Ölelj meg egy múzeumi dolgozót vagy Kázmért, a medvét

Új kezdeményezés rázta fel a magyar múzeumi közösségeket: Ölelj meg egy múzeumi dolgozót!

A kezdeményezés az Amerikai Egyesült Államokból származik, célja a múzeumok népszerűsítése. Az új múzeumi jeles nap időpontja június 29. Idén ez a nap hétfőre esik, amikor szinte minden múzeum zárva van Magyarországon. Ez alól kivétel a Magyar Természettudományi Múzeum! Nyitva vagyunk és várunk mindenkit!

 

oleles_1.jpg

Tiszteletbeli múzeumi dolgozónk, Kázmér, a medve vár mindenkit egy ölelésre, közös fotózásra – csak kéri, hogy képét utána tegyétek fel a facebook vagy Instagram oldalatokra, vagy osszátok meg egyéb úton ismerőseitekkel.

#ölelésamúzeumban

img_201505135_110635_450pix.jpgTermészettudományos játszósarkot rendezünk be erre a napra, közösségi olvasó teret alakítunk ki, ahol belelapozhatsz tudományos és ismeretterjesztő kiadványainkba.

ÖLELNI IS LEHET! Ha szimpatizálsz a múzeumi munkatársakkal, öleld meg őket a helyszínen. Látogass el hozzánk a Magyar Természettudományi Múzeumba! A programért nem kell külön fizetni, csak vegyél egy jegyet a kiállításainkra!

Találkozzunk a Kupolacsarnokban berendezett ÖLELŐS helyszínen! Lazíts velünk!

Ne feledd, találkozzunk hétfőn, 10.00-18.00 óra közt!

 

 

 Csatlakozz az eseményhez a Facebook oldalunkon!

oleles.jpg

Magyarországon jelenleg 822 muzeális intézményt tartunk számon, amelyből 144 múzeumi besorolású. 2014-ben csaknem 2,2 millióan látogattak el az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) fenntartásában lévő múzeumokba, csaknem 25 százalékkal többen, mint 2013-ban. A legtöbben a Szépművészeti Múzeumba jutottak el, melynek kiállításaira 540 ezren voltak kíváncsiak. Az összes hazai múzeumot  8,76 millióan keresték fel, ahol 3332 kiállítás várta őket. Azaz a 144 intézmény csaknem 9 millió látogatónak nyújtott 2014-ben szórakozási és tanulási lehetőséget. 

A többnyire rendkívül alacsony bérért dolgozó múzeumi szakemberek, aki gyűjtik, kutatják, védik és bemutatják kulturális örökségünk jelentős részét, megérdemelnek egy ölelést!

olvashatjuk a Magyar Múzeumok Online cikkében.

oleles_2.jpg

 

 Kázmér

majalis2015_3.jpg

2014_08_31_diakcsemege_fesztival_muzeumos_3.jpg

Ne feledkezz el arról, amire az amerikai kezdeményezés is rámutat!

A múzeum menő.
A múzeum szórakoztató és szép.
A múzeum menő oktatási központ.
A múzeum reflektál a körülötted lévő világ problémáira. Legalább egy részére. Jobb esetben.
A múzeum menő vásárlási élményt nyújt – már ahol vannak boltok.
A múzeum olyan hely, ahol találkozhatsz a barátaiddal, és ahol be is kaphattok valamit! Na jó, csak ott, ahol van étterem, kávézó.
A múzeum úgy szórakoztat, hogy közben speciális – művészeti, történeti, természettudományos, stb – tudást csöpögtet a fejünkbe!
A múzeumi munkatársak munkája hasonló a könyvtárosokéhoz: alacsony fizetésért olyan munkát végeznek, amelynek jelentős része nem látványos, ugyanakkor ezen múlik, mekkora részt tudunk kulturális örökségünkből az utókornak átadni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mttmuzeum.blog.hu/api/trackback/id/tr107574610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medali (törölt) 2015.06.26. 13:27:38

Kazmernak a medvenek mi a tortenete?
Ha amerikai a kezdemenyezes, gondolom az, hogy megolnek valamit aztan olelgetik.
A lepkeket, pillangokat is, hogy aztan gombosture tuzve meseljek milyen ertekes.
Valoban nagy baj van a vilaggal.

jokuthyemese 2015.06.26. 21:50:19

Nagy baj van, de nem emiatt. A múzeumokban található, "gombostűre" tűzött példányokra elsősorban azért van szükség, mert vizsgálatuk számos, a jelenben és a jövőben relevanciával bíró tudományos kérdésre ad választ. A tudomány pedig jó esetben nem öncélú, hanem közérdeket képvisel, esetünkben pl. a természetvédelem szolgálatában áll. A múzeumban őrzött tárgyi és eszmei érték, tudásanyag ahhoz is közelebb visz, hogy minél többen legyenek azok, akik megfelelő ismeretek birtokában megértik, hogy nem a "gombostűre"
tűzött lepkék miatt került veszélybe például a narancsszínű kéneslepke (*Colias myrmidone*) magyarországi állománya. Nem ettől kell félteni a "világot", hanem pl. a nagyüzemi orvvadászattól, és az ember számos egyéb, ismeretei hiányából vagy öncélú viselkedéséből fakadó természetkárosító tevékenységétől. A múzeumokban elhelyezett példányok egy részét egyébként nem "megölik", hanem pl. állatkertekben pusztulnak el.

IPARTERVES 2015.06.27. 12:32:19

A múzeum nem is szexis?
Szelfiket lehet csinálni benne?

Hirdetés

Látogasd meg honlapunkat, lájkolj és kövess minket! Facebook, Twitter, YouTube, Tumblr, Pinterest

logo_jpg.jpg

mti_hirfelhasznalo.jpg

Facebook oldaldoboz

Friss témák

Rovatok

Szerzők

Információk, ajánlók

 

 

 

 

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
süti beállítások módosítása