Rendezz velünk őszi gombakiállítást!
Őszi gombanapok a múzeumban

Szeptember 28-29-30-án interaktív gombakiállítás gazdag porgramokkal  a múzeum Kupolacsarnokában naponta 10-18 óráig.

Itt a gombaszezon kellős közepe, rendezzünk együtt gombakiállítást!

Hozz el a múzeumba minél több vadon termő gombát! 

vilagito-tolcsergomba.jpg

Világító tölcsérgomba

Lomberdeinkben, fatuskók tövében, gyökerein, csoportosan növő, gyakori, mérgező gombafaj. Termőteste feltűnő, élénk narancssárga, rókaszínű. A friss gomba tölcséres kalapja és lefutó lemezei vaksötétben világíthatnak (lumineszkálhatnak).

kép: Locsmándi Csaba (MTM) 

Szakértőink a helyszínen meghatározzák, majd együtt ki is állítjuk őket. A gyűjtő neve pedig felkerül a kiállítás „dicsőségtáblájára".


Az élő gombákat a múzeum gyűjteményéből származó fagyasztva szárított, gyönyörű „gombamúmiákkal” egészítjük ki a tárlaton.

 A programon az időszaki kiállításokra szóló belépő jegyekkel tudsz részt venni.

Felnőtt: 800Ft

6-26 éves, 62-70 éves kor közöt: 400 Ft

A program ideje alatt 4 időszaki kiállítást is meg tudsz nézni!

 

Az alábbi programokkal várunk

1. Gombaszépségverseny. Hozd el te a legszebb gombát a versenyre, és nyerj!

Nevezés

A szépségversenyre a helyszínen lehet nevezni. A nevezési lapon feltüntetjük a „gombatulajdonos” nevét és elérhetőségét, valamint hozzájárulását kérjük, hogy ha helyezést ér el, akkor a múzeum online felületein (weboldal, Facebook) feltüntethessük a nevét. A versenyre benevezett gombát lefényképezzük, és kódszámmal látjuk el. A kódszámot lepecsételt, aláírt papíron átadjuk annak, aki a gombát hozta, másolatát pedig elhelyezzük a gomba mellett a szépségversenyre kijelölt asztalon. A versenyre egészen vasárnap 16 óráig lehet gombákat hozni és benevezni.

Nyerj múzeumi belépőt és könyvet!

A szavazás módja

A versenyben résztvevő gombákra a látogatók cédulákon szavaznak. A lepecsételt szavazócédulákat egy, erre a célra kihelyezett urnába dobják. Urnabontás és szavazatszámlálás ideje: vasárnap 16.15 óra.

Eredményhirdetés, díjkiosztás: szeptember 30., vasárnap, 17.00 óra

Aki bármelyik nap nevezett a versenyre, vasárnap 17 órától ingyen részt vehet az eredményhirdetésen. Az első három helyezett könyvjutalmat és múzeumi belépőt kap ajándékba. A 10 legtöbb szavazatot kapott gomba fotóját és kódszámát is bemutatjuk, és amennyiben hozzájárul az illető, akkor a gyűjtő nevét is feltüntetjük.  Amennyiben nincs jelen a díjat nyert látogatónk a díjkiosztáson, akkor a jutalmát az információs pultnál 2 hétig átveheti. A díjkiosztással kapcsolatos tudnivalókat a nevezési lapon feltüntetjük.

    
2.  Gombaszimatszonda. Neked sikerülne az illatáról felismerni egy-egy gombát? Játékunkon próbára teheted magad.
Mindhárom nap, folyamatosan. Bemutatja: Dr. Jancsó Gábor, kémikus, mikológus

3.  Nagygombák mikroszkóp alatt.  Gombákból  preparátumot készítünk, és egy nagy kivetítőn mutatjuk be a gombák szabad szemmel nem látható világát.
Naponta 2-3 alkalommal, bemutatja:  dr. Locsmándi Csaba, a múzeum mikológusa

4. A leggyakoribb ehető és mérges gombákat sosem árt eléggé megismerni. Slide show formájában folyamatosan mutatjuk meg őket a három nap folyamán.  

5. Gombabemutató a kiállított gombákból - előadás
Szeptember 28-án, pénteken  17 - 18 óra. 
Szeptember 29-én, szombaton  10 - 12 óra  
Előadó: dr. Vasas Gizella, a múzeum mikológusa

6. Élethű gombamúmiák.  Avagy a gombák fagyasztva szárítása - előadás
Szeptember 28-án, pénteken, 19 órától
Előadó: dr. Locsmándi Csaba

7. A gyereksarokban játékos gombás feladatokkal, gombaszínezéssel, memóriajátékkal várjuk a kisebbeket. 

A rendezvény a Magyarhoni Gombász Egylet és Magyar Természettudományi Múzeum együttműködésében valósul meg.

 

Hozz el a múzeumba minél több vadon termő gombát! 

Mutatjuk a példákat:

narancsszinu-cseszegomba.jpg

Narancsszínű csészegomba

Könnyen szembetűnik az erdei utak, farakások mentén, a csupasz talajon ez a feltűnő, narancssárga színű, fiatalon csészére, idősebben tányérra emlékeztető gomba. Ehető faj, de étkezési értéke csekély, mert vékony, törékeny, viaszszerű húsa van.

kép: Locsmándi Csaba (MTM)

voroses-kenviraggomba.jpg

Vöröses kénvirággomba

A fagyos, hideg időket leszámítva, szinte egész évben találkozhatunk ezzel a lombos fák korhadékán csoportosan termő, téglavöröses kalapszínű gombával. Fiatalon a szürkésbarnás lemezeit pókhálószerű fátyol borítja, amelynek maradványai a sárgás tönkjén sötétebb szálak formájában megmaradhatnak. Kesernyés íze miatt a gombafaj fogyasztásra alkalmatlan.

kép: Locsmándi Csaba (MTM)

halszagu-galambgomba.jpg

Halszagú galambgomba

Tölgyeseink jellegzetesen erős heringszagot árasztó, vörös kalapú gombája. Megkóstolva húsa jóízű, nem csíp, ezért ehető galambgomba faj, sőt halszaga elkészítéskor el is tűnik. További feltűnő tulajdonsága, hogy húsa vágásra és idősödve megbarnul.

kép: Locsmándi Csaba (MTM)

gyurus-tuskogomba.jpg

Gyűrűs tuskógomba

Az őszi erdők gyakori, fatuskókon növő gombafaja. Sárgás, barnás színű kalapját letörölhető, sötétebb pikkelykék díszítik. Jól fejlett fehéres gallérja alatt tönkje szálas, pikkelyes. Jóízű, ehető gomba, de nyersen fogyasztva mérgezést okoz, ezért legalább 20 percig süssük-főzzük!

kép: Locsmándi Csaba (MTM)

legyolo-galoca.jpg

Légyölő galóca

A mesekönyvekben ezzel a gombával gyakrabban találkozhatunk, mint a természetben, ugyanis csak ősszel, kizárólag savanyú talajú fenyvesekben és lomberdőkben nő. Piros vagy narancsvörös színű kalapján fehéres, könnyen leváló pettyek láthatók. Fehéres színű, galléros, alul gumós tönkje nem bocskoros, hanem körkörösen elhelyezkedő rücskökkel díszített. A gomba mérgező, hallucinogén méreganyagot tartalmaz, elfogyasztva mámoros állapotot idéz elő.

kép: Locsmándi Csaba (MTM)

bronzos-varganya.jpg

Bronzos vargánya

A gombák királya. Egyik legkedveltebb, kiváló ízű, ehető gombafaj, amely hazánkban, savanyú talajú lomberdőkben, viszonylag gyakran fordul elő. Hatalmasra megnőhet, akár egy kilogrammos súlyt is elérhet. Kalapja sötétbarna színű, gyakran világos foltokkal tarkítva. Csöves termőrétege fiatalon fehéres, idővel azonban olívzöldes színűre változik. Húsa megvágva nem színeződik el, hanem fehéres marad.

kép: Locsmándi Csaba (MTM)

nagy-ozlabgomba.jpg

Nagy őzlábgomba

Sokan ismerik és gyűjtik is ezt a könnyen felismerhető, kitűnő ízű, ehető gombafajt, amely fiatalon dobverőre, kifejlődve esernyőre emlékeztet. Középen csúcsos kalapját barnás színű pikkelyek díszítik, fehéres lemezei a tönk előtt gyűrűbe nőnek össze. Erősen gumós, kígyóbőrszerűen díszített, szívós-rostos tönkjén, mozgatható, gyűrűszerű, vastag gallér látható. A gomba kalapját rántani érdemes.

kép: Locsmándi Csaba (MTM)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr514253541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása