Mire jók a természetrajzi gyűjtemények?
1. rész

A bajszos halción kapcsán a természettudományi gyűjtemények hasznosságáról írtunk bejegyzést. Számos érvet soroltunk fel, mégis sokan fejezik ki továbbra is ellenérzésüket az ilyen gyűjtemények építésével kapcsolatban. Ezért a következő hónapokban hetente közlünk egy-egy olyan blogbejegyzést, amely arról számol be, hogy mekkora jelentősége van ma is az évek során összegyűjtött preparátumoknak.

Elsőként Vásárhelyi Tamás írását közöljük, amelyben a poloskagyűjteményeknek a környezet állapotát (ez esetben a Balatonét) évtizedeken át dokumentáló szerepéről számol be.

Poloskák jelzik a Balaton vízének minőségét?

A Magyar Természettudományi Múzeum poloskagyűjteménye igazi kuriózum. Nemcsak 200 éves múltja teszi értékessé, hanem az is, hogy Horváth Géza fejlesztette naggyá. Az ő neve itthon nemigen ismert, pedig a legtöbb külföldi elismerést ő kapta: a francia becsületrendtől a szerb cár okleveléig, szakmai egyesületekétől tudományos akadémiák dísztagságáig sok mindent. A titok nyitja: az ő nevéhez fűződik a filoxéravész elleni megoldások megtalálása, tehát az európai szőlőket, azaz a borunkat mentette meg, már fiatalon. Később korának egyik legnagyobb poloskakutatója is lett, gyűjteménye ma is referencia a világ számára.

1928-ban már szinte aggastyánként nyaralt a Balatonnál – és mi mást tett volna, mint gyűjtött. Azután még két nyáron keresztül ezt tette, körbeutazva a tavat. A bizonyító példányokat a múzeum Állattára őrzi . Abban az időben még inkább csak érdekesség volt, hogy milyen sok fajt tudott közölni a tóból, az anyag viszont rendelkezésünkre állt részletesebb vizsgálatokhoz.

Az 1970-es években két fiatal poloskakutató kezdett a Balaton faunájával újra foglalkozni: Bakonyi Gábor a mai Szent István Egyetem tanára és e sorok írója, múzeumi kutató. Mi is körbe-körbejártuk a Balatont, alkalmas, természetes partszakaszokat keresve, és a megfelelő helyeken újra és újra gyűjtöttünk, amennyi fajt csak tudtunk. Később más kutatók is foglalkozni kezdtek a Balaton poloskáival. Az évszázad végére már annyi adat gyűlt össze, hogy elemezni lehetett az eredményeket, modern, sokváltozós statisztikai módszerekkel. A szakcikk nemzetközi folyóiratban jelent meg.[1]

A legjelentősebb megállapítás talán az, amit így foglalhatunk össze: az 1920-as évek végén az aggastyán változatosabb faunát talált a környezetszennyezéstől még érintetlen tó vizében, mint a hatvanas években elszennyeződött tóban a később kutató fiatal emberek. Az is kimutatható, hogy a hetvenes évektől a tó vizének minősége javult, és a fauna hasonlóbb lett ahhoz, mint amit a régi gyűjtések adatai mutatnak.

polskavizpart.png

Amikor az ezredfordulón a Balaton vize tartósan alacsony volt, sokan elsiratták az élővilágát. Képtelen ötletek születtek a vízpótlásra. Mi is hiába kerestük a vízipoloskákat a szárazra került nádasokban. De a későbbi adataink igazolták az optimistákat: a fauna helyreállt

 

poloskak_balaton.png

A grafikon négy különböző gyűjtési periódus adatait mutatja, és azoknak a fajoknak a kódját, amelyek leginkább felelősek a különbségekért. A számítógép által lehetővé tett analízisek bizonyíthatják, hogy a poloskafauna is képes a vizek minőségének változásait jelezni. Saját anyagaink talán még újabb értékelési módszerek használatával szolgálnak majd forrásul, ahogy a tudomány fejlődik.

Fürdőzőknek jó hírt hoztunk a kutatás eredményeivel, de ilyesmiről nem számol be a napi sajtó.

[1] (Tamás Vásárhelyi & Gábor Bakonyi /2012/: Seven decades of monitoring the aquatic bug fauna of Lake Balaton (Heteroptera: Nepomorpha), Aquatic Insects: International Journal of Freshwater Entomology, DOI:10.1080/01650424.2012.643023).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr988085726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

Mtmagyar.jpg

 

greenfo_logo_uj_fekvo.JPG

mti_hirfelhasznalo.jpg

darazs_kicsi.jpg

Múzeumi szabadulószobák

szabszob_logo1.jpg

 

 

 

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Szerzők

Információk, ajánlók

pinterest_blogra.jpg

 

 

 

Látogassatok el ide is!

 

okologia_blog.JPG

További blogjaink:

bogaraskonyv_200.jpg

lepkésskonyvek_200.jpg

vasilogo.jpg

Állatvilág magazin

allatvilag-2018-5.jpg

Naptár

április 2021
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
süti beállítások módosítása