Budapest Inferno – A Molnár János-barlang titka
Új magyar természetfilm televíziós bemutatója

2017. július 7-én, 13:15-kor a Duna TV-n láthatja a nagyközönség a Természetfilm.hu új ismeretterjesztő filmjét a Budapest szívében, a Rózsadomb mélyén több kilométer hosszan húzódó, máig is aktív, hévizes eredetű Molnár János-barlang kutatásáról. A barlangban alkalmazott feltárási módszerek bemutatása mellett a film bepillantást ad a barlangbiológusok munkájába. A Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál nagydíját elnyert film egyedülálló víz alatti felvételeken mutatja be a kutatók lélegzetelállító kalandjait. A képi világot látványos számítógépes animációk, valamint légi- és mikroszkópos felvételek teszik teljessé.

 

BUDAPEST INFERNO TRAILER from Filmjungle on Vimeo.

Írta: Angyal Dorottya

Fotók: Természetfilm.hu

A fürdők városaként is világhírű Budapestet méltán nevezhetjük a barlangok fővárosának is. Kevesen tudják, hogy itt található az ország leghosszabb, hét barlang összeköttetéséből álló barlangrendszere, a 31 kilométert is meghaladó Pál-völgyi-barlangrendszer. Ezt is, mint a budai termálkarszt többi barlangját nagyrészt a mélyből feltörő hévizek formálták, s tették az ember számára is járható méretűvé. A víz később visszahúzódott, így a legtöbb barlang szárazra került. Kivételt képez ez alól Európa legnagyobb és leglátványosabb hidrotermális barlangja: a Molnár János-barlang, melyet mind a mai napig a mélyből érkező termálvíz tölt ki.  

budapest_inferno_still_10.jpg

A barlangban több évtizede merülő kutatóbúvárok a víz alatti járatok feltárásán és feltérképezésén, valamint a tájékozódást és nagyobb biztonságot szolgáló kötélrendszer kiépítésén dolgoznak. A barlang eddig 6 kilométernyi járatszakaszát tárták fel, és már elérték a 100 méteres mélységet is. Rendszeres merüléseik során több alkalommal találkoztak élőlényekkel a rendszer különböző pontjain, amiről beszámoltak a barlangbiológusoknak.

budapest_inferno_still_3.jpg

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Floridai Nemzetközi Egyetem, a Magyar Természettudományi Múzeum és a Texasi Agrártudományi és Műszaki Egyetem tudósai az elmúlt években a barlang egyedülálló ökológiai rendszerének feltárásán dolgoztak. A filmben megismerhetjük munkamódszereiket a barlangi búvár merülés alatti mintagyűjtéstől egészen a legmodernebb genetikai vizsgálatokig. Számos szerteágazó kutatási irányvonalat tárnak elénk a film alkotói, melyek mindegyike a biológiai szempontból is egyedülálló barlang titkainak megfejtéséhez járul hozzá. A biológusok többek közt azokra a kérdésekre keresték a választ, hogyan népesítették be az állatok a felszíntől elzárt földalatti járatokat, milyen kapcsolatban állnak máshol található fajokkal, és vajon populációik hogyan maradhattak fenn a felszínről érkező szerves anyag utánpótlás nélkül. Munkájuk során több olyan rákfajra bukkantak, melyek semmilyen eddig ismert fajhoz nem sorolhatóak be. Hasonlóan érdekes felfedezés a felszíni vizekből is ismert közönséges víziászka (Asellus aquaticus) egy, a barlangi élethez alaktani bélyegekben is alkalmazkodott populációja, mely 110 ezer éve, egy eljegesedési periódus alatt húzódott a számára élhetőbb földalatti élőhelyre.



Angyal Dorottya bemutatja, hogy fénymikroszkópos technika segítségével hogyan jeleníthetőek meg az egyes barlangi rákfajok alaktani elkülönítő bélyegei

 budapest_inferno_still_8.jpg

A Molnár János-barlangot elhelyezkedése - felette egy kétmillió főt számláló, Budapest nevű metropolisz épült ki - igen sérülékennyé teszi. A kutatók azt remélik, hogy eredményeik közzétételével hozzájárulhatnak a barlang, és annak különleges ökológiai rendszerének védelméhez.

bp_inferno_poster_eng_new.jpg

   

Gyártó: Természetfilm.hu

Forgalmazza: Filmdzsungel Stúdió, http://teka.filmdzsungel.hu

Írta és Rendezte: Lerner Balázs és Balázs Gergely

Producer: Molnár Attila Dávid, Tóth Zsolt Marcell

Operatőr: Sásdi Zsolt, Tisza Balázs, Tóth Zsolt Marcell

Animáció: Palotás Kincső, Vidos Erik

Zene: Ruskó Péter, Székely Márton

Narrátor: Fekete Ernő

Szereplők: Balázs Gergely, Jorge Luis Peréz-Moreno, Brankovits Dávid, Pataki Róbert, Brankovits István, Balogh Réka, Dr. Leél-Őssy Szabolcs, Hosszú Attila, Müllner László, Zsoldos Péter, Pap Viktor, Charles Golightly, Dr. Angyal Dorottya, Sásdi Zsolt, Selmeczi Dániel

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr6112615989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása