A sötétben is sokszínű fluorit, avagy színek az ibolyán messze túlmenően
Blogok a sötétből 3.

Az év végén indult és az új évbe átcsúszott minisorozatunk azt a témát járja körül, hogyan lehet egy kis fényt előcsalogatni az éjszakában az – immáron előző – év ásványa segítségével.

Írta: Papp Gábor (MTM, Ásvány- és Kőzettár)

sotetblog_3_8.jpg

Pirosan fluoreszkáló fluorit, Ojuela-bánya, Mapimí, Durango állam, Mexikó, Gál László gyűjteménye.

Nemrég hunytak ki a szilveszter éjszakájának sötétjét sok színnel megvilágító tűzijátékok fényei, így minisorozatunk záró részében stílszerűen azt próbáljuk bemutatni, hogy a fluorit nemcsak világosban, hanem sötétben is sokszínű, csak épp másképp. Azok kedvéért, akik még nem tértek magukhoz egészen az óévbúcsúztatásból, blogunkat csak kevés szöveggel terheljük meg, amúgy is balgaság lenne megpróbálnunk írásban érzékeltetni a fluorit sokszínűségét. A sokszínű fluorit ideális esetben – kalcium-fluorid lévén – színtelen kellene hogy legyen, amint ez a mesterségesen, optikai célokra előállított fluoriton, illetve sok esetben magán az ásványon is látható.

sotetblog_3_1.jpg

Mesterségesen előállított fluoritkristály és a belőle készített optikai elemek (forrás)

sotetblog_3_2.jpg

 Kvarcra nőtt fluorit; Dalnyegorszk, Oroszország (Kupi László felvétele)

Ez az ideális eset viszont egy ásványgyűjtő vagy egy ékszerész számára korántsem lenne ideális. Szerencsére a fluorit a természetben nem laboratóriumi körülmények közt kristályosodik, és a szerkezetébe beépülő „idegen” ionoknak és az ásványt érő háttérsugárzásnak köszönhetően benne – a sorozatunk első részében emlegetett – színcentrumok jöhetnek létre. Ezeknek hála, az egyik leginkább sokszínű ásványként tartják számon, nem ritkán egyazon kristályon vagy egyazon halmazon belül is változik a színe.

 sotetblog_3_3.jpg

Zónásan színezett fluoritkristály; Okorusu-bánya, Namíbia (forrás)

sotetblog_3_4.jpg

Sávosan színezett tömeges fluorit; Kína (forrás)

A fluorit sokszínűségét – blogunk címének megfelelően – a sötétben is megcsodálhatjuk, hiszen ibolyántúli fénnyel gerjeszthető színcentrumokból is többféle lehet benne. Már a minisorozatunk előző részében a platnin melegedő oktaéderek fotóján is jól látszott, milyen más az egyes kristálykák termolumineszcenciájának az erőssége. Ha mellétesszük az ugyanott emlegetett klorofán (azaz „zölden ragyogó”) nevű fluoritváltozat hevített darabjainak képét, láthatjuk, hogy a színhatás is eltérő lehet.

 sotetblog_3_5.jpg

Balra: fluorit különböző színű oktaéderes hasadási idomainak eltérő termolumineszcenciája (Jánosi Melinda felvétele), jobbra: klorofán zöldes termolumineszcenciája (forrás)

Ugyanígy az ultraibolya fénnyel megvilágított példányoknak is eltérő lehet a fluoreszcenciaszíne, bár az igazsághoz tartozik, hogy többnyire kék. Emellett azonban kékesfehér, sárgásfehér, sárga, piros, zöld, zöldesfehér, lila stb. is lehet. A hosszúhullámú ibolyántúli (UV-A) fény által gerjesztett színek közül a kéket az európium, a sárgát az ittrium beépülése okozhatja a kalcium helyére, a többi színre különböző magyarázatok születtek. Ezek bővebb kifejtése helyett a kedves olvasótól néhány szép fluoritos képpárral búcsúzom, a bal oldaliak látható fényben készültek, a jobb oldaliak hosszúhullámú ibolyántúli fénnyel vannak „megszínezve”. A klorofáné kivételével mindegyik képet a kiváló magyar ásványfotós – és nem mellesleg geológus – Kupi László bocsájtotta rendelkezésre.

 sotetblog_3_6.jpg

Halványan zónás színezésű, UV-fényben a „szokványos” kékes színhatást produkáló fluorit, Kapnikbánya (Cavnic), Románia, Koller Gábor gyűjteménye

sotetblog_3_7.jpg

A legendás szépségű angliai fluoritok egyike, Diana Maria-bánya, Frosterley, Durham megye, Egyesült Királyság, Gál László gyűjteménye.

sotetblog_3_8.jpg

Pirosan fluoreszkáló fluorit, Ojuela-bánya, Mapimí, Durango állam, Mexikó, Gál László gyűjteménye.

sotetblog_3_9.jpg

Zölden fluoreszkáló fluorit („klorofán”), Franklin, New Jersey állam, USA (forrás)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1614531304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása