110 éves a MTM Bakonyi Természettudományi Múzeum geológiai gyűjteménye

A Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi Természettudományi Múzeumának geológiai gyűjteményét Laczkó Dezső piarista földrajztanár hozta létre 110 évvel ezelőtt. A Veszprém Vármegyei Múzeum első igazgatója ekkor ajándékozta a csaknem 9000 darabos – elsősorban Veszprém és környékének geológiai értékeit tartalmazó – geológiai magángyűjteményét az intézménynek. Ezzel az önzetlen felajánlással létrehozta Magyarország első vidéki geológiai gyűjteményét!

írta: Katona Lajos Tamás 

A gyűjtemény 90%-ban őslénytani anyagot tartalmazott, legnagyobb részét a Jeruzsálem- hegyi kőbányák ősmaradványai szolgáltatták, melyek között olyan világhírű leletek is voltak, mint a kavicsfogú álteknős (Placochelys placodonta) maradványai, amelyet később biztonsági okok miatt a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet múzeumába szállítottak. Ezt a veszprémi lelőhelyet mára már teljesen beépítették, így ezek a fosszíliák egyedi értéket képviselnek. Ezeken kívül a gyűjtemény olyan ritkaságokat is tartalmaz, amelyek mostanában nem kerültek elő a Bakony hegység területéről (óriás cápafogak, nagyméretű miocén Pecten kagylók, vagy a nagyon ritkának számító Pereirea csigaházak).

110_eves_a_mtm_bakonyi_termeszettudomanyi_muzeum_geologiai_gyujtemenye_2.jpg

A mára már csaknem 100 000 darabos egyedi nyilvántartású kollekció a sok költöztetés ellenére sem sérült, sőt számos olyan gyűjteménnyel bővült, amelyet a nagy, világhírű természettudományi múzeumok is megirigyelhetnek: pl. pliocén korú ősorrszarvú csontvázak, rovarmaradványok, a csajági mamutcsontvázak anyagai, a legnagyobb bakonyi pannóniai korú puhatestű gyűjtemény, vagy a már nem gyűjthető eplényi és úrkúti magánásványok.

110_eves_a_mtm_bakonyi_termeszettudomanyi_muzeum_geologiai_gyujtemenye_4.jpg

Az 1990-es években a balatonalmádi Bauxitkutató Vállalat a múzeumnak adományozta a Dunántúli-középhegység területén mélyített, több mint 10 000 fúrás mintatárát, ami nagyjából 300 000 darab mintát tartalmaz. Ez a gyűjtemény Pénzesgyőrben található.

A kiállítás megpróbálja bemutatni a gyűjtemény legérdekesebb darabjait, valamint a posztereken keresztül az érdeklődők megismerhetik a gyűjtemény igen mozgalmas történetét, nagyságát és a gyűjteményt fejlesztő magánembereket és geológusokat.


110_eves_a_mtm_bakonyi_termeszettudomanyi_muzeum_geologiai_gyujtemenye_3.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr988011581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása