Állami gránátok
AZ ÉV ÁSVÁNYA: A GRÁNÁT - 6. rész

2016-ban a gránátot választották az év ásványává. Ebből az alkalomból blogunkon egy sorozatot jelentetünk meg e sokoldalú ásványról (voltaképpen ásványcsaládról). Arról, hogy mik a gránátok, a sorozat bevezető része ír. Az eddig megjelent írások listája e bejegyzés végén található.

Írta: Papp Gábor (Ásvány- és Kőzettár)

Magyarországon a gránát csak a 2016-os év ásványa, de vannak helyek, ahol a gránátnak határozatlan időre szóló „állami állása van”. Az Egyesült Államok egyes tagállamai az 1960-as évek óta választanak meg az állami jelképek közé ásványokat, kőzeteket vagy drágaköveket (state mineral, state rock, state gem), leginkább azok közül, amelyeknek az adott államban fontos gazdasági jelentősége van (vagy volt). Először Kaliforniának lett hivatalos „állami kőzete”, mégpedig 1965-ben az állam számos területén megtalálható – és a kaliforniai krómit-, magnezit- és cinnabarit-lelőhelyeket magába záró – szerpentinit. E karrier azonban csaknem csúfos véget ért, ugyanis Gloria J. Romero, Los Angeles-i demokrata szenátor, 2010-ben meg akarta fosztani a büszke címtől a jobb sorsra érdemes kőzetet. A szerpentinit ugyanis krizotilazbesztet tartalmaz, és az azbeszt – különösen a szerpentinitben éppenséggel nem található amfibolazbeszt – szálainak tartós belélegzése igazoltan rákkeltő hatású. Szerencsére győzött a józan ész, és Kalifornia állami kőzete nem esett az azbeszthisztéria áldozatául.

A gránátot nem fenyegeti ilyen veszély, így négy amerikai államban is a hivatalos jelképek közé emelték. New York államban 1969 óta a gránát az „állam drágaköve”. Erre talán azzal szolgált rá, hogy az Adirondack-hegységben North River település közelében (Warren megye) már 1878 óta folyamatosan termelik. Bár a Barton Mines Corporation bányájában néha drágakő minőségű kristályok is találhatók, az itteni almandingránátot valójában csiszolóanyagként (abrazívumként) hasznosítják.

1_kep_55451det.jpgNagy méretű almandinkristály a Barton gránátbányából (New York állam, USA). Jól látható az ásvány egy irányú repedezettsége, emiatt drágakőnek nem alkalmas, annál kiválóbb viszont abrazívumként. (forrás: © AllMinerals/JohnBetts-FineMinerals, All Rights Reserved)

Egyébként az állam névadó településén, New York városában is találtak egy híres gránátot. Manhattan aszfalt- és betonrengetege alatt, amint a Central Parkban megtalálható kibúvásokból sejthető, metamorf kőzetek húzódnak meg (a kemény alapkőzet egyébként nagyban megkönnyíti a felhőkarcolók alapozását). A2_kep_kunz-garnet_kepala.gifz egyik leghíresebb amerikai ásványpéldány, a Kunz-féle gránát 1885-ben egy szennyvízcsatorna ásása során került elő a kambriumi korú (440 millió éves) Manhattan Formáció egy kvarcos eréből, a nyugati 35. utcán a Broadway közelében.

A 4,4 kg tömegű, 18 cm átmérőjű almandinkristályt a neves amerikai ásvány- és drágakőszakértő, George F. Kunz (1856–1932) vásárolta meg, róla kapta a példány a nevét. 3_kep_ny_mineralogical_club_logo.jpgKunz később az általa alapított New York Mineralogical Clubnak adományozta a – klub jelvényén is látható – gránátot.  A méretes kristály jelenleg a New York-i American Museum of Natural Historyban található.

1977-ben Connecticutban az almandint választották az állam ásványává, tekintettel arra, hogy az államban számos nevezetes lelőhelye van. A világ legismertebb ásványtani honlapja, a Mindat például száznál több connecticuti lelőhelyet tart számon, és a példányokról több mint 200 fotót mutat be.  Az almandint Roxbury (Litchfield megye) környékén bányászták is a XIX. század végén.

4_kep_kunz_granat_tumblr_nwwglrvdid1sq04bjo1_500.png A Kunz-féle gránát. Az American Museum of Natural History fényképe (forrás: http://the-earth-story.com/image/132096757548)

5_kep_250-0041844001266510703.jpgAlmandin, Haddam, Connecticut, USA. Harold Moritz felvétele. (forrás: http://www.mindat.org/photo-287786.html)

Idahóban 1967 óta a csillaggránát az állam drágaköve. A szép nevű Emerald Creek („Smaragd-patak”, Latah megye) közelében található almandin a benne különböző szerkezeti irányok mentén orientáltan elhelyezkedő finom, tűs rutilzárványoknak köszönhetően mutatja a fényjátékot. Ha a rutiltűcskék két irány szerint rendezettek, akkor a rajtuk szóródó fény négyágú, ha három irány szerint rendezettek, akkor hatágú csillagot rajzol ki.

6a_kep_1750m1_es_6b.jpgGömbölyűre csiszolt csillaggránát (almandin), Emerald Creek, Idaho. négy-, illetve hatágú csillagalakzattal. Jól látható, hogy az ásvány finom zárványoktól selymes. Dale Bramlette felvételei (forrás: http://www.justcabs.com/Zen/images/21M1.JPG és http://www.justcabs.com/Zen/images/1420M1.JPG)

A csillaggránát világszerte eléggé ritka drágakő, így nem csoda, hogy az idahói lelőhely népszerű a gyűjtők és turisták körében. 10 dollárért napi ötfontnyi (~2,225 kg) gránátot lehet az üledékből kimosni, évente legfeljebb öt alkalommal. A környéken Fernwood (Benewah megye) mellett az 1930-as évek óta iparilag is mossák a hordalékban található almandint csiszolóanyagnak (abrazívumnak).

7_kep_alan_i_00701_t1140.JPGAz idahói csillaggránát lelőhelyén (Emerald Creek) nagy a forgalom az állami erdészeti hatóság által fenntartott hobbi drágakőmosónál. A maximált létszám egyszerre 170 ember. Az U.S. Forest Service felvétele. (forrás: http://media.spokesman.com/photos/2009/05/01/alan_i_00701.JPG)

Vermont, némileg lemaradva, csak 1992-ben választotta meg az állami drágakövét, mégpedig a grosszulárgránátot. Ha rátekintünk az Belvidere Mountainből (Lamoille megye) származó, valóban drágakő minőségű példányokra, nem is csodálkozhatunk e választáson. A grosszulár a helyi azbesztbányászat tárgyát, a krizotilazbesztet rejtő szerpentinit kísérőkőzeteiben fordul elő. Mivel a kitermelés 1993-ban megszűnt, a bemutatotthoz hasonló minőségű újabb példányok előkerülése nem várható. Ipari gránáttermelés Vermontban csak 1939–1941 közt volt Gassets környékén (Windsor megye).

8_kep_0007221001263026052.jpgGrosszulár és diopszid, Belvidere Mountain, Vermont, USA. Eric C. Graff fevétele. (forrás: http://www.mindat.org/photo-279174.html)

 

„Az év ásványa, a gránát” sorozat eddig megjelent írásai

1. Ásvány-e az év ásványa, és ha nem, miért igen?

2. Honnan ered a gránát neve?

3. Harcias gránátok

4. Nemcsak kemény és jó vágású – a gránát mint ipari ásvány

5. A sokszínű gránát

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7511659276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása