Aranyszálak a kígyókőben

A szerpentinek megjelenésükben gyakran kígyóbőrre emlékeztetnek, innen ered elnevezésük.

szerző: Papp Gábor, Topa Boglárka Anna

A képen egy szerpentinit nevű sötétzöld kőzet látható, melyet a szerpentinek ásványcsoportjába tartozó, szálas kifejlődésű krizotillal kitöltött erek járnak át. A zöldessárga, selyemfényű krizotil neve pedig aranyszálat jelent, ami jól illik rá, hiszen különös „kristályokat”, a hajszálnál is kétezerszer vékonyabb csövecskéket formál. Emiatt hajlékony, szőhető és fonható. Kb. 500 fokig hőálló, ezért már az ókorban tűzálló textileket, lámpabeleket készítettek belőle. Innen ered az „olthatatlan” jelentésű ógörög szóból származó azbeszt kifejezés is, melyet ma egyes szálas ásványok összefoglaló neveként használnak. Fontos ipari ásvány volt, de egészségkárosító hatása miatt ma már a legtöbb országban nem hasznosítják.

szerpentinazbeszt_a_59_4531_kigyos.jpgA példány az MTM Ásvány- és Kőzettárának ásványgyűjteményében található, lelőhelye a lengyelországi Złoty Stok (egykor Reichenstein) (ásványfotó: Jánosi Melinda, a kígyókép forrása)

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr812010762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása