Lőrincz L. László (Leslie L. Lawrence) köszönetet mondott a Magyar Természettudományi Múzeumnak!

Az idei év (2015) nagy időszaki kiállítása volt a Múmiavilág című embertani témájú időszaki kiállítás. A kiállítást számos ismert személy is meglátogatta, többek között Lőrincz L. László író, orientalista, műfordító. Nemrég jelent meg új kétkötetes könyve, a Múmiavadászok 1-2.

Kiss-Stefán Mónika: Örömmel látom a napokban megjelenő írásának címét! Tisztelettel kérdezem, hogy a Múmiavilág kiállításban tett látogatása ihlette a történet szereplőinek kiválasztását?

Lőrincz L. László: Valóban az önöknél tett látogatás inspirált a könyv megírására. Remélem, ezután is látunk még ilyen ötletes és izgalmas kiállításokat, mint a Múmiavilág volt. Hálára kötelezett az önök kiváló csapata, amely a kiállítást összehozta. Ha lesz még érdekes kiállításuk (már miért ne lenne) azonnal megnézem, hátha abban az esetben is beindul tőle valami a sapkám alatt.

lllawrance_3.jpg

Lőrincz L. László és Kiss-Stefán Mónika a Múmiavilág kiállításban

lllawrance_2.jpg

Szikossy Ildikó antropológus a váci múmiákról mesél

lllawrance_1.jpg

Az írót antropológus szakértőink kísérték végig a kiállításon

mumiavadaszok1-2.jpg

A most megjelent kötetek boritói

Lőrincz L. László — Leslie L. Lawrence, illetve Frank Cockney néven is ismert író, orientalista, műfordító.

1939. június 15-én született Szilvásszentmártonon.

Középiskolai éveit Kaposváron, a Cukor— és Édesipari Technikumban fejezte be, majd az ELTE BTK történelem-mongol szakán szerzett diplomát 1962-ben. Később a Magyar Tudományos Akadémia Orientalisztikai Munkaközösségének tagja, a Kelet-kutató intézet tudományos főmunkatársa, az ELTE előadója.

1967 óta a nyelvtudományok kandidátusa.

Tanulmányai során hosszú éveket töltött a Távol‑Keleten, ösztöndíjasként tanult az ulánbátori Állami Csojbalszan Egyetemen, valamint a bonni Friedrich Wilhelm Egyetemen.

1966-ban nősült, két gyermeke van: lánya, Lőrincz Judit Lívia 1971-ben született, fia, Lőrincz Márton 1973-ban.

A tibeti és a mongol folklór és irodalom, valamint e népek történelme alkotja tudományos munkásságának fő területeit. Mintegy 100 tudományos cikke jelent meg e témakörökben, ezen kívül burját és mongol eposzokat fordít.

Írói tevékenységét ifjúsági regények írásával kezdte. Igazán népszerű íróvá azonban az 1980-as évek elejétől megjelenő tudományos-fantasztikus regényei, valamint a Galaktika folyóiratban megjelent novellái tették. Ezeket a Lőrincz L. László néven megjelentetett műveit Galaktika-díjjal és Arany Meteor-díjjal jutalmazták.

Leslie L. Lawrence írói álnéven kiadott első munkája, a Sindzse szeme hozta meg számára az országos népszerűséget. E néven publikált, többségében keleti tárgyú kalandregényeiben ötvöződik a biztonsággal kezelt tudományos ismeretek és a kutatások során felhalmozott tapasztalatok ismeretterjesztő szándéka, valamint a fordulatos, izgalmas cselekmény. E kettősség — a tudományos háttér és az élvezetes olvasmányosság — adja e művek igazi értékét.

Munkájának része és szenvedélye az utazás. A mai napig is lehetőség szerint regényeinek minden helyszínét felkeresi, hogy az adott országnak és az ott élő népek kultúrájának minél szemléletesebb leírását adhassa.

 

 forrás: lesliellawrence.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr828116798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása