karakterisztikus geometriai modell” elvét alkalmazva először hagyományos szobrászi módszerrel készítettünk el egy arcrekonstrukciót. A hasonlóság ellenőrzése céljából, egy élő személy koponya CT-jéről készült műanyag koponyamásolaton végeztük el a rekonstrukciót. Az eredménye biztató.

arcrekonstrukcios_felhivas_4.jpg

Szobrászi arcrekonstrukció és a rekonstruált személy arcának összehasonlítása.

Anyag és módszer

     A 3D koponya-és arc modelleket 400 klinikai beteg koponya CT és arcszken adataiból állítottuk elő. Az adatokat a MTM Embertani Tára által működtetett „FACE-R Adatbázisban” tároljuk, amely jelenleg a MTM honlapján keresztül érhető el:
http://193.224.72.252:26985/ (ideiglenes címen)


Publikációs és együttműködési lehetőségek

Publikációs lehetőség hazai és nemzetközi folyóiratokban. Kutatási együttműködés külföldi partnerekkel (University of Leuven; Medical Imaging Research Center University Hospitals Gasthuisberg, Leuven, Belgium; College of Information Science and Technology, Beijing Normal University, Peking, Kína).

Budapest, 2013.03.14.
Kustár Ágnes és Juhos István
Face-r kutatócsoport

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr805177128

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása