A Természetbúvár-terem

Napjainkban a természettudományos témájú tv-csatornák gyakorlatilag mindent megmutatnak a természetről az érdeklődőknek. A Föld legismertebb kutatóinak segítségével, a legjobb természetfilmesek szuper felszerelésével különleges élményekhez juttatják a tévénézőket. Az állatkertek, vadasparkok rengeteg programmal, bemutatóval, kisállat-simogatóval várják a látogatóikat. Emellett, vagy ennek ellenére a természettudományos múzeumoknak is van lehetősége arra, hogy a szakmailag naprakész és látványos kiállításaikon túl közönségvonzó programokat kínáljanak a látogatók számára.

A Magyar Természettudományi Múzeum egyik ilyen, népszerű programja a Természetbúvár-terem, amely 1992 óta számtalan érdeklődőnek nyújt emlékezetes élményt.

termeszetbuvar_pr_bygyz_7_1000px_logozott.jpg

Öt éves kor felett mindenki számára ad lehetőséget a megismerésre, felfedezésre, vizsgálódásra.

A teremben mikroszkópok, UV lámpa, nagyítók segítik a látogatókat az élményszerzésben. A frontális ismeretátadás mellett egyszerű játékba, feladatba, drámapedagógiába csomagolva fedezhetik fel, ismerhetik meg az érdeklődők a tárgyakat, és azon keresztül a természet egy-egy titkát, folyamatát. Az ott dolgozó kollégák instrukciói sokat segítenek a búvártermi látnivalók vizsgálatában.

Az a legtöbb esetben nem elegendő, hogy beengedjük a látogatót és passzívan figyeljük a tevékenykedését a teremben, mert sokszor észre sem veszi a különlegességeket, vagy nincsenek meg azok a szakmai alapismeretei, készségei, amelyek segítségével egy tárgy vizsgálatán keresztül megnyílnak előtte a természet titkai. Számos esetben az ott dolgozók segítenek rendet tenni a neten vagy a tv-műsorokban szerzett ismeretek között, kijavítva a félreértéseket, kigyomlálva a féligazságokat, valótlanságokat. Persze életkornak megfelelő módon és részletességgel.

Olyan tárgyakat lehet kézbe fogni, megvizsgálni, amelyek akár a gyűjteményben is lehetnének.

Vannak leltározott tárgyaink is, például egy afrikai elefántbika koponyája, s előtte egy hatalmas elefántagyar. A látogató nem csak megtapinthatja őket, hanem elefántfogászati ismeretekhez is juthat, sőt, azt is megtudhatja, honnan ered a küklopszok legendája.

termeszetbuvar_pr_bygyz_6_1000px_logozott.jpg

A terem legnagyobb és leglátványosabb példánya – egyben a padlón végigfutó, színes párnákkal komfortosított „padjának” háttámlája – egy bálnaállkapocs-darab. Ennek támaszkodva figyelhetik egymást a gyerekek, miközben társuk egy „drámapedagógiai kísérlet alanya”.

termeszetbuvar_pr_bygyz_2_1000px_logozott.jpg

A teremben lévő mikroszkópok segítségével igazi emberi hallócsontokat lehet közelebbről megvizsgálni. Láthatók nálunk olyan ásványok és egy skorpió, amelyeknek UV-fényben megváltozik a színe. Megtudhatja a látogató, hogy valójában miben is fekszik, amikor Bora-Borán azt hiszi, hófehér „homokon” sütteti a hasát.

A teremben igyekszünk a felfedezés élményét minél több érzékszervre kiterjeszteni.

A „bevállalósok” ehető ásványt ízlelhetnek, a titokszekrényben a tapintóérzékét teheti próbára a vállalkozó szellemű látogató.

A fiókok tartalmát vizsgálva kiderül, milyen „vendég” hagyta életnyomát a hétvégi házban, a pincében vagy a padlásunkon. Felnőttek számra   olyan tárgyakat is elhelyeztünk egy polcon, amelyek azonosítása még egy, a természettudományokban jártas ember számára is kihívást jelent. Megtudhatja a természetbúvár, milyen is valójában egy kacsacsőrű emlős, mi a különbség a borzok és a bűzösborzok között. A látogató többek között fakirakókkal tesztelheti a türelmét, felismerhet madarat tolláról. Szimatszondáink némelyike még a konyha elismert „művészeinek” is kihívást jelent. Nem utolsó sorban, a teremben meg lehet ismerkedni közkedvelt méretes barnamedvénkkel, Kázmérral.

termeszetbuvar_pr_bygyz_3_500px_logozott.jpg

A Természetbúvár-teremben valódi szürke szirtcápát is lehet simogatni. Különleges vagy ritkán kézbe vehető állatbőrök teszik próbára a látogatók fajismeretét. A legkevésbé ismertek a közönséges petymeg, az afrikai cibetmacska és – nagy meglepetésemre – a mezei hörcsög. Tobozfelismerő játékunkon keresztül megtapasztalható, hogy a szúrós tobozú fenyő honnan kapta a nevét, illetve attól, hogy a mamutfenyő óriásira nő, még nem jelenti azt, hogy a toboza is hatalmas. A kisebbeket kirakókkal és különleges dominóval várjuk.

termeszetbuvar_pr_bygyz_1000px_logozott.jpg

Kispál István egy foglalkozásra készül

A Természetbúvár-terem öt éves kor felett mindenkinek felfedezhető egyénileg, családi program keretében, valamint csoportosan.

A csoportos foglalkozások időtartama egy óra, a résztvevők ajánlott maximális létszáma 20 fő.

A családi vagy egyéni látogatás hétvégén nincs időtartamhoz kötve, azonban a születésnapi rendezvények korlátot szabhatnak a látogatások mennyiségének és hosszának.

A születésnapi természetbúvár-programunk időtartama egy óra.

Szeretnéd szülinapodat nálunk ünnepelni?

Kérd meg szüleidet, hogy szervezzék a múzeumba ezt a napot, mi segítünk. Nem csak helyet, de érdekes programot is biztosítunk, amivel maradandó élménnyé tesszük neked és barátaidnak az ünnepet.

A költséget résztvevő gyerekek száma (2-14 éves korig), az igényelt program és a múzeumban töltött idő határozza meg. A rendezvény költségét a rendezvény előtt, a pénztárnál kell befizetni.

Terembérlet minimum 1 órára: 7000 Ft
Terembérlet 2 órára: 10 000 Ft
Minden további megkezdett óra: 5 000 Ft
Foglalkozás díja: 900 Ft/fő, amely tartalmazza az állandó kiállítások belépődíját is.

További részletek a honlapunkon

A terem felfedezhető önállóan vagy irányított módon múzeumpedagógus vagy múzeumi animátor vezetésével.

Vendégeink visszajelzései alapján bizton kijelenthető, hogy megfelelő „múzeumi közreműködés” mellett a Természetbúvár-terem minden érdeklődő számára emlékezetes élmény.

A Bornemissza Péter Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Sportiskola 2012-ben látogatta meg kiállításainkat és a Természetbúvár-termet. Kattints a képre és nézd meg a fotógalériát.

termeszetbuvar_terem_bpg.JPG

termeszetbuvar_pr_bygyz_10_1000px_logozott.jpg

termeszetbuvar_pr_bygyz_11_1000px_logozott.jpg

termeszetbuvar_pr_bygyz_12_1000px_logozott.jpg

termeszetbuvar_pr_bygyz_13_1000px_logozott.jpg

termeszetbuvar_pr_bygyz_14_1000px_logozott.jpg

termeszetbuvar_pr_bygyz_4_1000px_logozott.jpg

termeszetbuvar_pr_bygyz_5_1000px_logozott.jpg

 

termeszetbuvar_pr_bygyz_8_500px_logozott.jpg

termeszetbuvar_pr_bygyz_9_1000px_logozott.jpg

Kispál István (múzeumpedagógus)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr7711942855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása