Kvarcba zárt „rutilnap” Brazíliából

Kellemes karácsonyi ünnepeket és sikerekben gazdag, boldog új évet kíván az MTM Ásvány- és Kőzettára facebook- és/vagy blogolvasóinknak, adományozóinknak,  ásványgyűjtő partnereinknek, a szakmai és múzeumi munkánkat segítő összes kollégánknak és szakmai partnerünknek, megköszönve az ez évi és remélve a jövőbeni eredményes együttműködést!

rutlicsillag_mtm.jpg

Rutilcsillag kvarcban – Arnóth József adománya (Fotó: Fegyvári Tamás)

A rutil (TiO2) kristályrácsa bizonyos irányokban illeszkedik a hematit (Fe2O3) és az ilmenit (FeTiO3) rácsához, így a tűs rutilkristályok ezen irányokban ránőhetnek a hematit (ilmenit) lemezes kristályaira, és egy hatszögű hálót alkotnak (szagenit, a görög szagéné = háló szóból). Ilyenkor az egyes rutiltűk egymáshoz képest ikerhelyzetben vannak. A képen egy ilmenitlemezből (a csillag közepén lévő sötét foltból) mint kristályosodási gócból „kinövő” rutilnapot (avagy rutilcsillagot) látunk, a nap sugarait az egymáshoz képest ikerhelyzetben lévő, 60 fokos szöget bezáró rutiltűk alkotják.

Írta: Dr. Papp Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr238188688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
süti beállítások módosítása