Az Apollo űrjárművek „becenevei” (hívónevei)

Az év végig megtekinthető, A Hold felfedezése című időszaki kiállításunk előkészítése során számos olyan érdekességre bukkantunk, amelyet a kiállítás kötött tematikája, illetve korlátozott terjedelme miatt ki kellett hagynunk a forgatókönyvből. Ezeket mutatjuk be ebben a blogsorozatban, melynek első tagja „Anything to declare?” „Well, nothing but rocks and dust” ‒ Holdkőzetek a vámnyilatkozaton címen található meg az MTM blogoldalán.

Szerző:

Laza Dániel (MTM Ásvány- és Kőzettár)

Papp Gábor (MTM Ásvány- és Kőzettár)

Az emberek szeretnek nevet adni járművüknek, annak alapján, amilyen érzést kelt bennük, miközben vezetik, vagy éppen ahogy kinéz. Sokan valamilyen arcot, személyiséget látnak bennük, ezért e jegyek alapján is el szokták nevezni őket. Ezáltal egyediséget kölcsönöznek neki, ez jó módja annak, hogy valamiféle kötődés alakuljon ki a jármű és használója között, ezáltal nő a bizalom a „gépben”, és magabiztosabban lehet talán irányítani is. Ahogyan a gépjárműveket, úgy az Apollo-program űrhajóit is előszeretettel látták el különböző becenevekkel.

A NASA még a Mercury-programban adta meg az űrhajósai számára azt az előjogot, hogy maguk válasszanak rádióhívójelet, amely egyben az űrhajójuk nevéül is szolgált. A NASA PR-osai már a Mercury idején is nemtetszésüknek adtak hangot a szerintük rosszul csengő nevek miatt (Freedom [Szabadság] 7, Liberty Bell [Szabadság-harang] 7, Friendship [Barátság] 7, Aurora [Hajnal] 7, Sigma [Szigma] 7, Faith [Hit] 7) (különösen az utolsó volt „problémás”, mivel egy esetleges katasztrófa esetén az újságok címlapján az lehetett volna a szalagcím, hogy Amerika elvesztette Hitét).

liberty_bell_2017a.jpg

A Szabadság-harang (Liberty Bell), az amerikai függetlenség egyik jelképe (Philadelphia, Pennsylvania, USA; forrás: Wikimedia Commons)

A Gemini-3 (1965) félhivatalosan a Molly Brown nevet kapta Virgil („Gus”) Grissomtól. Margaret (Molly) Brown  valós személy volt, aki túlélte a Titanic katasztrófáját, és a hajó kiürítése során szerzett érdemei nyomán az elsüllyeszthetetlen Molly Brown néven vált közismertté, 1960-ban az életéről e címen mutattak be egy Broadway-musicalt, melynek filmváltozata egy évvel a Gemini-3 fellövése előtt került a mozikba.

gemini3_molly_brown.jpg

Margaret (Molly) Brown (1867–1932) amerikai emberjogi aktivista és szüfrazsett, átnyújtja a Titanic túlélőinek emlékserlegét a mentést végző Carpathia kapitányának, Arthur Henry Rostronnak (1869–1940) (Forrás: Wikimedia Commons)

A nevet voltaképpen az ihlette, hogy 1961-ben a Mercury–Redstone-4 lerobbantható ajtaja Grissom vízre szállása után explodált, és a leszállókabin elsüllyedt. E repülés után az űrhajósok már nem nevezhették el az űrhajójukat, így a Gemini-programban a továbbiakban végig csak a repülés neve és sorszáma (pl. Gemini-X) volt a hivatalos rádióhívójel és ezáltal űrhajónév. Az űrhajók elnevezése csak az Apollo-program során, az Apollo-9-cel tért vissza, amikor a repülés során a parancsnoki és műszaki egység (CSM: Command and Service Module), illetve a holdkomp (LM: Lunar Module) szétvált, ezért meg kellett különböztetni a rádióbeszélgetésben az űrhajó két egységét.

ap09_spider.jpg

A holdkomp kinyitott lábakkal meglepően hasonlít egy pókra (Forrás: NASA Image and Video Library)

Az Apollo-9 űrhajósai a parancsnoki egységnek (CSM) a Gumdrop, azaz zselés cukorka nevet adták. Amikor ugyanis megérkezett a Kennedy-űrközpontba, egy kék védőfólia borította a kabint, amely úgy nézett ki, mint egy zseléscukor. A holdkompot (LM) Spidernek, azaz póknak nevezték el, mivel szétterpesztett lábaival egy pókra hasonlított bár a pókoknak persze kétszer annyi lábuk van.

nevtelen-1.jpg

Balra: A Gumdrop névre ihletet adó cukorka (forrás: Yunjunkie.com). Jobbra: A kék védőfóliába csomagolt parancsnoki egység beszálláspróbáját végzik (Forrás: NASA Image and Video Library)

 

Az Apollo-10 mindkét modulját a népszerű Peanuts amerikai képregénysorozat szereplőiről nevezték el. A parancsnoki modul Charlie Brown, a holdkomp Charlie beagle kutyája, Snoopy nevét viselte.

ap10_charlie_brown_es_snoopy.jpg

Charlie Brown és Snoopy a Holdon (Forrás: Pinterest)

Az Apollo-11 történelmi küldetésénél érthetően fennköltebb neveket választottak. A parancsnoki egység Columbia, a holdkomp Eagle, azaz Sas lett. Columbia egyrészt az Egyesült Államokat megszemélyesítő nőalak, másrészt utalás a Jules Verne Utazás a Holdba és Utazás a Hold körül című regényeiben szereplő ágyúra. A columbiad típusú nagy kaliberű amerikai ágyúk óriási változata lőtte ki a Hold felé a regények szereplőit. A holdkomp neve egyértelmű hazafias utalás Amerikára, amelynek címermadara, a fehérfejű rétisas, az expedíció jelvényén a Holdra szállva látható. A holdkompot, amíg a Hold felszínén tartózkodott, ideiglenesen átnevezték Nyugalom bázisnak, mivel leszállási helye a Nyugalom tengerén (Mare Tranquillitatis) volt.

nevtelen-2.jpg

Balra: Columbia, az Egyesült Államokat megszemélyesítő nőalak (Forrás: Herbert Hoover Library, National Archives and Records Administration, USA). Jobbra: Az Amerikai Egyesült Államok nemzeti szimbóluma, a fehérfejű rétisas (Haliaeetus leucocephalus) (Forrás: Wikimedia Commons)

 

nevtelen-3.jpg

Balra: Columbiad típusú ágyú, 1964-ben készült replika a Georgia állambeli Fort McAllister erődben. Jobbra: Verne: A lövedék-űrhajó kilövése. Illusztráció Verne regényéből (Forrás: Wikimedia Commons)

 

Az Apollo-12 esetében a parancsnoki egység és holdkomp építői által javasolt nevek közül választottak, mindkettő hajózási vonatkozású. Így a CSM a Yankee Clipper (jenki klipper) nevet kapta egy elterjedt XIX. századi vitorláshajó-típus után, míg az LM Intrepid (rettenthetetlen) nevét az amerikai haditengerészet több hadihajója is viselte korábban.

ap12_yankee_clipper.jpg

Yankee Clipper típusú hajó (Forrás: Wikimedia Commons)

 

ap12_intrepid.jpg

A USS Intrepid repülőgép-anyahajó 1965 március 23-án a Gemini-3 visszatérő kapszulájának mentése közben. (Forrás: Wikimedia Commons)

Az Apollo-13 parancsnoki modulját Odysseynek (Odüsszeia), míg holdkompot Aquariusnak, azaz Vízöntőnek nevezték el. Az Odüsszeia név hangzása tetszett meg az űrhajósoknak, akik nem tudhatták, hogy az űrhajó műszaki hibája miatt csaknem végzetessé váló útjuk utólag mennyire találóvá teszi az Odüsszeusz viszontagságos útját elbeszélő ókori görög mitológiai eposz címének kiválasztását. A holdkomp szintén ókori eredetű neve az egyiptomi vízhozó isten, Anuket nevének latin megfelelője. Ahogy Anuket termékenységet, ezáltal életet és tudást hozott a Nílus-völgyébe, az Apollo-13 legénysége remélte, hogy a Holdra vonatkozó tudást tud hozni a Földre.

 

nevtelen-5.jpg

Balra: Homérosz: Odüsszeia, egy angol nyelvű kiadás borítója (Forrás: Wikimedia Commons). Jobbra: Az 1968-ban, két évvel az Apollo-13 indítása előtt bemutatott 2001, Űrodüsszeia film plakátja (Forrás: Wikimedia Commons)

 

ap13_aquarius_1.jpg

Az Aquarius (Vízöntő) csillagkép (Forrás: Wikimedia Commons)

 

Az Apollo-14 legénysége a parancsnoki egységét Kitty Hawknak, míg a holdkompot Antaresnek nevezte el. Az Egyesült Államokbeli Észak-Karolinában fekvő Kitty Hawk mellett repültek először a Wright-fivérek az általuk épített motoros repülőgéppel. Az Antares, a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, tájékozódási pontként szolgált a holdkomp leszállása közben.

 

ap14_kitty_hawk.png

Kitty Hawk városának címere (Forrás: https://www.kittyhawknc.gov/)

 

ap14_antares.jpeg

A Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, az Antares (Forrás: earthsky.com)

 

Az Apollo-15 parancsnoki egységét Endeavournak (Törekvés), míg holdkompját Falconnak (Sólyom) nevezték el. Az Endeavour nevű hajóval tette meg James Cook kapitány 17681771 közötti első nagy felfedező útját. Az űrhajó legénységének valamennyi tagja az Egyesült Államok légierejének akadémiáján végzett, a sólyom ennek a kabalaállata.

ap15_usaf_akademia_logo.png

A US Air Force Academy (Az Egyesült Államok légierejének akadémiája) jelvénye a sólyommal (Forrás: Pinterest)

 

ap05_endeavour.jpg

James Cook kapitány Endeavour nevű hajója (Forrás: Pinterest)

Az Apollo-16 parancsnoki moduljának a Casper, holdkompjának az Orion nevet adták. Az űrhajósok a fehér teflonbevonatú űrruhájukban a televízió képernyőn át ugyanolyan alaktalannak tűntek, mint Casper, a „Casper, a barátságos szellem” rajzfilmsorozat címszereplője, míg a Föld és Hold között haladva az űrben az Orion csillagkép szolgált az egyik tájékozódási pontként.

nevtelen-6.jpg

Casper, a barátságos szellem és az űrruha közti hasonlóság (Forrás: casper.fandom.hu és Wikimedia Commons)

 

ap17_orion_720px-orion_3008_huge.jpg

Az Orion csillagkép fényképe (Forrás: Wikimedia Commons)

Az Apollo-17 volt a program utolsó expedíciója. A parancsnoki modul America neve a hálát jelképezte minden amerikai ember iránt, akik lehetővé tették az Apollo-program megvalósítását. A holdkompnak a Challenger nevet adták, utalva a program utáni eljövendő kihívásokra.

ap17_challenger.jpg

Az 1858–1878 között szolgált HMS Challenger angol hadihajó, mely 1873–1876 között kutatóhajóként működött. A Challenger-expedíció tudományos felfedezései a mai modern oceanográfia alapjait fektették le. (Forrás: Wikimedia Commons)

Az Apollo-program űrhajónevei közül némelyiket az űrsikló (space shuttle) program során is alkalmazták, a hat űrsiklóból három, a Columbia, a Challenger és az Endeavour is ilyen „újrahasznosított” nevet viselt.

Megjegyzés: Az elérhető források nem mindig értenek egyet az elnevezések eredetében. Ilyen esetekben a NASA honlapján megtalálható információkat tekintettük irányadónak.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr416777934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.01.08. 14:00:58

Jó cikk, korrekt, részletes, szépen illusztrált. Köszönjük.

Rollende Landstrasse 2022.01.08. 19:47:14

"Az Apollo-17 volt a program utolsó kilövése." Könyörgöm: legalább egy ilyen igényes, űrhajózással foglalkozó blog használja az "indítás" szót!

PGm 2022.01.09. 00:22:18

@Rollende Landstrasse: Rendben, cserélni fogjuk. (Ödüsszeusz-t is : )

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása