Múzeumi segédlet a (fő)városi természetbúvárkodáshoz Európában

Itt a nyakunkon a nyár, közeledik, sőt már itt is van a turisztikai főszezon, de talán még nem késő a városlátogató természetbarátok számára néhány praktikus tanáccsal szolgálni. Közhely, hogy manapság a fapados járatokkal aránylag olcsón el lehet jutni számos európai városba. Városnézés során érthetően kevés lehetőség van a természetbúvárkodásra, viszont ha valaki az általa meglátogatott ország természetrajzi képéről szeretne áttekintést kapni, éppen a város, éspedig a főváros kínálja a legjobb alkalmat, hiszen – magától értetődően – a nemzeti (országos) természetrajzi közgyűjtemények lényegében kivétel nélkül a fővárosban találhatók.

Írta: Papp Gábor (MTM, Ásvány- és Kőzettár)

nemzeti_termtud_muzeumok_europaban.png

A látogatás előkészítését megkönnyítendő, rövid blogbejegyzésünkhöz tartozik egy hosszabb táblázat is az Európában található nemzeti természetrajzi közgyűjtemények nevével, honlapjának, (magyar, angol vagy nemzeti nyelvű) wikipédia-szócikkének hivatkozásával, illetve a múzeum státuszával. Ez utóbbiból kiviláglik, hogy a nemzeti természetrajzi közgyűjtemények leggyakrabban önálló múzeumok. Ha mégsem, akkor többnyire az adott ország nemzeti múzeumához tartozó, de abból elkülönült múzeumok. Nagyon sok országban ugyanis a nemzeti múzeum fogalma az országos közgyűjtemények összességét jelenti, eltérően a magyarországi helyzettől, ahol ma már csak az országos történeti múzeum viseli a Magyar Nemzeti Múzeum nevet. Van néhány olyan ország is, ahol a nemzeti természetrajzi közgyűjtemény egy fővárosi egyetemhez vagy kutatóintézethez tartozik.

A térképen látható fehér foltok mutatják, hogy nem minden országban van nemzeti természetrajzi gyűjtemény. Az egységes Németország 1871-es vagy Olaszország 1870-es létrejöttekor már számos múzeum működött, és ezek közül nem „emeltek ki” egyetlenegyet nemzeti természetrajzi gyűjtemény gyanánt. Ugyanígy Svájcban is sok kantonnak van saját természetrajzi múzeuma. Máshol, például Lengyelországban vagy Oroszországban, egyes természetrajzi szakterületeknek (állattan, ásványtan, embertan, földtudományok stb.) vannak önálló nagy múzeumai. Ezeknek az adatait egy másik táblázatban bocsájtjuk a „városi természetbúvárkodás” iránt érdeklődők rendelkezésére. E táblázat a többi európai országra nézve is tartalmazza a nemzeti természetrajzi közgyűjteményeken kívüli jelentősebb természetrajzi múzeumokat, valamint – főleg hazánk és a környező országok esetében – olyan egyéb múzeumokat, ahol természetrajzi kiállítások láthatók. (Állatkertek, botanikus keretek, nagyon kis múzeumok és kiállítóhelyek, valamint jelenleg zárva tartó múzeumok nem szerepelnek a listán, mely csak a közgyűjteményekre terjed ki.) Azoknak is megpróbálunk segítséget nyújtani, akik más múzeumokat is szeretnének meglátogatni egy adott országban. E célt szolgálják az európai nemzeti természetrajzi gyűjteményeket bemutató táblázat utolsó oszlopaiban lévő internetes hivatkozások (on-line országos múzeumkeresők, illetve wikipédiás listák címe).

További hasznos internetes hivatkozások:

A wikipédia listája a természetrajzi múzeumokról itt érhető el.

Bónusz az ásványbarátoknak: A világ ásványtani múzeumairól itt található egy összeállítás.

Egy elvileg minden országra kiterjedő, de korántsem teljes múzeumkereső: Museums of the world.

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr9114910954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása