50 éves a Bakonyi Természettudományi Múzeum

A múzeum története a XX. század elejére nyúlik vissza, gyűjteményei részben a Veszprém vármegyei Múzeumból származnak és több mint 110 évesek. Az első és azóta is egyetlen vidéki természettudományi szakmúzeumot az 1962-ben indult „A Bakony természeti képe” című kutatóprogram hívta életre. A Bakony-kutatás során a múzeumba kerülő nagyszámú természettudományos anyagot a természettudományi osztállyal együtt a veszprémi Bakonyi Múzeumból Zircre a Ciszterci Apátság épületébe költöztették. A Zircre telepítést a község Bakonyban elfoglalt központi helyzete mellett a város kimagasló idegenforgalma is indokolta. A múzeum alaptevékenysége a Bakony-hegység természettudományos kutatása, a gyűjtött anyag őrzése, tudományos feldolgozása, bemutatása, a tudományos eredmények közzététele. Gyűjteményei jelentős helyet foglalnak el a vidéki természettudományi gyűjtemények sorában. Alapítása óta működteti „A Bakony természeti képe” c. kutatási programot.

apatsag_2014_12_24_3.JPG

Fotó: a Ciszterci Apátság épülete

A múzeum 1972. május 17-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. „A Bakony” című természetrajzi és néprajzi kiállítást dr. Kaszab Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója nyitotta meg. Ez, az apátság második emeletén megnyíló tárlat, még egy vegyes természetrajzi és néprajzi kiállítás volt. 1978-ban a múzeum az első emeletre költözött, itt készült el a múzeum „A Bakony természeti képe” című, tisztán természettudományos állandó kiállítása.

A látogatószám kezdetben 30-40 ezer körül mozgott, az új állandó kiállítás létrehozása (1978) után folyamatosan emelkedett 1984-ben elérte a 120 ezer főt. A látogatók nagy részét az ország minden tájáról érkező általános iskolás csoportok alkották. A zirci iskolák szervezett csoportjai a kezdetektől térítésmentesen látogathatják a kiállítást. A múzeumi szolgáltatások szélesítéseként 1989-tól már múzeumi bolt is várta a látogatókat.

2_kep-rovarfal_1993.JPG

Fotó: Rovarfal (1993)

A 80-as években született minisztériumi állásfoglalás javasolta, hogy az arborétum kezelése a természetvédelmi hivataltól – mivel egymás látnivalóit jól kiegészítik – a múzeumhoz kerüljön. Ehhez növelni kellett volna a múzeum személyi állományát és költségvetését, ezért ez a terv nem valósult meg.

A múzeum a feladatait 20 éven keresztül a Veszprém Megyei Múzeumi Igazgatóság kötelékében végezte, majd 20 évig önálló, a Veszprém Megyei Közgyűléshez tartozó intézmény volt. 2013-tól a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként működik.

Természettudományos ismeretterjesztő tevékenységéért, természetvédelmi célú kutatásaiért számos díjban részesült, 2002-ben Pro Natura díjat vehetett át. Sokrétű ismeretterjesztő tevékenysége részeként a múzeum minősített erdei iskolát is működtet. A múzeum civil bázisáról az 1987-ben alakult egyesület, a Herman Ottó Szellemiség díjas Bakonyi Természettudományi Múzeum Baráti Köre gondoskodik.

pronatura_embl.jpg

Fotó: Pro Natura embléma

Az eltelt ötven éveredményei számokban: fél milliós rendszerezett gyűjteményi anyag, 560 megjelent szakcikk, 38 múzeumi évkönyv, 100 kutatási jelentés, több ezer ismeretterjesztő előadás, 88 időszaki kiállítás, 130 szervezett vándorkiállítás, 35 konferencia. Az állandó kiállításainkat a kezdetektől mintegy 3 millió látogató kereste fel.

Szerző: Dr. Kutasi Csaba igazgató (MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma, Zirc)

Fotók: Bakonyi Természettudományi Múzeum

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr5317841841

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása