Egy kiállítás rovaros lenyomata – 60 éves az MTM Mátra Múzeuma

A Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma ebben az évben ünnepli létrejöttének 130., újranyitásának 60. évfordulóját. A születésnap alkalmából „Gyűjtők és gyűjtemények” címmel nyílt kiállítás 2017 szeptember 23-án az Orczy-kastélyban Gyöngyösön. A hatvan év eseményeit és jelentősebb eredményeit a múzeumpedagógia, a helytörténeti, vadászattörténeti, valamint természettudományi gyűjtemények (őslény, puhatestű, rovar, gerinces, növény) anyagaival bemutató tárlat 2018. január 31-ig tekinthető meg. Alább a rovartani részt apróbb részleteiben is bemutató fényképekkel szeretnénk kedvet csinálni a kiállítás megtekintéséhez.

Írta és a kiállítás rovaros részét rendezte: Kovács Tibor (MTM Mátra Múzeum, Rovargyűjtemény)

Fotók: Magyar Balázs (MTM Mátra Múzeum)

17_gymodusepronagyitas.jpg

A  Mátra Múzeum  rovargyűjteményének alapítása Jablonkay József nevéhez fűződik, aki 1963. július 1-én (68 évesen) az egri Dobó István Vármúzeumba került, mint rovarkutató. Átvette a Reskovits Miklós adományából és Kmetty Rezső hagyatékából származó 8700 darabból álló vegyes rovaranyagot és megmentette a pusztulástól Kempelen Radó XIX. századi lepke és bogárgyűjteményét. Fáradhatatlan gyűjtő és preparáló munkásságának eredménye a több mint 100 ezres példányszámú rovaranyag, amely a múzeumba került.

0_totalkep.jpgA rovargyűjteményeket bemutató kiállításrész

A gyűjtemény jelenleg két fő részből áll. Az egyik a rovarfiókokban tárolt „száraz” anyag, amely több mint 260 ezer példányt tartalmaz, a másik pedig az alkoholos anyag több, mint 10 ezer darab fiolával.
Az alkoholos anyag legjelentősebb része a magyarországi kérészlárva-gyűjtemény 7710 fiolával.

6_vitrin1.jpg

A teljes anyag az elmúlt 20 év gyűjtéseinek eredménye, hasonlóan az álkérész- és tegzeslárva- és imágógyűjteményhez. Az álkérész- és tegzesanyag néhány balkáni és ázsiai típuspéldányt is tartalmaz, amelyek a lapján a faj tudományos leírása történt.

A gazdag anyag kiemelkedő gyűjteményrészei: Buschmann Ferenc hazai molylepkéi, id. Kovács Tibor levéltetvésző fürkészdarazsai, Podlussány Attila 50000 példányos bogárgyűjteménye, Tóth Sándor hazai légy anyaga, a magyarországi szitakötők és lárvabőreik, valamint a cincérrágáskép-gyűjtemény.

dobozokegyutt.jpgRovardobozok a kiemelkedő gyűjteményrészekből

Tudománytörténeti érdekesség Kempelen Radó (1815–1892) pénzügyi tanácsos gyűjteménye, amely a múzeum legrégebbi rovaranyagát tartalmazza. A 20 éven át tartó gyűjtéseinek eredményét (8886 bogár és 3522 lepke példány) 1886-ban az egri Ciszterci Főgimnázium szertárának ajándékozta, onnan került múzeumunkba.

A gyűjteményben a legteljesebb Kárpát-medencei kérészlárva-anyag található, és kilenc európai országból vannak itt kérészfajok elsőként gyűjtött bizonyító példányai is. A gyűjtemény jelentőségét bizonyítja, hogy az “Európa kérészei” (Bauernfeind & Soldán 2012) című könyv 17, az MTM Mátra Múzeuma kérészgyűjteményére hivatkozó cikket tartalmaz a tanulmányozásra kölcsönzött példányokon és fotókon kívül. Közép-Európa kérész lárváinak határozójának (Bauernfeind & Lechthaler 2014) a köszönetnyilvánításában pedig az szerepel, hogy a határozó nem jöhetett volna létre az MTM Mátra Múzeuma segítsége nélkül.

Az elmúlt négy évben jött létre Batanta, az Indonéziához tartozó Nyugat-Pápua sziget szitakötőinek lárva-, lárvabőr- (exuvium) és imágógyűjteménye. Az anyag nemzetközi szinten is kiemelkedő, az eddigi 57 fajból 5 újként lett leírva, begyűjtött példányaik egyedül múzeumunkban találhatók meg a Földön.

9_vitrin4.jpg

5_tablo3.jpg

7_vitrin2.jpg

8_vitrin3.jpg

 

csapdak.jpg

A kiállításban a gyűjtéshez és a tudományos munkához használt néhány eszközt is megismerhetnek a látogatók. Fénycsapda és boroscsapda pórul járt rovarokkal

keltetoescincer.jpg

Rovarkeltető edény a kikelt ködfoltos cincérrel (Mesosa nebulosa)

16_gymodusepro.jpg

17_gymodusepronagyitas.jpg"Akik" előkerülnek az odvakból

A kiállítás Rovargyűjteményeket bemutató részében nemcsak a gyűjtemény kincseit, hanem a hozzájuk kapcsolódó kutatási tevékenységet is megismerhetik a látogatók.

Vízi rovarok faunisztikai, ökölógiai és taxonómiai kutatása Magyarországon és a Balkánon

kereszexuvium.jpgNapjainkban súlyos környezeti problémái (globális felmelegedés, vizek drasztikus hidromorfológiai átalakítása, erőteljes szennyezés) a vízi ökoszisztémák dinamikus egyensúlyának megváltozásához vezetett. A negatív tendenciákat  többek között azok a rovarcsoportok jelzik, melyek nagyon érzékenyek a víz állapotában beálló változásokra, például a kérészek (Ephemeroptera), a szitakötők (Odonata), az álkérészek (Plecoptera) és a tegzesek (Trichoptera). A faunisztikai és ökológiai kutatásaink kiegészülnek bizonyos csoportok (Plecoptera: Besdolus, Perlodes) molekuláris taxonómiai vizsgálatával.

Batantáról származó szitakötők és tegzesek faunisztikai és taxonómiai vizsgálata 

batantaszita.jpgA Batanta szigetén végzett korábbi fénycsapdás Trichoptera mintavételek 2014-től kiegészültek a különböző vízterek melletti lámpás-lepedős gyűjtésekkel, illetve az Odonata fauna kutatásával. 
A tudományra új fajok száma a tegzeseknél több, mint 150, a jóval kutatottabb szitakötőknél  három..

A nagyfejű csajkó (Lethrus apterus) populációbiológiájának és szaporodási rendszerének vizsgálata

csajko.jpgA nagyfejű csajkó populációbiológiájának és szaporodási rendszerének vizsgálata segíthet a Magyarországon védett faj állományainak megóvásában (konzervációbiológia). A munkához kapcsolódik a hazai elterjedési adatok összegyűjtése és új élőhelyek felkutatása is.




xapro.jpgXilofág és szaproxilofág bogarak faunisztikai, ökológiai  és taxonómiai vizsgálata Magyarországon és a Balkánon

A xilofág és szaproxilofág bogarak faunisztikai, ökológiai és taxonómiai kutatatása számos természetvédelmi szempontból kiemelkedő fajt érint. Bizonyos fajok hazai állományai – hasonlóan a vízi rovarokhoz – európai szempontból is nagyon fontosak. Ezek ismerete, védelme elengedhetetlen feladatunk.

 

tablokegyutt.jpgTablók a kiállításban

 Mindenkit szeretettel várunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr1813277637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása