Szórabírt Csontjaink című vándorkiállításunk Debrecenben látogatható

Szórabírt Csontjaink című embertani vándorkiállításunk, mától várja a látogatókat Debrecenben.

Forrás: http://www.fonixinfo.hu/

Milyenek voltak elődeink, hogyan éltek, mivel foglalkoztak? A csontok a történeti embertan művelői, az antropológusok munkája révén szóra bírhatók! – Te is lehetsz Dr. Csont!

Az ember eltűnődik egy-egy emberi koponya láttán: milyen lehetett az egykor eleven arc? Különös érzés belegondolni, hogy a csontváz néhai tulajdonosa valaha mozgott, falatozott, szeretett.

A kiállítás első részében a látogató megismerkedhet az antropológia fogalmával, rálátást kap a csontok útjára a régészeti feltárásoktól a kutatók asztaláig, megtudhatja, milyen betegségekről, sérülésekről vallanak elődeink csontjai. A történeti embertan segítségével meghatározható az egyén neme, megbecsülhető az életkora, lehetőséget ad a testmagasság, a testsúly és az alkat leírására is. Az életmód és a táplálkozás több részlete is azonosíthatóvá válik.

szorabirt_csontok_debrecen.jpg
kép forrása: Kölcsy Központ facebook-oldala

A tárlat második egysége a Székelyföldön feltárt középkori temetők leletein végzett vizsgálatok eredményeit ismerteti. Bemutatja, milyenek embertanilag a székelyek, utalnak-e a székelyek származására, embertani jellemzőik miként változtak az idők folyamán, hogyan viszonyulnak antropológiai értelemben a magyarság egészéhez.

A harmadik egységben a plasztikus arcrekonstrukció alkalmazásával a különböző történeti korokban élt emberek arcai elevenednek meg. Összesen tizenegy arcrekonstrukciót, mások mellett Szent László király, III. Béla, Janus Pannonius, Rotterdami Erasmus rekonstruált arcát veheti szemügyre a látogató.

Csoportok számára előzetes bejelentkezés és információ: az info@fonixinfo.hu-n, vagy a 06-52/518-400 telefonszámon (munkanapokon 8 és 16 óra között).

Jegyárak: 
600 Ft: felnőtt
400 Ft: diák, nyugdíjas és pedagógus
350 Ft: csoportos (minimum 10 fős iskolai és nyugdíjas csoport, 10 főnként egy kísérő belépése ingyenes)
1800 Ft: családi (2 felnőtt és max. 3 gyermek)


A kiállítás nyitva tartása: naponta 9-től 18 óráig. (A jegypénztár 13:15 és 14:00 között ebédszünet miatt zárva tart!)
Cím: Debrecen, Hunyadi u. 1-3.

képek forrása: http://www.fonixinfo.hu/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr437781116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása