Kutatók Éjszakája

A képre kattintva a program hivatalos honlapját látogathatod meg. A kép alatt a mi múzeumunk programjait tekintheted át. Ingyenes! A programokra regisztrálni kell a hivatalos honlapon.

kutatokejszakaja_2012.jpg

Dinoszauruszok a laboratóriumban

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6 (Szakköri szoba)
Időpontok: 17:00-18:00, 18:00-19:00, 19:00-20:00, 20:00-21:00

Érdekelnek a dinoszauruszok? És tudtad, hogy Magyarországról is előkerültek a maradványaik? Szeretnéd ezeket a csontokat a kezedben tartani, megismerkedni a különféle preparálási módszerekkel és átélni azokat az izgalmakat, amiket a kutatók éreznek, mikor apránként újra napvilágra kerül egy 84 millió éve elpusztult állat csontja? Akkor itt a helyed!

A foglalkozás során az érdeklődők megtanulják, hogyan lehet kiszabadítani a bezáró kőzetből a gerinces maradványokat, hogyan kell ezeket előkészíteni a tudományos vizsgálatokra. A módszerek bemutatása az első magyarországi dinoszaurusz-lelőhely csontanyagán (dinoszauruszok és más késő-kréta gerinces állatok maradványai) történik.

A résztvevők kézbe vehetik a maradványokat, eredeti csontokon próbálhatják ki az egyes preparálási módszereket. Eközben megtapasztalhatják a preparálási munkálatok során felmerülő nehézségeket, izgalmakat, részévé válhatnak a hazánkban zajló mezozoos gerinces kutatásnak.

Szeretettel várjuk az általános és középiskolás tanulókat, tanárokat, egyetemi hallgatókat és minden gerinces őslénytan iránt érdeklődőt.

Előadó: Makádi László

Kapával a földikutya nyomában

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6. (Semsey Andor Előadóterem)
Időpont: 17:00-17:30

Az idők során, leginkább a mind intenzívebb emberi tevékenység következtében, több emlősfaj veszett ki hazánkból. Azonban ezeknek az emlősállatoknak az eltűnése nem jelentette egyben fajuk végső kihalását is. Mindeddig. Van ugyanis az emlősöknek egy csoportja, amelynek Kárpát-medencei képviselői sehol másutt nem fordulnak elő, de a kihalás veszélye fenyegeti őket. Ezek a földikutyák...

Az elmúlt évek hazai kutatásai során feltártuk ezen rágcsálók elterjedését, egyedszámát, élőhelyeik jellemzőit, és a fennmaradásukat veszélyeztető tényezőket. Kiderült, hogy a fajok kialakulását, sőt mai elterjedését is, legjobban éghajlati okokkal lehet magyarázni. A legújabb molekuláris biológiai kutatások pedig megerősítették a korábbi, morfológiai és kromoszomális vizsgálatok eredményeit, hogy a földikutyák körében a Kárpát-medencében is 5, önálló fajnak tekintendő forma létezik. Közülük az egyik Európa talán legritkább emlőse, melynek teljes állománya kevesebb, mint 300 példány. Ebből mintegy 200 hazánkban található, de élőhelyeiket közvetlen veszélyeztető tényezők (erdőtelepítés, beszántás) fenyegetik.ú

Előadó: Csorba Gábor

Koponyában őrzött arcvonások — Látogatás a MTM Arcrekonstrukciós Műhelyében

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6. (Arcrekonstrukciós Műhely)
Időpont: 17:00-17:45

Az érdeklődőket Kustár Ágnes antropológus vezeti a MTM „FACE-R” (ejtsd „fészer”) Arcrekonstrukciós Műhelyében, ahol mesél az arcrekonstrukció készítés csínjáról-bínjáról, lehetőségeiről és buktatóiról. A látogatók szembe nézhetnek jó néhány ismeretlen és ismert történelmi személy arcával, úgy, mint Janus Pannoniussal, Gróf Batthyány Erzsébettel vagy Szent László magyar királlyal.

Előadó: Kustár Ágnes

Növények nyomában Albánia hegyvidékein

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6. (Semsey Andor Előadóterem)
Időpont: 17:45-18:15

Az előadás során Európa egyik legkevésbé ismert országának növényvilágába nyerhet bepillantást az érdeklődő. Emellett az itt folyó kutatások körülményeiről és az ország jellegzetességeiről is szó lesz a képekkel gazdagon illusztrált előadásban.

Előadó: Barina Zoltán

Rovarszínek, rovarfények – Avagy mitől színesek a rovarok?

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6. (Kupolacsarnok)
Időpont: 17:00-22:00 Folyamatosan zajló program.

A színek keletkezése többféle okra vezethető vissza. A legismertebb ok a festékanyagok jelenléte, amelyek a zöld lombszöcske élénk zöld színét vagy a hétpettyes katicabogár színét adják. Színek festékanyagok nélkül is létrejöhetnek. Nagyon sok rovar színét a fény törését vagy szóródását előidéző mikrostruktúrák adják. A legújabb kutatások eredménye a fotonikus kristály felfedezése. Sokféle élőlény: lepkék, bogarak, madarak, emlősök és halak „alkalmazzák” e különleges szerkezetet színképzésre. Demonstrációkkal, egyszerű kísérletekkel kísért bemutató keretében ismerkedünk a színek kémiájával és fizikájával.

Előadó: Szél Győző

Miről mesélnek a népvándorlás kori csontmaradványok?

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6. (Semsey Andor Előadóterem)
18:30-19:00

Előadó: Bernert Zsolt

Madarak és tolltetveik – Szemelvények egy nem éppen súrlódásmentes kapcsolatból

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6. (Semsey Andor Előadóterem)
Időpont: 19:15-19:45

Hosszú közös evolúciós útjuk során a madarak és gyakori külső élősködőik, a tolltetvek számos úton-módon hatottak egymásra. A tetvek mindent megtettek, hogy sikeres madárélősködőkké váljanak, a madarak pedig ravasz trükköket fejlesztették ki a tetveik ellen. Valóságos kis fegyverkezési verseny zajlik a tollak sűrűjében! A madarak hihetetlen forma- és életmódbeli változatosságához élősködőik is megpróbáltak alkalmazkodni, ez azonban nem mindig volt egyszerű feladat. Könnyen egyes tetűfajok kihalását okozhatta, ha a gazdamadár víz alá bukó életmódra tért át, vagy fiókái felnevelését – a kakukkhoz hasonlóan – más madárfajok gondjaira bízta. Ugyanakkor gondolta volna, hogy az „okosabb” madarak tetvesebbek, vagy hogy napjainkban is folyamatosan találnak a hazai állatvilágra új tetűfajokat? Előadásomban a madarak és tetveik sokszínű kapcsolatrendszerébe, illetve a Magyar Természettudományi Múzeumban folyó „madártetvész” kutatásokba pillantunk be.

Előadó: Vas Zoltán

Mérgek, étkek, ékek – Algák mindenhol

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6. (Semsey Andor Előadóterem)
Időpont: 20:00-20:30

Észrevétlen, mikroszkopikus méretű növények vesznek körül minket. Szállnak a levegőben - a tüdőnkbe jutva megőrződnek. Vizeinkben tömegesen elszaporodnak, olykor súlyos mérgezéseket okozva. Afrikában alapélelemként szolgálnak, de a nanotechnológiai és a bioüzemanyag gyártó laborokban is ott vannak, mint potenciális alapanyagok. Mégis, ha valaki először találkozik algákkal a szépségük, formagazdagságuk a legszembetűnőbb. Az előadásban példákat mutatunk mérgező algákra, élelmiszerként való felhasználásukra, és számos igazán dekoratív fajt mutatunk be.

Előadó: Buczkó Krisztina

Klímaváltozások és az emberi történelem

Cím: 1083 Budapest, Ludovika tér 2-6. (Semsey Andor Előadóterem)
Időpont: 20:45-21:15

Gyerekek számára is látogatható program.
A klímaváltozás napjaink egyik jellegzetes témája. Magas szakmai szintű kutatásokon alapuló publikációk és katasztrófa filmek sora, érvek és ellenérvek a médiában, közbeszédben és természetesen a tudományban bizonyítják a téma fontosságát, az iránta megnyilvánuló széleskörű érdeklődést. Általában a jelen és a jövő problémájával foglalkoznak, s ezzel nap mint nap találkozunk. Klímaváltozások voltak azonban a múltban is. Belegondoltak-e már abba, hogy ezek hogyan hatottak magára az emberi történelemre? Mi okozta a nagy civilizációk felemelkedését és bukását, hogyan kelt át Hannibál az Alpokon, hogyan jutottak el a vikingek Amerikába? Éhínségek és boszorkányperek, népvándorlások és háborúk, irodalom és képzőművészet – mind-mind tükrözik a változó éghajlat hatásait. Az előadásban ezeket a múltbeli eseményeket tekintjük át röviden, beszélünk arról, hogy a klímaváltozások nyomai hol és hogyan őrződtek meg a Földön, röviden tehát, hogy honnan tudjuk, mi történt a múltban – és természetesen teszünk egy rövid kitekintést a jelenbe és a jövőbe is.

Előadó: Medzihradszky Zsófia

Az információkat blogosította: György Zoltán

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr624767956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása